A cigánybűnözés ellen demonstrál a Jobbik Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön 18 órára a cigánybűnözés elleni demonstrációt hirdetett meg a szegedi városháza elé a Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezete. Az utóbbi időben megszaporodott erőszakos cselekmények, a vasárnapi veszprémi gyilkosság világossá tették: a helyzet tarthatatlan, azonnali politikai cselekvésre van szükség – hangzott el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón. A szervezők elmondták: minden nemzeti érzelmű embert várnak pártállásra való tekintet nélkül.

Az elmúlt időszak erőszakos cselekményei egyértelműen bebizonyították, a helyzet tarthatatlan, ezért be kell fejezni az egymásra mutogatást: azonnal politikai cselekvésre van szükség – mondta Tóth Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom megyei és szegedi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve: az utóbbi húsz év elhibázott intézkedései a felelősek azért, hogy a magyarországi cigányság ilyen helyzetbe jutott.

Tóth a miskolci cigányvajdát idézte: a cigánybűnözés létezik, s ennek fő oka, hogy a cigányság leszakadó rétegét az erre a célra rendelkezésre álló eurómilliók ellenére sem sikerült integrálni, így a bűnözés maradt az egyetlen megélhetési formájuk. Az elnök szerint különösen elszomorító, hogy a bűnözés egyre inkább szervezett formát ölt, maffiacselekmények követik egymást. Kifejtette: a vasárnapi veszprémi gyilkosság is ebbe a sorba illeszkedik. Nemzeti minimum meghatározását, a rendvédelmi szervek azonnali, határozott fellépését követelte: szükségesnek tartja a statáriális állapot bevezetését Veszprém környékén, illetve Heves és Borsod megyében, valamint a honvédség bevetését ezeken a területeken. Ismertette a Jobbik országos álláspontját is: a jobboldali radikálisok a csendőrség visszaállítását, a halálbüntetés bevezetését indítványozzák. Tóth magánvéleményét is megfogalmazta: ő ebben a két kérdésben a népszavazás kezdeményezését sem tartja kizártnak.

Mucsi Zsolt, a Magyar Gárda megyei kapitánya az alkalmtlanságát sokadszorra bizonyító kormány azonnali lemondását és a rendőrség gyors, szigorú fellépését követelte. Varga Antal szegedi elnökségi tag egy kérdést fogalmazott meg: vajon miért kell egy élsportolónak, ismert személyiségnek meghalnia ahhoz, hogy megmozduljon a politika? Érthetetlennek nevezte, hogy amíg a veszprémi bűntény tetteseinek kilétére példás gyorsasággal fény derült, sőt, sikerült is már kézre keríteni két feltételezett elkövetőt, addig a kiskunlacházi vagy az olaszliszkai gyilkosság esetében szó sincs még semmiféle felelősségrevonásról. Ö. Kovács Márton szegedi alelnök hiányolja, Gusztos Péter szabad demokrata politikus most miért nem ítéli el a cigánybűnözést. Úgy véli, a Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány körül kialakult összefogás is bizonyítja, a társadalom egyre inkább egységessé válik ebben a kérdésben. A kormánynak – mondta – sürgősen cselekednie kell, különben a cigányság teljesen demoralizálja a vidéki lakosságot. Kifogásolta, hogy a rendőrség bizonyos konfliktushelyzetekben, mikor a Magyar Gárda lakossági bejelentésre kivonult valahová, a gárdistákat igazoltatta, nem a “felfegyverzett cigányok” ellen lépett föl.

A tájékoztató végén Tóth Péter elmondta: a leghatározottabb visszautasítja azokat a kijelentéseket, melyek arra utalnak, hogy a terjedő rasszizmustól kellene igazán tartani Magyarországon. “Nem vagyunk bűnös nép, megmaradni akarunk, s megvédeni magunkat” – fogalmazott.

Mindezek jegyében hirdetett demontrációt a cigánybűnözés ellen csütörtökön 18 órára a szegedi városháza elé a Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezete.

Előző sztori

Somogyi-könyvtár: Kiállítás a Sík Sándor évfordulóra

Következő sztori

Közéleti Kávéház: Virtuális városséta Dubrovnikban