Közélet

A cigánybűnözés ellen demonstrál a Jobbik Szegeden

A cigánybűnözés ellen demonstrál a Jobbik Szegeden

2009. február 10., kedd
A cigánybűnözés ellen demonstrál a Jobbik Szegeden

Csütörtökön 18 órára a cigánybűnözés elleni demonstrációt hirdetett meg a szegedi városháza elé a Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezete. Az utóbbi időben megszaporodott erőszakos cselekmények, a vasárnapi veszprémi gyilkosság világossá tették: a helyzet tarthatatlan, azonnali politikai cselekvésre van szükség - hangzott el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón. A szervezők elmondták: minden nemzeti érzelmű embert várnak pártállásra való tekintet nélkül.

Az elmúlt időszak erőszakos cselekményei egyértelműen bebizonyították, a helyzet tarthatatlan, ezért be kell fejezni az egymásra mutogatást: azonnal politikai cselekvésre van szükség - mondta

Tóth Péter,

a Jobbik Magyarországért Mozgalom megyei és szegedi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve: az utóbbi húsz év elhibázott intézkedései a felelősek azért, hogy a magyarországi cigányság ilyen helyzetbe jutott. Tóth a miskolci cigányvajdát idézte: a cigánybűnözés létezik, s ennek fő oka, hogy a cigányság leszakadó rétegét az erre a célra rendelkezésre álló eurómilliók ellenére sem sikerült integrálni, így a bűnözés maradt az egyetlen megélhetési formájuk. Az elnök szerint különösen elszomorító, hogy a bűnözés egyre inkább szervezett formát ölt, maffiacselekmények követik egymást. Kifejtette: a vasárnapi veszprémi gyilkosság is ebbe a sorba illeszkedik. Nemzeti minimum meghatározását, a rendvédelmi szervek azonnali, határozott fellépését követelte: szükségesnek tartja a statáriális állapot bevezetését Veszprém környékén, illetve Heves és Borsod megyében, valamint a honvédség bevetését ezeken a területeken. Ismertette a Jobbik országos álláspontját is: a jobboldali radikálisok a csendőrség visszaállítását, a halálbüntetés bevezetését indítványozzák. Tóth magánvéleményét is megfogalmazta: ő ebben a két kérdésben a népszavazás kezdeményezését sem tartja kizártnak.

Mucsi Zsolt

, a Magyar Gárda megyei kapitánya az alkalmtlanságát sokadszorra bizonyító kormány azonnali lemondását és a rendőrség gyors, szigorú fellépését követelte.

Varga Antal

szegedi elnökségi tag egy kérdést fogalmazott meg: vajon miért kell egy élsportolónak, ismert személyiségnek meghalnia ahhoz, hogy megmozduljon a politika? Érthetetlennek nevezte, hogy amíg a veszprémi bűntény tetteseinek kilétére példás gyorsasággal fény derült, sőt, sikerült is már kézre keríteni két feltételezett elkövetőt, addig a kiskunlacházi vagy az olaszliszkai gyilkosság esetében szó sincs még semmiféle felelősségrevonásról.

Ö. Kovács Márton

szegedi alelnök hiányolja,

Gusztos Péter

szabad demokrata politikus most miért nem ítéli el a cigánybűnözést. Úgy véli, a

Pásztor Albert

miskolci rendőrfőkapitány körül kialakult összefogás is bizonyítja, a társadalom egyre inkább egységessé válik ebben a kérdésben. A kormánynak - mondta - sürgősen cselekednie kell, különben a cigányság teljesen demoralizálja a vidéki lakosságot. Kifogásolta, hogy a rendőrség bizonyos konfliktushelyzetekben, mikor a Magyar Gárda lakossági bejelentésre kivonult valahová, a gárdistákat igazoltatta, nem a "felfegyverzett cigányok" ellen lépett föl. A tájékoztató végén Tóth Péter elmondta: a leghatározottabb visszautasítja azokat a kijelentéseket, melyek arra utalnak, hogy a terjedő rasszizmustól kellene igazán tartani Magyarországon. "Nem vagyunk bűnös nép, megmaradni akarunk, s megvédeni magunkat" - fogalmazott. Mindezek jegyében hirdetett demontrációt a cigánybűnözés ellen csütörtökön 18 órára a szegedi városháza elé a Jobbik és a Magyar Gárda helyi szervezete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.