Gazdaság

Parragh: adócsökkentésre és az állami kiadások mérséklésére lenne szükség

Parragh: adócsökkentésre és az állami kiadások mérséklésére lenne szükség

2009. január 6., kedd
Parragh: adócsökkentésre és az állami kiadások mérséklésére lenne szükség

Adócsökkentésre, a gazdasági szereplők terheinek mérséklésére lenne szükség, ez persze együtt jár azzal, hogy az állami kiadásokat is csökkenteni kell - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden Szegeden.

A gazdasági válságból történő kilábaláshoz elengedhetetlen a nagy elosztórendszerek tényleges reformja, ahogy az Szlovákiában is megtörtént - mondta az elnök a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Ha következetesen és szakmailag átgondoltan hajtják végre a reformokat, egy-két év alatt rendbe lehet tenni egy országot, s mint a szlovák példa mutatja, a gazdaság utána tartós növekedési pályára áll - hangsúlyozta. Magyarországon ma többen élnek az államtól kapott pénzből, mint ahányan bérből vagy vállalkozásuk jövedelméből, ennek ellenére hazánkban a világgazdasági válságra adott egyik válasz a nyugdíjba menetel megkönnyítése - fogalmazott

Parragh László

, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiacról így kikerült embereket később már nem lehet visszacsábítani. A kamarai elnök szerint az oktatási rendszer átalakítására is szükség lenne a szakképzéstől egészen az egyetemekig, ahogy reformra szorul az egészségügyi rendszer is. Parragh László úgy véli, érdemi párbeszédre van szükség a gazdasági élet és a politikai élet szereplői között, s nemcsak akkor, "amikor oda kell állni és támogatni kell az intézkedéseket". A gazdasági kilábalás forrásai között az elnök számba vette az uniós támogatásokat - amelyeket véleménye szerint "presztízsberuházások" helyett valós gazdaságélénkítésre kellene fordítani - a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket, a korrupció visszaszorítását, a szociális juttatások feltételhez kötését, valamint a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.