Egyetem

Szegeden ünnepelt a hallgatói önkormányzat

Szegeden ünnepelt a hallgatói önkormányzat

2008. december 5., péntek
Szegeden ünnepelt a hallgatói önkormányzat

Jogelődje, az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája; a jubileum alkalmából pénteken Szegeden tartott ünnepi közgyűlést a szervezet.

A mai hallgatói mozgalom gyökerei egészen 1956-ig, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Érdekvédelmi Szövetségének (MEFESZ) megalakulásáig nyúlnak vissza - mondta

Miskolczi Norbert

, a HÖOK elnöke a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában, a MEFESZ megalakulásának helyszínén tartott ünnepségen. Hozzátette: az akkori követelések közül számos követelés ma is aktuális, többek között a hallgatói juttatások és térítések kérdése. Az elnök az elmúlt két évtized legfontosabb eredményének azt tartja, hogy a hallgatói mozgalom meg tudta őrizni függetlenségét a pártpolitikától, és ennek köszönhetően máig hitelesen tudja a hazai felsőoktatás érdekeit képviselni.

Manherz Károly

, az oktatási tárca szakállamtitkára elmondta, hogy a rendszerváltás előtti utolsó kormány miniszterhelyetteseként, majd az első kormány államtitkáraként húsz esztendővel ezelőtt is feladatai közé tartozott a konzultáció a hallgatói érdekképviseletekkel. Ez idő alatt - illetve azokban az években, amikor dékánként irányította az ELTE bölcsészkarát - korrekt szakmai viszonyt ápolt a hallgatói érdekképviseletekkel. Az évforduló alkalmából szombaton tudományos tanácskozást rendeznek a Szegedi Tudományegyetemen, a konferencián előadások hangzanak el a hallgatói demokrácia és hallgatói önkormányzatiság magyarországi történetéről. Az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában pedig a hallgatói mozgalom történetét 1956-tól napjainkig bemutató kiállítás nyílt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.