Móra-múzeum: Jubileum és Tömörkény-díj

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A szegedi múzeum fennállásának 125 éves évfordulója alkalmából egy múzeumtörténeti kötetet mutattak be szerdán a Móra-múzeumban, mely azoknak állít emléket, akik ez idő alatt – tehát 1883-tól – a közgyűjteményben dolgoztak. Az évforduló tiszteletére rendhagyó módon egyszerre két Tömörkény-díjat is kiosztottak, melyek tulajdonosai Juhász Antal néprajzkutató és életműve alapján Kass János, a kortárs magyar képzőművészet egyik legendás alakja.

Zombori István megyei múzeumigazgató elmondta: a megyei múzeumok között a Csongrád megyei múzeumi szervezet az első kettőben benne van Borsod-Abaúj-Zemplén megyével. Ez egyrészt a nagyszerű gyűjteménynek, másrészt viszont – mivel a vár ereje nem falakban, hanem a védők lelki erejében van – a múzeumi munkatársaknak köszönhető.

A múzeumtörténeti könyv az első igazgatótól, Reizner Jánostól követi végig a múzeum történetét egészen máig, a látogatóbaráttá fejlesztett Kultúrpalotáig. Ebben a részben megelevenedik, és érdekes látványt nyújt az épülő kultúrpalota, s egy-egy képen az is, hogy a kezdetekkor, az 1900-as évek elején hogy nézett ki egy-egy kiállítás a múzeumban. A könyv végén a Móra Ferenc Múzeum arcképcsarnoka, egy “mini életrajzi lexikon”  is olvasható, mely Bodrits István bibliográfus, történész-muzeológus közreműködésével jött létre. Egészen a kezdetektől mindazok neve szerepel, „akik egykor és ma a múzeum ügyét szolgálták és szolgálják”.

Az évforduló tiszteletére rendhagyó módon egyszerre két Tömörkény-díjat is kiosztottak. A Trogmayer Ottó egykori múzeumigazgató által alapított célja “a tudományos munka ösztönzése, elismerése és a múzeumi szervezeten belüli reális értékrend kialakulásának előmozdítása”. A múzeumi munkatársak szavazati alapján Juhász Antal néprajzkutató, a Móra Ferenc Múzeum egykori muzeológusa, illetve igazgatóhelyettese kapta meg a tekintélyes elismerést (képünkön jobbra éppen átveszi a díjat Zombori Istvántól); Kass János grafikusművész, a kortárs magyar képzőművészet egyik legendás alakja, a Kass-galéria vezetője pedig életmű Tömörkény-díjat kapott.

Kass János betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni a plakettet, az idős művésznek csütörtökön adják át a díjat budapesti otthonában. Juhász Antal portálunknak elmondta: meglepődött a díjon, hiszen 17 éve nem dolgozik már a múzeumban, előtte viszont 34 évet töltött el ott. Mint mondta, számára ez azt jelenti, hogy nem felejtették el ezt a hosszú időt. Néprajzi gyakornokként került a múzeumban, kezdetben a helytörténeti-várostörténeti gyűjteményt is gondozta. Fokozatosan lépett felfelé a múzeumi ranglétrán, az egyetemre való kerülése előtt igazgatóhelyettesként tevékenykedett. Néprajzi kutatásaiban a nagy elődök, mint Tömörkény vagy Bálint Sándor nyomdokain igyekezett gyarapítani a múzeum gyűjteményét. A professzor kedvenc témája, melyben fényképeket is készített, a Szeged környéki tanyák, tanyasi építészet, életmód kutatása volt. A professzor most egy mórahalmi tájház létrehozásában segítkezik.

Előző sztori

Magyar földből tiszta élelmiszert!

Következő sztori

Csütörtök: Nemzetiségek Napja és karácsonyi kísérletek