Közélet

Brüsszelben a vajdasági kérdés és a vasútfejleszetés

Brüsszelben a vajdasági kérdés és a vasútfejleszetés

2008. november 17., hétfő
Brüsszelben a vajdasági kérdés és a vasútfejleszetés

Ha akarjuk, Európában is képviselnek minket

Fotó: Gémes Sándor

Az Európai Parlamentben (EP) végzett tevékenységének az elmúlt öt évét értékelte a SZEGEDma.hu-nak Becsey Zsolt (EPP-ED, Fidesz) európai parlamenti képviselő. Brüsszeli felszólalásainak szám a plenáris üléseken 52, a bizottságokhoz közel 500 módosító indítványt juttatott el, melyeknek a 80 százalékát elfogadták. EP-mandátumának egyik fő kezdeményezése, hogy legyen a dél-alföldi régiónak állandó képviselete Brüsszelben.

A képviselő szerkesztőségünkbe eljuttatott beszámolójának első részében kifejtette, hogy célja Csongrád, Békés és Bács- Kiskun megyék alapos ismeretével, az egész térséget folyamatosan figyelemmel kísérve politizálni európai szinten, és lebontani az EU-nagyságrendű folyamatokat, értesüléseket regionális, megyei, helyi, sőt - szükség esetén - személyes szintre is. Ezt szolgálja a rendszeres és gyakori jelenlét a három megyében, valamint Vajdaságban. Becsey Zsolt és hét titkára mindhárom megyeszékhelyen (Szeged, Békéscsaba, Kecskemét), illetve Budapesten és Brüsszelben foglalkozik a gazdasági és monetáris, a közlekedési és idegenforgalmi, a határon túli magyarság (kiemelten vajdasági és erdélyi), a családi gazdaságok és termelői szövetkezetek, valamint Horvátország és Délkelet-Európa EU-s kapcsolatainak ügyeivel.

„Nem csak Brüsszelből szorítok..."

„Amit a leglényesebbnek tartok, hogy maximálisan ellássam a munkámat, tehát szavazzak. Statisztikákból látható, hogy a szavazásokon való részvételem több mint kilencvenszázalékos" - ragadta ki

Becsey Zsolt

jelentésének fontosabb tartalmi részeit, mikor szerkesztőségünknek telefonon is összefoglalta az öt év munkáját. „A jogszabályalkotás is kiemelt szerepe az EP-képviselőknek. Módosító indítványaim megvédése nyolcvanszázalékos, amit szintén sikerként könyvelhetünk el. Amit kiemelnék még, az a regionális képviselet Brüsszelben, a dél-alföldi régió irodájának létrehozása. Képviselői filozófiám szerint nagyon fontos tudatosítani az emberekben, hogy akár személyes problémáikkal is - amennyiben az EP problematikakör - képviselhetem az érdekeiket Brüsszelben. A fogadóóra-rendszerünk is jól működik. Azonkívül a személyes szerepvállalást is komolyan veszem. Negyvenötször jártam például Vajdaságban; nemcsak Brüsszelből szorítok nekik, hanem kimegyek a helyszínre, beszélgetek az emberekkel."

Melegen tartani Vajdaság ügyét

A képviselő hnagsúlyozta a határon átívelő konferenciák szervezésének az eredményeit is. Ezeken a szimpóziumokon emberi közelségbe kerülhetnek a problémák. „Ami a szakmai érdekképviseleteket illeti, rengeteg kérdésben felléptem a mézgyártóktól az almatermesztőkig bezárólag" - folytatta az értékelést Becsey. „Büszke vagyok arra, hogy Szerbia kapcsán bekerült a bővítési koncepcióba, hogy nagyon lényeges Vajdaság multietnikus jellegének a fenntartása. A vajdasági tényfeltáró delegáció létrejöttében is sokat dolgoztam. Ezzel a delegációval tudtuk megírni azt a jelentést, ami tematizálja a problémát. Azóta is én tartom fenn a vajdasági kérdést a parlamentben. Ami pedig a térség gazdasági fellendülésében kiemelt szerepet játszhat a jövőben, az a vasúti közlekedésfejlesztés. Hiányzó kapcsolatok címen hoztunk létre egy olyan konferenciasorozatot, melynek nagyon fontos része a temesvári, Magyarországon is átívelő vasútvonal kiépítésének szükségessége, lehetőségei. Brüsszelben is lobbizok ez ügyben. Remélem, lesz egyszer egy olyan magyar kormány, amely átlátja ennek a fejlesztésnek a fontosságát, és hivatalosan is felveszi napirendjére, abban a pillanatban ugyanis az EP-ben nyitott ajtókra talál" - mondta végül Becsey Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.