Kultúra

Fotókiállítás: Iszlám a gyönyörű zöldellő brit tájakon

Fotókiállítás: Iszlám a gyönyörű zöldellő brit tájakon

2008. október 10., péntek
Fotókiállítás: Iszlám a gyönyörű zöldellő brit tájakon

Fotók: Gémes Sándor

Az integráció művészete: Iszlám a gyönyörű zöldellő brit tájakon címmel nyílt kiállítás Peter Sanders brit fotográfus képeiből a szegedi Belvárosi Moziban szerdán.

Az iszlám hitre áttért fotós képsorozata saját nézőpontból mutatja be a nagy-britanniai muzulmánok életét. A hagyományos pillanatokat ábrázoló képek mellett a fotós a brit muzulmánok életének kevéssé ismert oldalait is bemutatja, melyek esetenként rácáfolnak olyan sztereotípiákra és téveszmékre, mint például, hogy egyes közösségek nem integrálódtak vagy nem valódi részei a brit társadalomnak, illetve, hogy a muzulmán közösségek homogének - hangoztatta a budapesti Brit Nagykövetség szervezésében látható tárlatot megnyitó

Greg Dorey

brit nagykövet. A kiállítás céljairól a nagykövet az MTI-nek elmondta: amit megpróbálnak bemutatni egy olyan kisebbség, amely Nagy-Britanniában él, és teljes harmóniában létezik más közösségekkel. Sajnos a brit médiában általában akkor kerülnek előtérbe a kisebbségek, mikor valami rossz történik, de szerencsére az utóbbi időben csökken az ilyen jellegű problémák száma - tette hozzá a nagykövet. Magyarországot is érdeklik a kisebbségek, miután magyarok is vannak a határokon túl kisebbségben. Emellett itt is van egy kis számú iszlám közösség, sőt a bevándorlással itt is nő a kisebbségek száma. - "Úgy látom, hogy Magyarország hamarosan érdekelt lesz a kisebbségek iránti toleranciában és az integrációban. Szerintem, elindulhat egy tapasztalatcsere a két ország között, a jól sikerült programok kapcsán" - mondta. A muzulmánok régóta tagjai a brit társadalomnak. Történetük több mint ezeréves múltra tekint vissza, bár az első jelentős betelepülés a XVIII. században érkezett a szigetországba. Az első mecset Wokingban épült 1889-ben. Ma már Nagy-Britannia minden részén élnek muzulmán közösségek, a legnagyobb számban azonban Londonban, Manchesterben, Birminghamben találhatóak. Míg a legtöbben Dél-Ázsiából származnak, sok az arab és afrikai, valamint a délkelet-ázsiai, balkáni és török muzulmán is. A 2001-es népszámlálás szerint 1,6 millió muzulmán él az Egyesült Királyságban, akiknek 50 százaléka már ott is született. Ez a szám mára már valószínűleg elérte a két milliót.

A tárlat egyébként Magyarországon, több helyszínen is látható volt már, kétszer Budapesten, ezenkívül Zalaegerszegen. Szegeden október 20-ig marad a kiállítás, majd meghívást kapott Győrbe, Veszprémbe és Egerbe is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.