Bulvár

Pudutehén érkezett a Szegedi Vadasparkba

Pudutehén érkezett a Szegedi Vadasparkba

2008. szeptember 16., kedd
Pudutehén érkezett a Szegedi Vadasparkba

Fotó: Gémes Sándor

A világ legkisebb szarvasfaja, a déli törpeszarvas, más néven pudu egy nősténye érkezett a Szegedi Vadasparkba, ahol már két hímet nevelnek a veszélyeztetett faj egyedeiből. A Magyarországon máshol nem látható faj fiatal, másfél éves nősténye a varsói állatkertből érkezett – közölte Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.

Szegeden egy esztendeje nevelnek a fajmegmentési program keretében két törpeszarvashímet, amelyek dániai és norvégiai állatkertben születtek. A tehén érkezésével lehetőség nyílik a faj szaporítására is. A pudu Dél-Chile, Délnyugat-Argentína és a Chiloé-sziget bozótos területein él, még 3200 méter magasságban is megtalálható. A mindössze 10 kilogramm körüli állat hímje visel csak agancsot, amely persze nem túl méretes, alig 7-10 centiméter hosszú. Az alkonyatkor, éjjel és reggel aktív állatok az év nagy részében magányosan élnek. Gyakran két lábra állnak vagy fatörzsekre másznak, hogy táplálékukat – leveleket, gyümölcsöket, virágokat, hajtásokat – elérjék. Sokáig kibírják víz nélkül, mert az elfogyasztott növényekből fedezni tudják folyadékszükségletüket. Elsősorban a vadászat és természetes élőhelyének pusztulása veszélyezteti ezt a szarvast, így védelmére, szaporítására fajmegmentési program indult az európai állatkertekben. Gondozóik tapasztalatai szerint – ellentétben a többi szarvassal – kevésbé félénk, sőt, időnként kifejezetten kíváncsi állatok, így a látogatók is jól megfigyelhetik őket az arák röpdéjében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.