Bulvár

Mézédes kézműves

Mézédes kézműves

2008. szeptember 15., hétfő
Mézédes kézműves

Az első Dél-alföldi Mézünnep Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

Péntektől vasárnapig tartott a mézes hétvége a Mars téri „U" pavilonban. A negyedik mézkiállítást idén mézünnepre keresztelték, így Szeged adhatott otthont az első Dél-alföldi Mézünnepnek. A SZEGEDma.hu az egyik méhészt, a szegedi Maróti Józsefet kérte meg, értékelje a hétvégét, s mondjon néhány szót a méhészetről is.

A méhész szerint bár a kiállítók, árusítók minőségi termékeket tesznek ki pultjaikra, négy év óta nem sokat változott az érdeklődés. Ő maga elégedett a hétvége „hozadékával", hiszen a napi több tucat látogató célzottan, vásárlási szándékkal jött ki a Mars térre: szinte senki sem távozott méz nélkül.

Irány a Széchenyi tér

Maróti József(felső képünkön) a szervezők helyében inkább a belvároshoz közelebb rendezné meg a mézünnepet. A Széchenyi tér méltó hely lehetne e nemes nedűnek. Elmondása szerint a bajai, szolnoki, jászberényi vásáron tízszer annyian vannak. Arra a kérdésre, hogy milyen a méhészet helyzete ma Magyarországon, a méztermelő úgy felelt, hogy még egy kicsit nyomottak az árak, de a felvásárlók szerint ez változni fog, akár 5-10 százalékkal is növekedhetnek a bevételek. Az akácméz felvásárlási ára őszre a 650-700 forintot is elérheti, ami nem mondható rossznak.

Az első méhek ajándékba

A méhész szerint érdemes belevágni a méhészetbe, hiszen még mindig van elég hely a piacon. A fiataloknak azt tanácsolja, hogy forduljanak idősebb kollégákhoz, lessék el a műhelytitkokat, de egy tanfolyamot sem árt elvégezni. Aztán már öt-tíz méhcsaláddal el lehet kezdeni a munkát. „Egyik kollégám szerint aki vette a méheket, és nem kapta, abból nem lesz igazi méhész" - árul el egy bölcsességet Maróti József, aminek a megfejtését is kezünkbe adja: aki jól dolgozik, jó inas, azt úgyis megajándékozza mestere az első két méhcsaláddal. Ő is így tett legutóbb egy szorgalmas ifjúval...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.