Bulvár

Bűnbak a múzeum előtt

Bűnbak a múzeum előtt

2008. szeptember 30., kedd
Bűnbak a múzeum előtt

Fotók: Gémes Sándor

A Móra Ferenc Múzeum "...és látta Isten, hogy jó"

című bibliai műkincskiállításhoz kapcsolódóan kísérőrendezvények, társtárlatok és happeningek sorát kívánja megrendezni a következő hónapokban. A programok célja, hogy ezáltal is fel lehessen a közgyűjteményben látható négymilliárdos értéket képviselő páratlan kollekcióra a kultúrára nyitott polgárok figyelmét - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Az első akció egy játékos kísérlet a bűnbak bibliai története kapcsán. Szeptember 30-án 13 óra és 14 óra között bárki találkozhatott egy igazi bűn(kecseke)bakkal a Móra-múzeum mellett. A kiválasztott állat a Szegedi Vadaspark Turka nevű kecskéje volt. A bűnbak kijelölése, pusztába hajtása régi szertartás, az ősi élet emléke. Az engesztelés, a megbocsátás, a bűnbocsátás vágya mindig is élt az emberekben, ezért jelöltek ki anno egy fekete kecskebakot, akire ráolvasták a közösség bűneit. A kereszténység megjelenésével az ősi bűnráolvasás elvesztette eredeti funkcióját, majd kialakult a gyónás intézménye.

A Móra-múzeum e mostani játékos kezdeményezéseként kedden bárki ráolvashatta a világ bűneit egy egyébként ártatlan lelkű jószágra, egy szépséges, bölcs kecskére. A nyilvános "közbűnráolvasást" Perovics Kiss Ágnes, a Barboncás Társulat tagja vezette. Az esemény keretében Zombori István múzeumigazgató is szembenézett a bűnbakkal és az állat fülébe súgta a magyar Alföld vélt vagy feltételezett vétkeit (képünk éppen ezt a pillanatot örökíti meg).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.