Kultúra

Az S8 Improv Csoport a víztoronyban

Az S8 Improv Csoport a víztoronyban

2008. szeptember 14., vasárnap
Az S8 Improv Csoport a víztoronyban

Akárki akármit mond, nem rossz az, hogy Szegeden fesztiváldömping van. A felhozatalból a nagy számok törvénye szerint marad is némi jó, lélekemelő, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének valót, Bangó Margittól az S8 Improv Csoport szombati teljesítményéig. Akciójukban nem volt semmi különös, de otthon volt egy furcsa helyen, Magyarország egyik legszebb és legrégebbi vasbeton víztornyában, mondhatni a művészet belakta magát a Szent István téri - a közelmúltban felújított - víztoronyba. Új, a művészeteknek teret adó helyszín született. Korábban itt csak kiállítások rendezésére nyílt lehetőség.

Amikor zenéről lenne szó, milyen nehéz kimondani, hogy vasbeton. Nem egy könnyű szerkezet. Féltem is ettől az élménytől, mely nem dőlt ránk, csak ott maradt a falak, ablakok esti félhomályában. Tartottam attól - mert itt nőttem fel e torony tövében -, hogy akik ott hangszert vesznek a kezükbe, nem találják majd meg a mértéket. Azonban olyasmibe futottam bele, ami tényleg oda volt komponálva. A kilenc órára meghirdetett koncertről mintegy három percet késtem, hiába, szép a szegedi őszre fordult éjszaka teliholddal. A tér csendje megijesztett, falsra futottam, itt nincs semmi a meghirdetettekből - gondolhattam. Néhány köteg egymáshoz láncolt bicikli azonban nem hagyott nyugodni. A torony alsó szintjéről semmilyen fény - nemhogy hang - nem szűrődött ki. Talán az ajtó nyikorgása is a partitúra része volt, beléptem, és elámultam. Elektromos erősítésű hangszerekkel ciripelni, nos, a fiúk nagyon tudták, hogyan kell ezt csinálni. A vetített képek, a Tisza ijesztő áradása, a régi helyi piac és városképi jelentőségű figuráinak visszaköszönése olyan valószerűtlennek hatott, mintha e múlt meg sem esett volna velünk. Tényleg úgy tűnik, szükség van fesztiválokra Szegeden, hogy kellemesen csalódjunk előítéleteinkben, de az is nyilvánvalóvá kezd válni, hogy egyre inkább a kísérőrendezvények viszik a pálmát, mint amilyen ez is volt. Szombaton este a csend mértékét tapinthattam meg egy múlt századi remekbe szabott épületben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.