Egyetem

A tavalyinál ezerrel több gólya kezdte meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

A tavalyinál ezerrel több gólya kezdte meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

2008. szeptember 5., péntek
A tavalyinál ezerrel több gólya kezdte meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen

Sikeresen zárta a felvételi időszakot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a felsőoktatási intézménybe idén összesen 7.584 hallgatót vettek fel, 1.013 fővel többet, mint tavaly - áll az SZTE közleményében, melyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

Az államilag finanszírozott képzésekre bejutott elsőéves hallgatók száma hétszázzal nőtt. Mint írják, a kedvező felvételi eredmény hátterében az áll, hogy az oktatásügyi kormányzat ebben az évben igen konstruktív magatartást tanúsított egyes kapacitás-keretszámok tekintetében. Így lehetőség nyílt arra, hogy a hagyományosan népszerű és így idén is sokak által választott szakok - mint az informatikai, természet- és orvostudományi, egészségügyi képzési területek - javára bizonyos átcsoportosításokat hajtsanak végre - idézte

Pukánszky Béla

oktatási rektorhelyettes megállapításait a közlemény. Kiemelkedő mértékben, csaknem kilencszázzal növelte elsőéves hallgatóinak számát a tavalyi évhez képest az egyetemen belül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, mely tizenötféle szakképzést, tizenegyféle alapképzést és hétféle mesterképzést indított, s ennek köszönhetően 1.921 elsőéves hallgatóval kezdte meg a tanévet.

Galambos Gábor

dékán szerint ez a kiemelkedően magas hallgatói létszám azt jelzi, hogy a kar az integráció után sikeresen találta meg a helyét a Szegedi Tudományegyetemen belül. Ennek azonban nagy ára volt - fogalmazott a professzor. A tanárképzés egyetemen belüli átszervezése után JGYPK az elmúlt két évben megvált a dolgozók közel ötödétől, és a kar szerkezetét is az új követelményekhez kellett igazítani: a 29 tanszékből tíz intézet jött létre. Az országban is elsők közt akkreditáltattak tanári mesterszakokat, amelyekre már szép számban jelentkeztek is hallgatók azért, hogy főiskolai szintű diplomájukat mesterszintre konvertálhassák - tudatta a dékán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.