/

Végleg megvetette az Árkád a lábát

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hol raktár volt, ott majd pénz terem…

Fotók: Gémes Sándor

A Csongrád Megyei Önkormányzat és az Árkád bevásárlóközpontot építtető cég, az Einkaufs-Center Szeged GmbH&Co.KG magyarországi vállalatának képviselői a megyeháza Tisza-termében pénteken délelőtt aláírták azt az adásvételi szerződést, melynek értelmében az önkormányzat megválik a Boross József utcai 6-14. számú ingatlanjától, ami múzeumi raktárként üzemelt. A megye a vételárból új, korszerű raktárat alakít majd ki valahol a belvárosban, az Enkaufs-Center elől pedig az utolsó akadály is elhárult az Árkád felépítéséhez.

Az építtető cég a Mars tér melletti kenderfonógyár ingatlanjait már felvásárolta, de a területet a Boross utca felé bővíteni szerette volna, így ajánlatot tett a terület tulajdonosa, a megyei önkormányzat felé. A nyílt pályázaton meghirdetett 2300 négyzetméternyi hasznos alapterületű ingatlant végül 635 millió forint plusz áfa értéken vásárolhatta meg a német cég. A pályázat értelmében a múzeumi raktárnak február 28-ig kell kiköltöznie – ez után kezdődik a bontás, majd a beépítés, s vélhetően 2010 őszén állhat már Szeged új bevásárlóközpontja.

Költözés a belvárosba?

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a költözéshez és az átmeneti tároláshoz további 106 millió forintot biztosít a cég. Az elnök asszony szerint ez az összeg új lehetőséget ad a múzeum értékes leletanyagának tárolásához, hiszen eddig szétszórva, több helyszínen raktározták értéktárgyaikat, most már vásárolhatnak – akár a Móra Ferenc Múzeum környékén is – egy olyan ingatlant, ahol korszerű keretek közt oldhatják meg meg az M43-as nyomvonalának feltárása miatt is egyre szaporodó leletanyag elhelyezését.

Restaurátorok a raktárban

Bár az új helyszín még üzleti titok, Zombori István, a múzeum igazgatója annyit azért elmondott, hogy nem csupán raktárban gondolkodnak, hanem egy vegyes funkciójú, tároló- és restaurátorközpont kialakítása a cél, ami hosszú évtizedekig működhet majd, és tíz-tizenöt munkatársnak ad otthont. Nem elhanyagolható szempont tovább az sem, hogy sokkal korszerűbb lehet majd a szigetelés, így megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani, s az energiaellátás hatékonysága is jelentősen javul majd.

Megmaradhat a homlokzat

Az ajánlattevő és az Árkádot építtető cég ügyvezetője, Christoph Augustin úgy nyilatkozott, hogy a bevásárlóközpont három szintes lesz, és 35 ezer négyzetméteren fekszik majd. A munkálatok költségei 70-100 millió euróra rúghatnak. A gombamód szaporodó, monumentális bevásárlócsarnokok között a szegedi Árkád egy üde színfolt lehet, hiszen a kenderfonó gyárépületeinek több része is védettséget élvez, így a beruházó integrálja majd építményébe például a régi homlokzatot és több épületrészt is.

Előző sztori

Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

Következő sztori

Fesztiválmentes hétvégi programajánlat