Közélet

Végleg megvetette az Árkád a lábát

Végleg megvetette az Árkád a lábát

2008. augusztus 15., péntek
Végleg megvetette az Árkád a lábát

Hol raktár volt, ott majd pénz terem...

Fotók: Gémes Sándor

A Csongrád Megyei Önkormányzat és az Árkád bevásárlóközpontot építtető cég, az Einkaufs-Center Szeged GmbH&Co.KG magyarországi vállalatának képviselői a megyeháza Tisza-termében pénteken délelőtt aláírták azt az adásvételi szerződést, melynek értelmében az önkormányzat megválik a Boross József utcai 6-14. számú ingatlanjától, ami múzeumi raktárként üzemelt. A megye a vételárból új, korszerű raktárat alakít majd ki valahol a belvárosban, az Enkaufs-Center elől pedig az utolsó akadály is elhárult az Árkád felépítéséhez.

Az építtető cég a Mars tér melletti

kenderfonógyár ingatlanjait már felvásárolta,

de a területet a Boross utca felé bővíteni szerette volna, így ajánlatot tett a terület tulajdonosa, a megyei önkormányzat felé. A nyílt pályázaton meghirdetett 2300 négyzetméternyi hasznos alapterületű ingatlant végül 635 millió forint plusz áfa értéken vásárolhatta meg a német cég. A pályázat értelmében a múzeumi raktárnak február 28-ig kell kiköltöznie - ez után kezdődik a bontás, majd a beépítés, s vélhetően 2010 őszén állhat már Szeged új bevásárlóközpontja.

Költözés a belvárosba?

Magyar Anna

, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a költözéshez és az átmeneti tároláshoz további 106 millió forintot biztosít a cég. Az elnök asszony szerint ez az összeg új lehetőséget ad a múzeum értékes leletanyagának tárolásához, hiszen eddig szétszórva, több helyszínen raktározták értéktárgyaikat, most már vásárolhatnak - akár a Móra Ferenc Múzeum környékén is - egy olyan ingatlant, ahol korszerű keretek közt oldhatják meg meg az M43-as nyomvonalának feltárása miatt is egyre szaporodó leletanyag elhelyezését.

Restaurátorok a raktárban

Bár az új helyszín még üzleti titok,

Zombori István,

a múzeum igazgatója annyit azért elmondott, hogy nem csupán raktárban gondolkodnak, hanem egy vegyes funkciójú, tároló- és restaurátorközpont kialakítása a cél, ami hosszú évtizedekig működhet majd, és tíz-tizenöt munkatársnak ad otthont. Nem elhanyagolható szempont tovább az sem, hogy sokkal korszerűbb lehet majd a szigetelés, így megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani, s az energiaellátás hatékonysága is jelentősen javul majd.

Megmaradhat a homlokzat

Az ajánlattevő és az Árkádot építtető cég ügyvezetője,

Christoph Augustin

úgy nyilatkozott, hogy a bevásárlóközpont három szintes lesz, és 35 ezer négyzetméteren fekszik majd. A munkálatok költségei 70-100 millió euróra rúghatnak. A gombamód szaporodó, monumentális bevásárlócsarnokok között a szegedi Árkád egy üde színfolt lehet, hiszen a kenderfonó gyárépületeinek több része is védettséget élvez, így a beruházó integrálja majd építményébe például a régi homlokzatot és több épületrészt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.