Közélet

Új eszközt szerezhet be a műveseállomás

Új eszközt szerezhet be a műveseállomás

2008. augusztus 27., szerda
Új eszközt szerezhet be a műveseállomás

Fotók: Gémes Sándor

1 millió forintot adományozott az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikája mellett működő SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány részére a Közösség Szíve. Az összeg a vérplazmacsere kezeléshez szükséges új berendezés beszerzéséhez járul hozzá.

A rászoruló gyermekek megsegítését szolgáló A Közösség Szíve jótékonysági kezdeményezés (melynek ötletgazdája a CBA és a Procter & Gamble) idei első programja keretében abból a 10 millió forintból jótékonykodnak, amelyet a fogyasztók jóvoltából gyűjtöttek össze. A pénzt tíz kórházi gyermekosztály és gyermekklinika között osztják szét. Szerdán ünnepélyes keretek között Szegeden is átadták az 1 millió forintos támogatást a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány számára, mely gyógyító betegellátással kapcsolatos műszerbeszerzésre fordítja az összeget.

Harc az életben maradásért

A szegedi állomás 1980-ban jött létre, s Kelet-Közép-Európában itt kezeltek először vesebeteg gyermekeket, előtte az ő életkilátásaik gyakorlatilag reménytelenek voltak. Később több városban is alakult gyermek-műveseállomás, ám anyagi okokból a legtöbb megszűnt, s Budapest mellett mára csak Szeged maradt. Ugyanakkor immár a Tisza-parti állomás is alapítványi formában működik a gyermekklinika mellett, s folyamatosan az életben maradásért kénytelen küzdeni.

Túri Sándor

professzor, a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány elnöke, a SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az alapítvány a dél-alföldi régió dialízises kezelésre szoruló betegeit látja el. „Az alapítvány által fenntartott műveseállomás az OEP támogatásával a betegek részére térítés nélkül végzi a dialízises kezeléseket. A gyermekeknél történő kezelések megkövetelik a folyamatos betegellátás rendszerének fenntartását, melyhez sajnálatosan nem elegendő a finanszírozásból beérkező bevétel. Az alapítvány támogatások és pályázatok bevételeivel kiegészítve tudja biztosítani a kezelés folytonosságát, valamint a gyermek betegek mellett - kapacitásuk mértékéig - felnőttek ellátását is végzi. Csak ezzel együtt érhető el a gyermekdialízis folytonossága" - mondta el.

Hamarosan lecserélhetik a régi gépet

A Közösség Szíve nagylelkű támogatását az úgynevezett plazmacsere kezeléshez szükséges új, mintegy 10 millió forintba kerülő eszköz beszerezésére fordítják majd. A régi 16 éves, elavult, elhasználódott. Magát a gépi vérplazmacserét is Szegeden végezték először Kelet-Közép-Európában, még 1980-ban. Magyarországon ma is csak itt áll rendelkezésre a kisgyermekek ilyen típusú kezeléshez elengedhetetlen szakmai tudás és infrastrukturális háttér. Jelenleg is két kis beteget ápolnak a klinikához kapcsolódó központban, akiknél csak a teljes vérplazmacsere hozhat gyógyulást. „Örömmel tölt el minket, hogy A Közösség Szíve a fogyasztók jóvoltából 2008-ban is tovább dobog, és hogy ilyen jelentős összeget sikerült összegyűjtenünk. Őszintén reméljük, hogy ezzel a támogatással - melyet az egyes intézmények saját belátásuk szerint használhatnak fel - hozzájárulhatunk több értékes kórházi berendezés beszerzéséhez és a kórházi körülmények javításához, amellyel megkönnyíthetjük a gyerekek kórházi tartózkodását" - mondta el a sajtóeseményen

Karancsi Zsolt

, a Procter & Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere, aki hozzátette: a három éve működő program első két esztendőjében általános iskolák számítógép-beszerzését, illetve magyar fiatalok erdélyi iskolákba történő kiutazását támogatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.