Egyetem

Iszlám radikalizmus az interneten

Iszlám radikalizmus az interneten

2008. augusztus 26., kedd
Iszlám radikalizmus az interneten

Fotók: Gémes Sándor

Egyetlen radikális iszlám mozgalom sem létezhet médiajelenlét nélkül - fogalmazott Kovács Attila (képünkön), a pozsonyi Comenius Egyetem Összehasonlító Vallástudományi Tanszékének tanára a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke által harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi nyári egyetemen tartott előadásában. Hozzátette: az internet fontos hatása a radikális iszlám mozgalmakra, hogy sokkal elérhetőbbé és ismertebbé teszi azok ideológiáit és gondolatait.

Az iszlám radikalisták számára mindenképpen egy kiváló médium az internet, mert sokszor az aktuális államhatalom - például Szaud-Arábiában - nem engedélyezi a működésüket, könyveik, propagandavideóik megjelenését, a háló segítségével viszont ezek bárki számára hozzáférhetőek - derült ki

Kovács Attila

előadásából. Jól és profi módon használják az internetet e szervezetek tagjai, ugyanis sokszor jól képzett, egyetemet végzett, főként a technikában és a természettudományokban jártas - mérnökök, fizikusok, vegyészek stb. -, nagyfokú szakértelemmel bíró emberek állnak a weboldalak mögött. Az iszlám úgymond „iszlamizálja" azokat az új - eredetileg a nyugati modernizmusból származó - impulzusokat, amik érik, ezeket maximálisan magáévá teszi, és ezt nem érzi ellentmondásnak. Az az elképzelés tehát, hogy az iszlámot egyfajta „szuperkonzervativizmus" jellemezné, teljesen hibás - oszlatta el a tévképzeteket a vallástudomány szakértője. Az iszlámra mindig is jellemző volt egyfajta pragmatizmus - fogalmazott Kovács Attila.

Muszlimok a hálón

A nyugaton képzett iszlám radikalistáknak nagyon kompakt világképük van, és ebbe beépítették a modern ismereteket, de ez nem változtat azon, hogy a világ számukra az iszlám által befolyásolt. Másként értelmezték a nyugati impulzusokat, mint ahogyan mi értelmezzük, kiemelték a mi kontextusunkból, és áttették a sajátjukba. Nem ritkán megtörténik, hogy egy muszlim diák idejön Nyugatra, élvezi az életet, aztán jön egy váltás, rájön, hogy ez mégsem az ő világa, és aztán radikalizálódik - tudtuk meg Kovács Attilától. A szélsőségesek egymás internetes oldalait is hekkelik, gyakorta az izraeliek a palesztinokét, és fordítva, sőt, fizetett hekkereket is alkalmaznak, így a cybertérben is folyamatos harc folyik. De ezek a cybertámadások és az egész folyamat nagyon összefügg azzal, ami a reális világban történik - emelte ki az előadó. Általában ha a valós életben volt valamiféle konfliktus, akkor megnőtt ezeknek a támadásoknak is a száma és hatása. Az iszlám radikalisták arra használják a netet, amit a valós világban nem tudnak megtenni: távolabbi szervezeteikkel való kapcsolattartásra, kommunikációra, önmegmutatásra, propagandára és hálózatépítésre. Mindenképpen egy új tér nyílt a reális világ helyett, ahol szintén történnek lényeges események. Az utóbbi 5-8 évben e weblapok nyelvét tekintve az angol is előtérbe került az arab mellett, mivel az arabok a muszlimok csak egy kisebb részét képezik, de mindenféle nyelven folyik ez a fajta misszió, bizonyos honlapok, fórumok, külön szekciót tartanak fent a nem muszlimok, vagy konkrétan a keresztények számára.

Széles iszlám spektrum

A radikális szervezetek csak egy részét képezik a széles iszlám spektrumnak, emellett vannak például az európai iszlám képviselői is, akik nagyon mérsékelt irányzatot képviselnek. Az a radikalizációs hullám, ami a 2001-es események után következett be, mára már jelentős mérséklődést mutat. Egyfajta új iszlám alternatívát próbálnak keresni az Európában élő muszlimoknak, akik nem is akarják elhagyni a hitüket, de radikalizálódni sem akarnak - az útkeresés fázisában van tehát ez a folyamat, hogy megtalálják az együttélés formáit - mondta Kovács Attila. A vallás az iszlám radikalistáknál főleg inspirációs momentumként szerepel, vagyis a szervezetek alapjául szolgáló ideológiák a vallásból építkeznek. Maga az iszlám mint vallás azonban sokkal komplexebb, mint azok a gondolatok, melyeket ezek a radikális mozgalmak magukénak vallanak. A radikális iszlám gondolkodók vagy aktivisták nem vallási specialisták, hanem egyszerűen olyan muszlimok, akik értelmezik az iszlámot. Itt az is nagy szerepet játszik, hogy nincs például a kereszténységhez hasonló egyházi kontroll, nincs egy legfelsőbb instancia, ami megmondja a vallás tételeinek helyes értelmezését, így tehát egy elég széles interpretációs tér áll a radikalisták rendelkezésére. Azt mondhatjuk tehát, hogy bár a vallás egyes elemei ugyan fellelhetők ezekben a mozgalmakban, de hiba lenne őket egy az egyben magával az iszlámmal azonosítani - hangsúlyozta a Comenius Egyetem tanára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.