Egyetem

Helyben hagyta az SZTE EHÖK elnökét elmarasztaló fegyelmi határozatot a Csongrád Megyei Bíróság

Helyben hagyta az SZTE EHÖK elnökét elmarasztaló fegyelmi határozatot a Csongrád Megyei Bíróság

2008. augusztus 26., kedd
Helyben hagyta az SZTE EHÖK elnökét elmarasztaló fegyelmi határozatot a Csongrád Megyei Bíróság

Jogerős ítéletében helyben hagyta a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke ellen az egyetem által korábban hozott elmarasztaló fegyelmi határozatot kedden a Csongrád Megyei Bíróság.

A bíróság egyben az eljárási költségek megfizetésére kötelezte a pert kezdeményező

Török Márkot

, akinek az ítélet következtében két félévre fel kell függesztenie tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az ítélet szerint az SZTE EHÖK elnöke, Török Márk a Bölcsészettudományi Kar épületében 2007 nyarán a szükséges engedélyek és felhatalmazások nélkül rendelt el átalakításokat, ezeket szakszerűtlenül hajtották végre, életveszélyes helyzetet teremtve a helyiségekben. A hallgató folyamatosan és nyíltan semmibe vette az SZTE Tanulmányi és Információs Központjának házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is irodájában dohányzott. Egy másik vádpont szerint a hallgató nem a törvényes úton, az egyesület közgyűlésének döntésével, hanem egy korábban odaítélt támogatás visszavonásával kívánta megváltoztatni az Universitas Sport Club elnökségének összetételét. Török Márk közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntés hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat - szabályellenesen - önállóan határozott. Az ítélet szerint Török Márk megkérdőjelezte az SZTE hallgatói és közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal - az EHÖK-iroda vezetőjével - kapcsolatos felügyeleti jogát is.

Doblerné Alács Ágota

bírónő indoklásában kifejtette: a felsőoktatási intézmény fegyelmi eljárása megfelelt a törvényi előírásoknak, a kiszabott büntetés pedig a cselekmények súlyának. Az ítélet ellen nincs lehetőség a fellebbezésre. Az egyetemet képviselő

Szabó Imre

, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: Török Márk a bírósági ítélet és a korábbi fegyelmi határozat szerint két félévig nem folytathatja tanulmányait az egyetemen, ezzel az EHÖK-elnöki teendőit is másnak kell ellátni, tehát az eljárási szabályok szerint új vezetőt kell választania a szervezetnek. A fegyelmi eljárás 2007 novemberében kezdődött a hallgatói vezető ellen, majd a 2008 januárjában lezajlott másodfokú eljárás után került a Csongrád Megyei Bíróságra, ahol több alkalommal is elnapolták az ügyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.