Vélemény

Eltorzult hangok

Eltorzult hangok

2008. augusztus 14., csütörtök
Eltorzult hangok

A szervezők az athéni aranyérmeket éppen a rádió, a Petőfi nagyszerű sportriportereinek tolmácsolásában idézték fel – talán nem véletlenül a televíziós felvételeket hívták segítségül... –, így azt a (képzeletbeli?) könnycseppet nem csupán Janics Natasa vagy a férfipólósok hatalmas győzelmének újraátélése, hanem egy hosszú évekig, évtizedekig kiválóan működő szakmai műhely szétverésének ismételt tudatosulása kapcsán is el lehetett morzsolni.

Néhány hónappal ezelőtt a Szegeden rendezett Országos Közművelődési Konferencián a média átalakuló szerepéről, új feladatairól tartottak kerekasztal-beszélgetést, melyen az MR2 Petőfi Rádió egyik szerkesztő-műsorvezetője mellett az Index.hu kulturális rovatának vezetője, illetve a Blikk egyik szerkesztője képviseltette magát. Egyebek mellett a „királyi” rádió körül történt változásokról is beszéltek, arról, hogyan és miért lett a korábban a családoknak, a középnemzedéknek szóló, illetve a sportközvetítésekre szakosodó Petőfiből egyfajta tinci-tánci, amolyan magyarosan „happy”, kicsit kulturális, de még inkább egész nap zenélős adó. Elhangzott rengeteg érv, hogy a fiatalok így nem hallgatják a közszolgálatit, a fenntartót és a hirdetőket úgy bosszantja a csökkenő hallgatottság, a kereskedelmi adók ilyen meg olyan nyomást helyeznek a vezetésre. Szóval helyzet az volt odafönt, és egyre fokozódott is, ugyebár... Elsirattam már néhányszor a régi Petőfit, illetve gyermekkorom kedvenc műsorát, a legendás Körkapcsolást, ám a múlt héten a szegedi EDF-Démász olimpiai fesztivál kapcsán tartott sajtótájékoztatón megint csak rám törtek az emlékek. A szervezők az athéni aranyérmeket éppen a rádió, a Petőfi nagyszerű sportriportereinek tolmácsolásában idézték fel – talán nem véletlenül nem a televíziós felvételeket hívták segítségül... –, így azt a (képzeletbeli?) könnycseppet nem csupán Janics Natasa vagy a férfipólósok hatalmas győzelmének újraátélése, hanem egy hosszú évekig, évtizedekig kiválóan működő szakmai műhely szétverésének ismételt tudatosulása kapcsán is el lehetett morzsolni. Nagyon rosszul van ez így. S nemcsak azért, mert – munkám mellett legtöbbször most is a rádióhoz nyúlok – Radnóti László, Török László, Siklós Erik és a többiek közvetítései nélkül nem az igazi az olimpia, bárhogy is próbálkozik az MR1-nek is csúfolt Kossuth. Érthető persze, hogy a pénz, a haszon lassan mindennél fontosabb, de akkor is, valahogy nehezen tolerálom, ha gazdaságossági, takarékossági okokra, illetve az új trendekre hivatkozva hajtanak végre értékrombolást, tapossák lábbal a hagyományokat. Maradi vagyok – mondhatják –, haladni kellene a korral, s lehet, hogy igazuk is van. Mert mióta világ a világ, a régi és az új állandó küzdelme határozza meg a létet, legyen szó tárgyakról, intézményekről vagy eszmékről: az új, a modern legyőzi, felülírja vagy tökéletesíti a régit, a megszokottat, s ez minden fejlődés alapja. Ugyanakkor állítom: a humánum, az emberiesség, a demokrácia korában semmiféle rendszer megváltoztatása, átszervezése nem járhat együtt emberi sorsok derékba törésével, maradandó értékek sutba dobásával. Arról nem is beszélve, hogy a közszolgálatiságot sem éppen százalékokban vagy forintokban kellene mérni. És főként nem a kihívásként értelmezett silány színvonalhoz történő igazodásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.