Vélemény

Virtuális partnerség

Virtuális partnerség

2008. július 17., csütörtök
Virtuális partnerség

Mit lát ezzel szemben az egyszeri, az átlagosnál kíváncsibb (hamarabb kíváncsi) látogató? A projekt hivatalos internetes oldalán keresve sem lelhet rá a csongrádi megyeszékhely említésére, nemhogy valódi stratégiai partnerségről, annak látványos kiemeléséről lenne szó. Sem a hasznos oldalak, sem az ajánlott programok közt, sem pedig a bevezetőkben, köszöntőkben nem szerepel a Szegedre történő hivatkozás, csak a menedzsment bemutatásánál, a kulturális, azon belül is a regionális kapcsolatok között bukkan elő a nagy déli összetartozás...

A Somogyi-könyvtár és a Pécsi Tudományegyetem könyvtára együttműködésében

orvoslástörténeti tárlat nyílt

a héten Szegeden. A kiállítás már a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajlik, azaz, ha úgy tetszik, megkezdődött a nagy év felvezetése. A megnyitón megjelent szegedi alpolgármester nem is feledkezett meg arról, hogy a kiemelt partnerség fontosságáról, jelentőségéről értekezzen, szavaiból ugyanakkor világossá vált: a pénzt és a paripát elfelejtheti a Tisza-parti város, arról lemondhatnak (köz)művelődési és kulturális intézményei. Pécs és Szeged kapcsolatát egyfajta kommunikációs szövetség jellemzi inkább, derült ki Nagy Sándor expozéjából, azaz a különböző honlapok és kiadványok szintjén történik meg a kooperáció, azokon keresztül igyekszik Pécs is Szegedre, a szegedi rendezvényekre, lehetőségekre irányítani a remélhetőleg nagyszámú külföldi turista figyelmét. Mit lát ezzel szemben az egyszeri, az átlagosnál kíváncsibb (hamarabb kíváncsi) látogató?

A projekt hivatalos internetes oldalán

keresve sem lelhet rá a csongrádi megyeszékhely említésére, nemhogy valódi stratégiai partnerségről, annak látványos kiemeléséről lenne szó. Sem a hasznos oldalak, sem az ajánlott programok közt, sem pedig a bevezetőkben, köszöntőkben nem szerepel a Szegedre történő hivatkozás, csak a menedzsment bemutatásánál, a kulturális, azon belül is a regionális kapcsolatok között bukkan elő a nagy déli összetartozás... De - a partnerség gyökereit kutatva - lépjünk vissza három évet az időben! 2005-ben Szeged - Botka László polgármester nyilatkozatai szerint - azért nem indult el az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázaton, mert ha ezt megtette volna, Budapest ölébe hullik a győzelem, Péccsel viszont - egymást erősítve - reménytelinek tűnt a siker. A jól értesültek viszont a szocialista párton belül előre leosztott kártyákról beszéltek. A polgármestert sem ez, sem az nem zavarta, hogy az előkészítésben részt vevő hivatalos szervek egyértelművé tették: közös indulás nincs, a győztestől viszont amúgy is elvárják, hogy más városokat is bevonjon a programba. Persze tudjuk, maga a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt is több sebből vérzik. Folyamatosan változó menedzsment és tervek, be nem tartott határidők, káosz a szervezésben - másról sem hallani a sajtóban az utóbbi időben. Többször hivatkoztam már rá, de szimptomatikus a jelenség, jól jellemzi a baranyai állapotokat: az utazó nagykövetté nyilvánított, Európa-hírű MiZo Pécs 2010 női kosárlabdacsapat is éppen 2010-re omolhat össze, ha ilyen ütemben folytatja a lejtmenetet. Természetesen két éve még van a szervezőgárdának, így nem zárható ki, hogy Pécs remek kulturális fővárosa lesz majd az öreg kontinensnek, az viszont legalábbis erősen kétséges, hogy ebből Szeged, a nagy lemondó profitál-e valamit is. A 2010-ig tartó stratégiai együttműködést bejelentő Botka László három éve azt mondta: a kiírás több jelentkezőnek jó alkalom arra, hogy megismertesse városát, Szeged pedig - nos: nincs erre rászorulva. Azaz: lemondhatunk róla, csakúgy, mint a Tisza Fővárosa címről vagy a Mercedes-gyárról. Hogy továbbra is nyugodtan aludhassunk, kell a fenének az a nagy felfordulás! Persze bizonyára Szolnok és Kecskemét is számít regionális szövetségesére. A szerény, virtuális stratégiai partnerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.