Közélet

Dorozsmáig is elér a szegedi torony árnyéka?

Dorozsmáig is elér a szegedi torony árnyéka?

2008. július 30., szerda
Dorozsmáig is elér a szegedi torony árnyéka?

Fotók: Gémes Sándor

Egy megyei I. osztályú focicsapat szakosztályvezető-váltása általában nem jár komolyabb viharokkal. A Kiskundorozsmán a múlt héten megtörtént eset azonban több szempontból is sajátságos és tanulságos. Nógrádi Tibor (képünkön), a szegedi labdarúgás és labdarúgópályák megmentéséért küzdő civil mozgalom vezetője, az utóbbi hónapok demonstrációinak főszervezője azt állítja: Botka László nyomására kellett távoznia az egyesülettől. A klub elnöke viszont kitart amellett, hogy saját döntése volt - az egyébként társadalmi munkában dolgozó - Nógrádi leváltása. A közigazgatásilag Szegedhez tartozó Dorozsma labdarúgását egyebek mellett a sportigazgatóság kezelésében lévő sportlétesítmény ingyenes használati lehetőségével segíti a szegedi önkormányzat.

Az alábbi történet sokak számára talán egy ember magányos szélmalomharcának tűnhet, mélyebb összefüggéseiben azonban a 21. századi magyar demokrácia, a jog, az erkölcs és a morál zegzugos ösvényeire kalauzolhat, ahol számos érdekes kérdéssel és problémával találhatja magát szembe az egyszeri olvasó. A Csongrád megyei labdarúgópályák szélén - és egyes internetes fórumokon - a múlt hét második fele óta olyan hírek kezdtek elterjedni, hogy a szegedi városvezetés nyomására kellett távoznia a megyei I. osztályú Kiskundorozsmai ESK szakosztály-vezetői posztjáról

Nógrádi Tibornak

. A suttogásokat feltehetően az táplálta, hogy július 24-én a következő hír jelent meg

a Dorozsma hivatalos honlapján

Nógrádi aláírásával: „A mai napon -

Botka

polgármester úr nyomásgyakorlására - a dorozsmai labdarúgás érdekében lemondtam a labdarúgócsapatnál betöltött társadalmi munkámról, a szakosztályvezetőnek nevezett intézői szerepkörről..."

Ingyenpálya és nyomozás

Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom vezetője idén január óta társadalmi munkában intézte a dorozsmai foci ügyes-bajos dolgait. Ő immár negyven esztendő óta lelkes szurkolója a labdarúgásnak, s nemrég óta segítője is a dorozsmaiaknak, akiket egyébként a szegedi önkormányzat a Szegedi Sport és Fürdők Kft. (korábbi nevén Városi Sportigazgatóság) kezelésében lévő pálya ingyenes használatával, illetve idén 1,8 millió forint, az utánpótlásnak célzott működési támogatással segít. Nógrádi szintén az év eleje óta vesz részt a szegedi labdarúgás megtisztítását, megmentését célzó - hangsúlyozottan civil - mozgalomban. Szurkolótársaival több demonstrációt és figyelemfelhívó mérkőzést is rendeztek, melyekkel a helyi fociban uralkodó áldatlan állapotokra, illetve a stadionok bezárásával járó veszélyekre igyekeztek felhívni a figyelmet. A civilek bejelentése alapján kezdett eljárást ismeretlen tettes ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya a Btk. 225. paragrafusába ütköző és aszerint minősülő jogtalan hátrányt okozó hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, mégpedig a SZVSE- és a SZEOL-pályát érintő, a szegedi önkormányzat és a Szeviép cégcsoport között tervezett ingatlanügyletek kapcsán.

Mendemondák a megyében

A SZEGEDma.hu megpróbált utánajárni az ügynek, hogy megtudja, pontosan mi és miért történt Dorozsmán. Nógrádi lemondása szerdai dátummal csütörtökön este jelent meg a dorozsmai honlapon, s ezzel kapcsolatban olyan kósza hírek keltek szárnyra, miszerint a dorozsmai klub vezetői szerdáig kaptak válaszadási határidőt: vagy elmozdítják a városvezetést (is) támadó szakosztályvezetőt, vagy - nos: hátrányok érhetik a csapatot. Portálunk úgy döntött, az igazság nyomába ered, s megkérdezi az érintett klubvezetőket, van-e bármiféle alapja a terjedő mendemondáknak. A Dorozsma-Tápé edzőmeccs előtt először

Horváth Dezső

alelnököt kértük, erősítse meg, avagy cáfolja a különböző forrásokból származó értesüléseket. Az alelnök először készséggel tájékoztatott bennünket, majd később visszavonta nyilatkozatát, mondván: az ügyben csakis a részleteket teljes pontossággal ismerő elnök,

Kiss Antal

(a második fotón)

állhat a sajtó rendelkezésére. Horváth szavait így - maximálisan tiszteletben tartva kérését, illetve a szakmai tisztességet - nem ismertetjük meg olvasóinkkal.

Kiss Antal: „Egyedül én döntöttem"

A közben megérkező elnök azt mondta: tökéletesen elégedettek voltak ugyan a szakosztályvezető munkájával, de mivel a dorozsmai sportkörben végzett tevékenysége nem fér össze azzal, hogy más minőségében támadja, sőt: feljelenti az egyesület legfőbb támogatóját, Szeged városát, ő maga döntötte el, hogy felmond Nógrádinak. Kiss Antal határozottan cáfolta azokat a mendemondákat, miszerint bárki is felszólította volna őt a szakosztályvezető menesztésére, illetve ezzel kapcsolatban bárkinek is határidős választ kellett volna adnia - múlt szerdán az elnökséggel egyeztetett a döntésről. A SZEGEDma.hu érdeklődésére az elnök hozzátette még, azért is határozta el Nógrádi leváltását, nehogy a következőkben komoly hátrányok érjék a Dorozsmát a támogatásokkal kapcsolatban. Azt is megkérdeztük a sportvezetőtől, felszólította-e korábban a leváltott szakosztályvezetőt a civil mozgalomban folytatott tevékenységének beszüntetésére, illetve miért éppen most, a nyár közepén, az átigazolási határidő lejártakor tett pontot működésének végére. Kiss Antal azt felelte: személy szerint korábban nem foglalkozott különösebben ezzel a dologgal, mert úgy gondolta, nem tartozik a Dorozsmára, magánemberként mit csinál Nógrádi. Éppen ezért nem is szólította fel semmire. Az utóbbi hetekben viszont már hivatalosan is tudomására jutott, hogy „feljelentette a várost". Ekkor merült fel benne a leváltás gondolata, de aztán úgy döntött, vár a bajnokság kezdetéig. „Én is vidéken üdültem, ő volt az ügyintézőnk, s nem volt, akit odategyek a helyébe, hogy megcsinálja az átigazolásokat" - magyarázta. Azóta viszont már kinevezték az utódot,

Fazekas Istvánt

.

Nógrádi nyílt levélben faggatja Botkát

A SZEGEDma.hu természetesen Nógrádi Tibort is megkereste az ügy kapcsán. Ő azt mondta, nem kíván nyilatkozni, mivel semmiképp sem szeretne ártani a dorozsmai labdarúgásnak, a csapat tagjainak és a vezetőknek, akiket nagyon tisztel és becsül - a kialakult helyzetért egyébként sem őket terheli a felelősség. Később aztán nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünknek, melyet itt közlünk teljes terjedelmében.

Nyílt levél Dr. Botka Lászlónak

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem, szíveskedjék megengedni, hogy a számomra nem kedvelt formában, nyílt levélben forduljak Önhöz, megfogalmazva kételyeimet, és feltéve kérdéseimet.

Problémám súlya miatt és azért is folyamodtam ehhez a megoldáshoz, mert Ön az elmúlt fél évben a szegedi labdarúgás érdekében tett tucatnyi megkeresésünk egyikére sem reagált. Szűkebb lakóhelyem, Kiskundorozsma futballjáért végeztem feladatot, melyről nemrégiben - több más mellett

- levélben számoltam be Polgármester Úrnak.

Levelem megküldése után nem sokkal sportkörünk elnöke felmondta tevékenységem, a hivatalos álláspont szerint nem a személyemmel vagy munkámmal volt a probléma, hanem azzal, hogy civil mozgalom keretében támadom (???) városunk vezetését. Megbízható forrásból kaptam egy másik, számomra hihetőbb indoklást, miszerint Botka Úr személyes kezdeményezésére sportkörünk elnöke kapott egy ultimátumot (zsarolást városunk egyik előjárójától): amennyiben nem takarít el a dorozsmai labdarúgócsapat közeléből, megszüntetik a Városi Sportigazgatóság tulajdonában és kezelésében levő dorozsmai sportpálya ingyenes használatát a helyi focistáknak.

Tisztelt Polgármester Úr!

A fentiek alapján két kérdés fogalmazódott meg bennem.

1., Megtörténhet-e, hogy egy politikus 2008-ban Magyarországon egy civil mozgalomban betöltött szerepe miatt utánanyúljon valakinek, beavatkozva egy egyesület (ne adj' isten munkahely) belügyeibe?

2., Tervezte-e, tervezi-e, hogy bármely módon díjat szedjenek a dorozsmai színekben sportolóktól saját városrészük pályájának használatáért ?

A felkorbácsolt kedélyek megnyugtatására várom sürgős válaszát.

Üdvözlettel: Nógrádi Tibor

Szót kér a civil mozgalom: a módszert már ismerik

Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom vezetése szintén közleményben fogalmazta az üggyel kapcsolatos állásfoglalását. „A szegedi labdarúgás jövőjéért küzdő szurkolók civil mozgalma megdöbbenve értesült arról, hogy a politika aljas módszerekkel avatkozott bele egyik társunk magánügyeibe. Különösen azért érezzük ezt hátbatámadásnak, mert másfél hónappal ezelőtt Kővári Árpád, Kónya Sándor urak és mozgalmunk két tagja, Dobó Csaba és Nógrádi Tibor között tárgyalásokra került sor, s Kónya úr közvetített a városvezetés felé, hogy végre pozitív elmozdulás történjen a város és a labdarúgó-szurkolók viszonyában. Mozgalmunk ígéretet tett, hogy míg Botka úrtól a tárgyalások megindítására tett kezdeményezésre választ nem kap, addig a városvezetést semmilyen kritikával nem illeti. Kővári úr rövidesen visszajelzett a város fogadókészségéről, említve a hamarosan megérkező válaszlevelet. Közben komoly előrelépés történt a kézilabda- és a labdarúgó-szurkolók közötti nevetséges gyűlölködés megszüntetése terén is, Ujhelyi István úr ígéretét bírjuk, hogy fővédnökként segíti egy barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzés megrendezését. Mi betartva ígéretünket az új idény feladataival foglalkoztunk (kettős meccsek, szezonkezdés előtti szurkolói ankét, a szegedi labdarúgás 110 éves születésnapjának szervezése), s eközben levél helyett a városvezetés részéről érkezett a hátbatámadás, bár ismereteink szerint a módszert többször alkalmazták az elmúlt hónapokban (sportvezető, edző berendelése a torony alá, s ott a működési támogatások megvonásával történő fenyegetés városi tisztségviselő részéről), a mi esetünkben erre nem számítottunk. Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom a következő napokban az érthetetlen és durva támadások miatt elgondolkodik a helyzetén, lehetőségein, és rövidesen közleménnyel jelentkezik. Most zárásként hangot adunk annak a véleményünknek, miszerint ha Szeged város vezetése az ellenünk fordított energiájának csak 10 százalékát a helyi labdarúgás céljaira áldozta volna, az új szezonban NB II-es feljutási esélyekkel szállna harcba Szeged reprezentatív csapata" - hangzik az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom vezetőségének véleménye.

A Széchenyi térre is begurult a játékszer...

Eddig a nyílt levelek, a közlemények. A további tanulságok levonását a kedves olvasóra bízzuk. Dorozsmán - új szakosztályvezető segítségével - gőzerővel folyik a felkészülés a megyei I. osztály küzdelmeire, dobogós célokkal, s Kiss Antal szerint reális feljutási álmokkal. A leváltott és/vagy lemondott Nógrádi Tibor pedig sokadik alkalommal várja a szegedi polgármester válaszát, együttműködési készségének kinyilvánítását a szegedi labdarúgás érdekében. Kérdés, van-e oka a túlzott reménykedésre, hisz még nincs két hónapja, hogy a szegedi és a székesfehérvári szurkolók az egykori kiváló edzőre, Kaszás Gáborra is emlékezve közös figyelemfelhívó demonstrációt tartottak a szegedi fociért. Akkor a város jegyzője nem engedélyezte számukra a Széchenyi térre tervezett kispályás labdarúgó-mérkőzés megrendezését. A labda most már bent, a városházán pattog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.