Világtükör

Csak októberben több mint tízezer migráns érkezett Spanyolországba

Csak októberben több mint tízezer migráns érkezett Spanyolországba

2018. október 30., kedd
Csak októberben több mint tízezer migráns érkezett Spanyolországba

Jól látható, hogy a migrációs válság itt marad velünk az életünkben. 2015-ben Magyarországon keresztül Németország és Svédország volt a célpont, 2016-tól pedig Olaszország. Most Spanyolország felé vették útjukat a migránsok. Októberben tízezernyi illegális migráns érkezett az Ibériai-félszigetre. Európa pechje, hogy a legutóbbi spanyol választásokon egy bevándorláspárti, baloldali kormányt választottak meg a spanyolok.

A menedékkérők Európába vezető útvonala egyre inkább Spanyolország felé tolódik, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden Genfben ismertetett jelentése szerint az öt éve tartó menekülthullám során az idén októberben haladta meg első alkalommal a tízezret az egy hónap alatt az Ibériai-félszigeti országba érkező illegális bevándorlók száma. Az IOM október 28-ig terjedően 10 042 újonnan érkezett menedékkérőt regisztrált spanyol területen, miközben Olaszországba ugyanebben az időszakban 1003 illegális bevándorlót, Görögországban pedig 3338-at dokumentált a szervezet. Az idén eddig mintegy 100 ezer menekült és migráns érte el Európát a Földközi-tengeren keresztül, csaknem a felük Spanyolországban ért partot. Az IOM jelentésében kitér arra is, hogy az idén ezzel több menedékkérő érkezett Spanyolországba, mint a 2015-ös, 2016-os és 2017-es évben együttvéve. Az újonnan érkezők száma ráadásul a szervezet szerint folyamatosan nő: szeptemberben naponta átlagosan 270 embert regisztráltak, októberben ez a szám már 360-ra gyarapodott. Az IOM ugyanakkor hangsúlyozta, hogy összességében az Európát elérő menedékkérők száma a korábbi évekhez képest csökkent: az idén október végéig majdnem százezren voltak, tavaly ugyanebben az időszakban hozzávetőleg 150 ezren, 2016-ban pedig 335 ezren.

(MTI, PS)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.