Vélemény

Egy csokor szuperhúr – a Szeged effekt kötetbemutatóján ülve

Egy csokor szuperhúr – a Szeged effekt kötetbemutatóján ülve

2011. október 9., vasárnap
Egy csokor szuperhúr – a Szeged effekt kötetbemutatóján ülve

Régen még úgy voltam kalibrálva, hogy higgyek a nemzedéki irodalomban és próbáljam meg napvilágra ráncigálni – de aztán vagy farfekvéses volt mindig, vagy a friss és izomtól ropogó apukák szülőszobás lépfenéje – impotencia – lepett el. Szóval az ilyen csokornyi költőt összefogó antológiák kb. annyira izgalmasak, mint robotkarral köveket kotorászni a Marson.

Valahol én se vagyok normális, amiért kortárs szövegértelmezés óráról metsző pontossággal vágtattam rögtön a kötetbemutatóra – az ilyen puszta kezű művájkálások mindig elhangolnak – szóval kénytelen voltam venni pár sört. Épp találtam egy üres széket, előttem egy öregasszony pörgette a Szeged effekt antológiát. Elkértem tőle, jól ledöfött még tályogmentes tekintetével, elvégre nem is szólítottam öreganyámnak, viszont majdnem leagathacrhistiestem. Na, lényeg, hogy átlapoztam a könyvet (

Szekeres Niki

novellája épp odanyúlt, ahova kell, de túlcsacsogta a pillanatot) – mire rögtön az egész kötetből orrba vágott a mindent átitató zeitgeist-szag. Tudjátok, abból az idegesítő végtelenséggel folydogáló hányásmederből, ami a meggyes vodkát vedelő nagyon mai, nagyon alter hipsterek szavaló szája a lavór fölött. Végig ez a miliő lengte be a Milleniumi alagsorát – leszámítva a zömében ötvenesekből összeverődött közönséget.

Bene Zoltán

szerkesztő tette meg a kötelező felvezető kört, elregélte, mi az effekt (már etimológiailag), szóval zanzásítva azt fejtegette, miért jó a Tisza és Maros lába közét versben orálisan pedzegetni.

Simon Adri

volt az első felolvasó, nem sokat hallottam belőle, mert épp a mosdóban tettem tiszteletem olajozott anyagcserém előtt – de kitűnt, hogy a hangja reszket, mint egy vizeletétől feszengő óvodás – neki már ez is mélyvíz, van ilyen. Eztán –

Turi Timi

. Na, az ő hangja legalább már rendes határozottsággal verődött vissza az agyamról, kár, hogy maga a verse nem volt ilyen masszív. Ömlengett ott nekem Szegedről, patetikus lélegzetvételek – „Szeged: túl sok.” – hajszálra egyet értettem vele – és még csak negyed hét volt. De a kedvencem: „{Szeged}Nem Pécs: lakói nem rajongói városuknak.” - oké, elvégre csak a kötet címe Szeged effekt, amiben majd’ minden szöveg perverz görcsben a város G-pontja után kajtat. Semmi vész. Az ilyen nyálas reflexiók mellé adhattak volna egy pisztolyt, egy töltényt és 20 lépés előnyt.

Kiss László

. Ő már legalább mondani is akart valamit, még akkor is, ha berendelt vallomása szintén irritálóan laza akart lenni – de itt érezni lehetett egyfajta svungot – prózát olvasott, én frankón versnek hittem, a közepe elég erős, de szimpla felsorolása volt csupán ez is annak a nagyon lokális és fúdeirodalmár Szegednek, amit ekkorra már beleptek a szövetkabátok, sálak és nyári kalapok.

Boldog Zoltán

se volt annyira rossz – az 1-10-ig skáláján minőségellenőrzött helyi nőket tényleg kamaszos irodalomkanosság nélkül sikerült keresztbe metszve láttatnia. Köszönjük. 6,5 pont (hahaha).

Lennert Tímea

(Sanzon – ’10-es éveket írjuk végül is) fülledt volt, akár a JATE – nem tudom, ha sokszor emlegetek egy placcot vagy nőt vagy fél téglát, azt hisszük, hogy rögtön heroizálódik? Semmi kulturális (rassz)izmus, de ez a túlzott alterbőrűség (

Péterfi Bori

, hajjajj) veszettül viszket, döglésig lehet vakarni, hogy nyughasson, de nem. Persze nehéz kitapogatni egy életérzést pontosan, a szándék is szép, igaz – a szúnyog elélvez, de nekem akkor is viszket.

Becsy András

. Ő nekem teljesen kiesett. Nyilván ekkor mentünk ki két haverommal röhögni a folyosóra.

Weiner Sennyey Tibor

igazi kilúgozott mosolyával virult előttünk – esküszöm, a saját magáról szóló dumálás hosszabbra nyúlt, mint egy-egy elhangzott műve. Hol írta, kinek írta, miért írta, mi járt a fejében… na és? Ez nem stand up, jézusom, sit down, aztán olvassál szépen! Mikor egy bluest készült felolvasni jellegzetes cápabőr hanggal, talán azt hitte vicces és/vagy hatásos, pedig szerencsétlen csak simán röhejes volt. A szándék is szép, igaz. Néha ki kell menni a vadonba, hogy megtudjuk, merről fúj az aktuális szélirányzat – de a kortárs irodalomnak ez tényleg a széle. Oké, bájos bölcsészbigéket elvarázsolnak, meg akad köztük egy-egy pofásabb költő, akit nem árt piszkálni, mert hátha szikra is van a hamu közt – de végig az a benyomásom volt, hogy a Szeged effekt mögötti attitűdöt széles tüdővel megfogalmazhatjuk romantikus mikrofonokba akár, de ez akkor is csak egy csokor szuperhúr marad. Amik szintjén a semmivel is számolni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.