Szórakozás

Kiállítás Tomi Ungerer grafikáiból a D-Galériában

Kiállítás Tomi Ungerer grafikáiból a D-Galériában

2008. szeptember 3., szerda
Kiállítás Tomi Ungerer grafikáiból a D-Galériában

Fotó: Gémes Sándor

Az egyik legnevesebb Andersen-díjas mesekönyv-illusztrátor, Tomi Ungerer munkái tekinthetők megaugusztus 28-tól a D-Galériában. A művész grafikái először láthatók Közép-Európában.

Hogyan lehet kimosni egy malacot? Tud-e a Télapó stoppolni? - ilyen kérdések megválaszolására, ábrázolására tesznek kísérletet a strasbourgi mesekönyv-illusztrátor képei.

Tomi Ungerer

1931-ben született sokoldalú művész, szatirikus humanista, plakáttervező, illusztrátor, filmrendező, író, tervező,

Andy Warhol

kortársa, barátja. Világcsavargó és életművész, aki erotikus rajzairól éppúgy ismert, mint gyerekkönyveiről. Vietnámi karikatúrái miatt felkerült az FBI feketelistájára, ma már az Európa Tanács gyermekjogi nagykövete, a francia és a német Becsületrend lovagja. Az egyetlen francia alkotó, akinek már életében múzeuma van, ahol tekintélyes játékgyűjteményét is megcsodálhatják az érdeklődők. Illusztrátori képességével és jó adag merészséggel megújítja még az olyan mindennapi fogalmakat is, mint a villamos energia. A művészt jellemző szabad szellem, a humor, a költészet, olykor a pimaszság minden rajzban érzékelhető. A gyakran mulatságos helyzetek, a rakoncátlankodó háztartási gépek, illetve a villamos vezetékek költői ábrázolása azt bizonyítják, hogy Tomi Ungerer világában az energia mindig nagyon emberközeli - tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t a DÉMÁSZ Zrt. Tomi Ungerer grafikáit az EDF Csoport Budapest után Szegeden, a D-Galériában (DÉMÁSZ Zrt. Szeged, Klauzál tér 9.) is kiállítja. 2008. augusztus 28-tól több mint hatvan eredeti rajzot, vázlatot és plakátot nézhetnek meg az érdeklődők, amelyeket az Électricité de Strasbourg (a strasbourgi Elektromos Művek) gyűjteményből kölcsönöztünk egy tárlat erejéig. A rajzok először, és sajnos utoljára láthatók Közép-Európában, mert a szegedi turné után már „csak" a strasbourgi Ungerer-múzeumban láthatóak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.