Szeged

Rocktörténeti műhelytábor a szegedi nyárban

Rocktörténeti műhelytábor a szegedi nyárban

Az intenzív nyári műhely, gyakorlatilag összefoglalását és kiterjesztését adta az évközbeni szakmai munkáknak

Kibédi Péter
2023. augusztus 28., hétfő
Rocktörténeti műhelytábor a szegedi nyárban

A hagyományos nyári kurzusra a Szegedi Tudományegyetem két évtizedes, immár kultikus „Rocktörténet” tantárgyának hallgatóit, valamint a Premier Művészeti Szakgimnázium és AMI hallgatóit és tanárait hívták meg első körben.

Számítottak továbbá azokra, akik elmélyülést tanúsítanak a zenei műveltség, az igényes zenehallgatás iránt és természetesen azokra is, akik aktív zenélésre és kreatív művészeti tevékenységre hajlandóak. A nyitott és ingyenes előadásokat módszertani stúdium jelleggel ajánlották, pedagógusoknak, közművelődésben dolgozóknak is – ötletgyarapításra, élményszerzésre.

Az intenzív nyári műhely, gyakorlatilag összefoglalását és kiterjesztését adta az évközbeni szakmai munkáknak: a Premier könnyűzene-történet, a rocktörténet egyetemi kurzus és más előadások ismeretanyagának. A befogadás és a színvonalas elemzés módszereinek bemutatásán túl, aktív zenélés lehetőségét is biztosították a résztvevőknek. A hathatós kortárs műveltségi anyagot és élményeket nyújtó közös nyári alkotótábornak a Premier Konzi szegedi tagintézménye nyújtott alkalmas helyszínt és megfelelő technikai körülményeket, emeleti nagytermében.

A ”szabadegyetemi” keret, mint nyári stúdium nem jelent persze szigorúan kötött tematikát, a kikapcsolódás és relaxált aktív pihenés szempontjaira is gondoltak a program összeállítói.

A táborba több, mint ötven érdeklődő jelentkezett. Közülük legalább húszan aktív zenélésben is részt vettek – köztük tanárok és hallgatók és ismert zenészek is! Kiemelten szeretettel látott előadó vendégük volt az énekes-gitáros Zséka, a Szegedi Utcazene Fesztivál korábbi nyertese. Ajándékkoncertjével tett hitet a béke és a szeretet jegyében a tábor szelleme mellett. Mint előző évben, most is részt vett a táborban a szegedi származású kiváló jazzgitáros, zeneszerző Murka István, aki több zenei profilját is bemutatta naponkénti mini koncertjein. A hallgatóból lett gitártanár, Pesti Zsolt és tehetséges előadótársai Kaszás Kornél és Sipos Barnabás is színesítiették az élőzenei választékot. Az igen népszerű „rockházaspár”, Szibilla & Tivor woodstock-meglepetéssel készült. A harmadik nap délutánján, zenészéletének tanulságos hazai és világkörüli történeteiről, találkozásairól mesélt a tábor díszvendége Dr. Galyas László jazztrombitás, aki több mint egy évtizeden át szerepelt egy színpadon Hofi Gézával zenészként, de a legendás Besenyő Blues Band és a Budapest Ragtime Band frontjában is hosszú évekig jeleskedett.

Az élő zenei workshop irányítója Bíró János ismert szegedi gitáros volt. A fotó és video dokumentátor szerepkörét, az egyébként zongorista és újabban bőgős Turcsán Fruzsi töltötte be. A tábor „spiritus rector”-a, Pleskonics András, vagyis Dr. Rock, aki amolyan jutalomjátéknak álmodta meg ezt a műhelyt, amelyben legkedvesebb zenészbarátaival és tanítványaival oszthatja meg mindazt, amit zenei előadóként és játékmesterként a legjobban tud és legfontosabbnak tart. A tábor himnuszával, a Ten Years After 1971-es I’d Love To Change The World című számmal pedig a tábort Kovács László („Frakkos”), a több, mint fél évtizede elhunyt gitártanár zenész barátja és Alvin Lee emlékének dedikálta…

A Tiszatáj Intézet sokszínű és élménygazdag három napos, minden érdeklődő előtt nyitott zenei alkotótáborának a Szegedi Evangélikus Kollégium és Diákotthon adott otthont.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.