Szeged

Bemutatjuk Szeged sokrétű középiskoláját

Bemutatjuk Szeged sokrétű középiskoláját

Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium: Kreativitás, összetartás, sikerorientáció.

Márton Andrea
2024. április 8., hétfő
Bemutatjuk Szeged sokrétű középiskoláját

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok. Új sorozatunk következő részében a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumot mutatjuk be.


 

A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumban 5 ágazatból és megannyi szakmából válogathatnak a diákok. Az intézmény közel 1200 fős diák és 110 fős oktatói létszámával az egyik kiemelkedő szakképző intézmény nemcsak Szegeden, hanem a vármegyében is.


Az iskolában oktatott ágazatokat - Oktatás, Sport, Környezetvédelem és vízügy, Közlekedés és szállítmányozás, Informatika és távközlés - tekintve is sokszínű az iskola, melyet jelmondatként is hirdetnek a pályaválasztási rendezvényeiken. Erősségei között tudható a könnyen megközelíthető épület és a sokrétű duális partneri kapcsolatrendszer.


Suli a Marson!”

A belvárosban, széleskörű képzési kínálattal várja az iskola a felvételiző diákokat. Korszerű eszközök szolgálják a színvonalas oktatást: 11 db, jól felszerelt számítógépes terem, kültéri kondipark, környezetes- és vizes laborok, valamint sporteszközök.

Kiemelt figyelmet fordítanak a sportra – Sport ágazatot oktató iskolaként természetszerűen - és a tehetséggondozásra, kézilabdában államilag elismert sportakadémia tagsággal rendelkeznek, a Sportiskolák Országos Szövetségének tagja, a Pick Szeged kézilabdacsapat utánpótlása is itt tanul.

Az iskolában versenyképes szakmai tudást kapnak a tanulók, amely megfelel a Szakképzés 4.0 stratégiában megfogalmazott elvárásoknak. Változatos, egyben aktív iskolai, kulturális élet jellemzi a diákközpontúság jegyében. Az iskola oktatói arra törekednek, hogy a náluk tanuló diákok a valódi életben alkalmazható tudást kapjanak. Az iskola 2020 óta LanguageCert nyelvvizsgahely.


Egyenes út az egyetemre


A Szegedi Tudományegyetemmel és a Neumann János Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően a felsőoktatást választó diákok többletpontokat szerezhetnek a felsőoktatási felvételi során A továbbtanulási lehetőségeket erősíti a diákok számára, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek felel meg. Az Oktatás ágazatban indított okleveles technikusképzés során már 11. évfolyamtól beépülnek olyan szakmai tartalmak a tanulók oktatásába, mely az egyetemmel közösen kidolgozott Képzési program alapján 30 kredit értékben beszámítódik a felsőfokú tanulmányokba, így akár az egyetemi képzési idő is rövidülhet. Mindezek a lehetőségek előnyt jelentenek a továbbtanulás során, az okleveles technikusképzésben tanulók – megfelelő eredmény elérése esetén – felvételi nélkül folytathatják tanulmányaikat a felsőoktatásban.


 

Népszerű egyetemek:

  • NKE Víztudományi Kar (Környezetvédelem és vízügy ágazat),
  • SZTE-JGYPK (Oktatás, Sport ágazat),
  • SZTE-TTIK és Neumann János Egyetem (Informatika és távközlés ágazat),
  • SZTE-MK és Neumann János Egyetem (Közlekedés és szállítmányozás ágazat).


 

Orientációs képzés

 

Az orientációs évfolyam - a szakképzést előkészítő évfolyam - célcsoportját azok a tanulók jelentik, akik még bizonytalanok abban, hogy milyen irányban tanuljanak tovább, merre induljanak el.

A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium idegen nyelvi és informatikai orientációs évfolyamként indítja ezt a képzési formát. Az oktatás projektszemlélet mentén történik, ahol már az említett készségek és képességek fejlesztése mellett a nyelvvizsgára való felkészítés és a digitális készségek fejlesztése kap hangsúlyos szerepet. A cél az erősségek felszínre hozása, sikerélmény megélése. A folyamat segít a tanulóknak önmaguk megismerésében, fejlődik a kommunikációjuk, kreativitásuk, megtanulnak csapatban dolgozni. Az orientációs év másik fontos eleme a job-shadowing, azaz az ágazatok, szakmák megismerése valós környezetben, akár munkahelyi, akár tanműhelyi keretek között. Az előkészítő év befejezését követően a diák képességei és érdeklődése alapján felvételi nélkül folytathatja tanulmányait a választott ágazatban. Az orientációs évfolyamon tanuló fiatal szakképzési ösztöndíjra jogosult.

Az iskola pozicionálásából, beiskolázási körzetéből adódóan mindig nagy hangsúlyt fektetett a tehetséges tanulok segítésére, orientálásra, a hátrányos helyzetűek támogatására, felzárkóztatására. Az önállóság, a megbízhatóság, a pontosság fejlesztése – mint a nevelési célok meghatározó elemei –a mai kor igényeinek megfelelő, az informatika és az idegen nyelvek oktatásának egyre nagyobb teret biztosító képzésekben sem csökkenhet. Az iskolát az állandó megújulás, a társadalom változó igényeihez való gyors, rugalmas alkalmazkodás jellemzi.

A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium képzéseiről ide – www.gdszeged.hu - kattintva talál bővebb információt.

Ha egy kreatív, sikerorientált, összetartó iskolai közösség részévé szeretnél válni, akkor biztosan itt a helyed!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.