Szeged

Több mint 10 ezren tűntek el Szegedről

Több mint 10 ezren tűntek el Szegedről

Mindeközben töretlenül tör fel Mórahalom

Kovács György
2024. március 19., kedd
Több mint 10 ezren tűntek el Szegedről

Holnap lesz egy éve, mikor megírtuk, Szeged 2015-ben vesztette el vonzerejét. Addig a város mindvégig tudta növelni lakosságát, azóta viszont rohamtempóban csökken. 2024-re, egy év alatt újabb 1201 polgárral lett kevesebb a megyeszékhely, amellyel egy súlyos mérföldkövet lépett át a város: 156.051-en élnek Szegeden, ami 10.163-al kevesebb, mint 9 éve.

 

A Belügyminisztérium honlapján minden évben közzéteszik a települések állandó lakosainak számát, de rendelkezésre áll egy felhasználóbarát oldal is, amelyen böngészhetők a települések és diagramokkal is szolgálnak a változásról. 

Szeged lakosságának változása
Szeged lakosságának változása. Diagram: stat.dbhir.com

 

Szeged lakosságának csúcsa még 1994-ben volt, 174 ezer 987 fővel, de akkor még Algyő is a megyeszékhelyhez tartozott. '94 óta kezdett el csökkenni a lakosság, azonban a 21. század elején sikerült fordítani a folyamaton, Szeged egyre több embert vonzott be, egészen 2015-ig, amikor 166 ezer 214 polgárral elérte e századi csúcsát a város, majd jött és azóta is tart a mélyrepülés.

 

400 ezer alá csökkent Csongrád-Csanád vármegye

Tavaly még 401 ezer 292 fő gyarapította a vármegyét. Idén ez 2545 fővel kevesebb, lecsökkenve 398 ezer 747 emberre. Tehát a vármegye népességvesztésének közel fele Szegeden történt, miközben a többség a vármegyeszékhelyen kívül él. Jól látható, bár a probléma általános, viszont Szegedet jobban sújtja a demográfiai válság, mint az átlagot.

 

Töretlenül tör fel Mórahalom

Vármegyénkben több kisebb település is tudta gyarapítani lakóinak számát, azonban városi ranggal rendelkezők közül Mórahalom az egyetlen, amely hosszú ideje, töretlenül tud gyarapodni. Csak az elmúlt egy év alatt közel száz fővel nőtt a település, elérve 6673 állandó lakost. 

Mórahalom lakossága
Mórahalom lakossága. Diagram: stat.dbhir.com

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.