Szeged

A jolly joker Botka paklijában

A jolly joker Botka paklijában

A hatalma megtartásáért rendszeres politikai háttéralkukat kötő polgármester két évtizede támaszkodhat egy biztos pontra.

Kibédi Péter
2024. március 14., csütörtök
A jolly joker Botka paklijában

Füstös hátsó szobákban született politikai háttéralku határozza meg Szeged irányát-mondta a Szeged Választ podcast sorozatunkban Haág Zalán. A KDNP frakcióvezetőjével végigvettük Botka László polgármesterségét megszilárdító háttéralkukat. Minisorozatunkban megnézzük, hogy mit ajándékozott Botka a baloldali pártoknak és szervezeteknek, hogy hatalomban maradhasson és kellő támogatása is legyen. Az első részben a hűséges famulus, és harcostárs, Nagy Sándor politikai útját vettük górcső alá.

Amikor kell, akkor Botka azonnal használja "ütőkártyáját"

 

Szegeden szemernyit sem meglepő, ha a baloldalon valaki hirtelen pártot vált, szövetségest cserél, vagy éppen alpolgármester lesz. A bábukat a sakktáblán Botka László László mozgatja a saját igénye szerint, igaz ahogy a sakkban itt is vannak szekundásai. A baloldali fővezér, Gyurcsány Ferenc, a hazai baloldali politika legerősebb politikai tanácsadója, Ruff Bálint mellett a különböző baloldali uniós és Soros szervezetek is súgnak a háttérben. Botka ebben a bonyolult partiban mindenkinek meg akar felelni, mert jól tudja, hogy a hatalma inoghat meg ha kilépnének mellőle, mögüle, vagy éppen előle a politikai bizalmasai és támogatói.

Az örök harcostárs

Nagy Sándor, jelenlegi városfejlesztési alpolgármester idén jubilál. A baloldali városi vezetőt éppen harminc éve választották meg önkormányzati képviselőnek. A hetedik ciklusát záró várospolitikus állandóságot képvisel a közgyűlésben, állandóságot képvisel a szegedi liberális közösségben, Botka regnálása óta állandóságot képvisel a város vezetésében.

Egy valamiben nem képvisel állandóságot: úgy vándorolt a pártok és szervezetek között ebben a harminc évben, hogy követni is nehéz.

A magyar neoliberális oldal térképét lehet felrajzolni a politikai életútjával. Az SZDSZ-nél kezdett, a párt megszűnése után először Szabad Város Egyesület tagjaként politizált, majd a Szabad Város frakció – összhangban a Haza és Haladás Egyesülettel kötött megállapodással, és a frakció tagjainak az Együttben vállalt szerepével – az Együtt Szeged frakció tagja lett. Az újabb állomása Párbeszéd Magyarország volt, innen az Összefogás Szegedért tömörülésbe vezetett az útja. Jelenleg a Momentum színeiben ül az alpolgármesteri székben.

A Momentum Botkának kellett, a Momentumnak a pozícióra volt szüksége

Az, hogy a már bizonyítottan is a Magyarország ellen dolgozó, és áskálódó párt tagja lett Nagy Sándor- városházi informátorunk szerint- Botka László nyomására történt. 

A polgármester a Momentum támogatásáért cserébe nem üres alpolgármesteri pozíciót adott a Momentumnak, hanem alpolgármestert adott a pártnak.

Így megszületett a háttéralku, darabszámra megvoltak, a pozíció a Momentumé lett. Az meg egyáltalán nem érdekelte az országos politikára koncentráló, és elsősorban Magyarország teljes elszigetelésén dolgozó és rendszeresen botrányokba keveredő pártot, hogy Szegeden mit és hogy csinál a színeiben tevékenykedő alpolgármester.

Éppen ezért Nagy Sándort nem a Momentum irányítja természetesen. Botka Lászlóhoz köthető két évtizedes feltétlen hűsége Nagy Sándor munkájának minden morzsájában meglátszik. Aktívabb szereplője a szegedi közéletnek, mint maga a polgármester, szintén az informátorunk állította azt, hogy az önkormányzat vezetésében a szava egyenértékű a polgármester szavával, ahogy megjegyezte: „a város operatív igazgatója Nagy Sándor”.

Bár sakkozó hasonlattal kezdtük, de Nagy Sándor életútját végigolvasva sokkal inkább a kártyázás világában érezhetjük magunkat: az alpolgármester Botka paklijában a jolly joker.

(folytatjuk)

A Haág Zalánnal készült Szeged Választ podcast erre a témára vonatkozó részét itt hallgathatja meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.