Szeged

Szegeden veszi át a Trianon Múzeum nagyköveti megbízólevelét Ács János

Szegeden veszi át a Trianon Múzeum nagyköveti megbízólevelét Ács János

Kovács György
2024. január 4., csütörtök
Szegeden veszi át a Trianon Múzeum nagyköveti megbízólevelét Ács János

Szegeden, január 6-án lesz egy operagála, ahol Ács János világhírű karmester a hazai opera sztárjait vezényli a MÁV Szimfonikusok zenekarral. Ezt követően, január 7-én a neves művész városunkban veszi át a Trianon Múzeum nagyköveti megbízólevelét.

 

 

Az újesztendőben eddig még példa nélküli nagyköveti címet hozott létre a Trianon Múzeum. Az intézmény a kitüntető státust a jövőben olyan példaértékű teljesítményt felmutató művészeknek, sportolóknak, közéleti embereknek adományozza, akik „úgy Magyarországon, mint szerte a nagyvilágban a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének és a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újjáépítő, nemzetegyesítő képviseletének” szellemiségében élik meg munkásságukat, szerepüket.

Elsőként Ács János világhírű karmester veszi át a rangos elismerést. 

Ács János Kiskunhalason született, Budapesten érettségizett, de 1973-ban elhagyta Magyarországot, mert származása miatt esélye sem volt a továbbtanulásra. Milánóban telepedett le, énekesnek készült, világhírű karmester, népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője lett belőle. 2022-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Karmesterként Genovában debütált 1979-ben, a milánói Scalában, a legnagyobbak mellett tanulta a mesterséget, majd sikerrel lépett fel a négy kontinens legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben. Éveken át zeneigazgatója volt Dél-Afrikában a pretoriai operának, az Egyesült Államokban a denveri Opera Coloradónak. Vezényelte Róma, Firenze és Velence operatársulatait, a Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarát vezette. Bellini és Puccini valamennyi operáját dirigálta, s a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini, de a három tenor – José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti – koncertjeinek állandó karmestereként szerzett világhírnevet. Repertoár­ján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel. Ács János hitvallásában így fogalmazza meg a küldetését:

A tehetségemből, tudásomból, tapasztalataimból, mindabból, amit a pályámtól kaptam, vissza kell adnom valamit, mert úgy gondolom, a végső elszámoltatásnál nem arról kell majd számot adnom, hány sikeres koncertet vezényeltem, hanem arról, hány embert segítettem. Számomra teljesen természetes, hogy eljött az életemben az az időszak, amikor tovább kell adnom az Istentől kapott talentumokat, ezt pedig csak érdektelenül, alázattal lehetséges megtenni.

A nagyköveti megbízólevél ünnepélyes átadójára a szegedi Délvidék Házban, január 7-én, vasárnap 11 órai kezdettel kerül sor.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.