Bulvár

Újra Szegeden gyűlnek össze a legszebb és leggyorsabb kamionok

Újra Szegeden gyűlnek össze a legszebb és leggyorsabb kamionok

2016. július 13., szerda
Újra Szegeden gyűlnek össze a legszebb és leggyorsabb kamionok
kamion_gyorsulas_mj-001

A legszebb és leggyorsabb kamionokat is megcsodálhatják az érdeklődők a hétvégén Szegeden, ha ellátogatnak a Nemzetközi Kamionos Country Találkozóra, ahol az is kiderül, melyik sofőr vezeti legügyesebben hatalmas járművét.

Ágoston Attila

, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az immár huszonhatodik alkalommal megrendezett fesztivál baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és - akkor még főként Rábákkal járó - kamionos vett részt egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról. A több ezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtt fesztivál rendkívül népszerű, a kamionsofőrök közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét családjukkal együtt Szegeden tölthessék. Az előzetes jelentkezések alapján több mint kétszáz kamiont várnak: érkeznek cégek hat-nyolc járművel, lesznek magánfuvarozók, de jönnek vendégek Hollandiából, Ausztriából, Romániából, Csehországból és Szerbiából is. A programok pénteken délután kezdődnek: a járművek és sofőrjeik Szeged mellett a Közúti Közlekedők Emlékművénél gyülekeznek, majd a belváros érintésével együtt vonulnak a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre. Szombaton reggel zenés ébresztőre kelhetnek föl a vendégek, majd elkezdődnek a hagyományosan sokakat vonzó vetélkedők. Európában csak a szegedi fesztiválon rendeznek kamionos terepügyességi versenyt, itt a sofőrök szinkronpályán egymással és az órával versenyezve bizonyíthatják, hogy az országútra tervezett járművek a buckák között is megállják helyüket. A sofőrök mellett a járművek is megmérkőznek egymással: a hagyományos kamion-szépségverseny zsűrije egész nap fáradhatatlanul dolgozik, hogy délutánra megtalálja a legtetszetősebb járművet. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok között, és a dicsőség mellett idén a legjobbnak pénzdíj is jár. A találkozón feltűnnek majd az igazi kuriózumnak számító 30-35 éves, amerikai csőrös kamionok és bemutatnak veterán katonai járműveket is. Vasárnap délután a szegedi Vásárhelyi Pál utcán rendezik a fesztivál leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt. A korábbi évek tapasztalatai alapján a siker nem feltétlenül az akár hatszáz lóerőnél is erősebb gépek teljesítményén múlik, sokat számít a sofőrök rutinja és ügyessége is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.