Bulvár

Egyre többen foglalkoztatnának megváltozott munkaképességűeket

Egyre többen foglalkoztatnának megváltozott munkaképességűeket

2015. november 26., csütörtök
Egyre többen foglalkoztatnának megváltozott munkaképességűeket

Egyre nagyobb a kereslet a vállalatok részéről a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránt, azonban jelentkezők híján nem tudják betölteni ezeket az állásokat - mondta Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő RehabJob Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Vélekedése szerint ennek egyik oka, hogy a megváltozott munkaképességűek "bennragadnak" az állásokban, mert a védett foglalkoztatás "gyorsítósáv helyett zsákutcaként" üzemel, ahol a cégek képzőközpont helyett piaci vállalkozásként működnek, miközben elfogytak a piacról a megváltozott munkaképességű munkavállalók. A nyílt munkaerőpiacra való belépést nehezíti az is, hogy a jelöltek félnek az esetleges kudarctól, inkább vállalják a megszokott betanított munkát, sokkal kevesebb pénzért - tette hozzá. A RehabJob ügyvezetője szerint a foglalkoztatók sincsenek felkészítve, hogyan lehetne továbbítani ezeket a munkavállalókat a nyílt munkaerőpiacra. A RehabJob honlapján jelenleg 43 cég keres jelentkezőket, a honlap segítségével évente 50-80-an találnak állást, ezen felül 25-40 embert közvetít ki a cég - ismertette az ügyvezető. A meghirdetett állások között vannak tipikusan a könnyű fizikai munkák, de gyakoriak a középfokú végzettséget igénylő adminisztratív feladtok is, például adatrögzítő, ügyfélszolgálatos - ismertette. Jellemzőek a szakirányú végzettséget - pénzügyi asszisztens, könyvelő - igénylő pozíciókra vonatkozó megkeresések, ahol akár idegen nyelvtudás is szükséges lehet - tette hozzá. A megváltozott munkaképességűek hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben vannak és úgy gondolják, már annak is örülniük kell, ha a minimálbér feléért, napi négy órában foglalkoztatják őket, pedig volna hely számukra a nyílt munkaerőpiacon - fejtette ki a RehabJob ügyvezetője.

Dobár Attila

kiemelte: a cégek mintegy 65 milliárd forintot fizetnek be rehabilitációs hozzájárulásként évente, amiből 65 ezer ember helyezkedhetne el a nyílt munkaerőpiacon, sokkal jobb feltételek mellett. A RehabJob a fogyatékossággal élő és egészségkárosodott munkavállalók elhelyezkedésének és beilleszkedésének segítésével foglalkozik, a JobGroup Magyarország tagja. A magyar tulajdonban lévő cégcsoport árbevétele 2014-ben meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.