Bulvár

A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés + VIDEÓ

A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés + VIDEÓ

2015. november 5., csütörtök
A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés + VIDEÓ
madareto10_gs

A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait. A cinegék és verebek téli túlélési stratégiájának fontos részét képezi a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozottabb éjszakázóüregek akár közös használata is. Ezért az új odúk telepítésének legjobb időszaka a szeptember-november.

Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra, ami a hideg széllel együtt hátrányosan befolyásolja az odúk mikroklímáját, különösen télen. A lakott területeken leggyakrabban használ „B” (cinegék, nyaktekercs és verebek számára) és „D” (seregély, csuszka, füleskuvik, búbosbanka számára) típusú odúk telepítése esetében kihelyezési magasságnak a 2–3 méter tökéletesen megfelel. Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva telepíthetők. Ha lehet, az odúk támaszkodjanak a fa törzséhez, de ha ez nem megoldható (például nagyobb bokorban), az sem baj, a madarakat a fészkelő- és éjszakázóhely lengő mozgás nem zavarja. Természetesen a télen kihelyezett odúkat tavasszal nem kell áthelyezni, már csak azért sem, mert ezeket a madarak már ismerik, így nagyobb az esély arra, hogy bele is fészkelnek. Ezért is fontos szempont, hogy - a nyári költési viselkedésre, a saját terület védelmezésére gondolva - ne zsúfoljuk tele odúkkal az etető-itató közvetlen környékét, de erre nincs is szükség! Ha 4–5 odút 30–40 méteres, kisebb odútelepet néhány száz, nagyobbat 500–1000 méter sugarú körben telepítünk az etető köré, akkor ezek egész évben ki tudják szolgálni a madarak igényeit. http://www.youtube.com/watch?v=NJuG_zMgswo

Végéhez közeledik az ősz, lassan itt az idő a madáretetők feltöltésének - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=586285

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.