Új fecskefaj – vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

vorhenyes_fecske_dsc5692_bajor_zoltan

2017 nyarán új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt Balatonfüreden. A fészekből három fióka repült ki július első hetében, ami azért is különleges, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult. A helyszíni megfigyeléskor ráadásul egy, a madarászok előtt eddig nem ismert, korábbi években épült fészek is előkerült. Tovább »

Szegeden is megjelentek az örvös galambok – nem mindenki örül nekik + FOTÓK

2017. július 27., csütörtök · 3 hozzászólás

galamb_orvos_tokody_bela

Több lakos panaszkodik, az önkormányzat tájékoztatást kér, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint pedig nem az örvösökre, hanem inkább a betegségeket terjesztő, elvadult házigalambokra kellene fókuszálni. Tovább »

Áprilisban kezdődik a bajba került „panelrécék” szezonja

2017. április 24., hétfő · Hozzászólok

tokes_rece_koltes_laposteton_Budapest_2007_Orban_Zoltan_0005Az elmúlt évtizedben új madárvédelmi problémaként jelentkezik a fővárosi épületeken, erkélyeken és lapostetőkön, városi parkok fáinak ágvilláiban, odúiban vagy akár a bokrok között, sövények tövében a talajon költő tőkés récék április-májusi kelési időszaka. Ilyenkor találkozhatunk „úton mászkáló”, „tetőn szaladgáló” és „udvarban elhagyott” récefiókákkal. Tovább »

A madártani egyesület újabb állatfaj-meghatározást segítő alkalmazásokat fejlesztene ki

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

További állatfajok meghatározását segítő okostelefonos alkalmazások kifejlesztését tervezi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – mondta el az MME szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Ingyenesen letölthető az új okostelefonos kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazás

2017. április 12., szerda · Hozzászólok

Keteltu-es_hullohatarozo

Magyarország első, Android és iOS rendszereken futó kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. Tovább »

Beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó” madarak szezonja

2017. április 3., hétfő · Hozzászólok

agressziv_barazdabillegeto_auton_Orban_Zoltan

Nem csak Magyarországon és Európában, de a költési időszakban más kontinenseken is rendszeresen figyelnek meg autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, melyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket. Eközben legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése. Tovább »

Magyar kutatók a világon elsőként szereztek pontos információkat két fecskefaj vonulásáról

2017. február 27., hétfő · Hozzászólok

Különösen kis tömegű helymeghatározó segítségével először szerzett információkat két magyarországi fecskefaj vonulásáról és telelési területéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Svájci Madártani Intézet munkatársainak közös kutatócsoportja. Tovább »

Lakossági felhívás a panelszigetelések, épületfelújítások madár- és denevérbarát megvalósításáért!

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes gólyafészkeket

2017. február 2., csütörtök · Hozzászólok

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket, amelyek halálos áramütéssel fenyegetik a madarakat és fiókáikat egyaránt – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye. Tovább »

Huszonhét ország szakértői tanácskoztak Kecskeméten a szalakóta védelmében

2017. január 25., szerda · Hozzászólok

szalakota01_mate_bence

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével nemzetközi konferenciát szervezett a világ szalakótavédelmi szakemberei számára Kecskeméten január 19-21 között. „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében megvalósult találkozó egyik fő célja a faj védelmére 2008-ban összeállított első Nemzetközi Fajvédelmi Terv frissítése volt. Tovább »

Szibériai szürkebegyet figyeltek meg Magyarországon

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

sziberiai_szurkebegy_20161121_orban_zoltan

Még három hét sem telt el az új évből, máris újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog külön pikantériája, hogy a madárról készült fotók egy olyan közösségi oldalon bukkantak fel szerdán, mely a kezdő madarászok fajhatározását hivatott segíteni. Tovább »

A kemény fagyok ellenére miért kevesebb a madár az etetőkön?!

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

fekete_rigo_tojo_befagyott_itaton_20160120_orban_zoltan

Az elmúlt hetekben számos alkalommal futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az ország egész területéről. A beszámolók szerint azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől. Tovább »

Zebrák között és metsző fagyban – három kontinensen telelnek fehér gólyáink

2017. január 16., hétfő · Hozzászólok

feher_golya_teleles_orban_zoltan

A 2016/2017-es telelési időszak már eddig is sok érdekes adattal szolgált jeladós fehér gólyáink életéről. Miközben néhány kockázatot vállaló madár velünk együtt, itthon fagyoskodik a régen látott hidegben, többségük a szokott módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel. Két jeladós gólyánk azonban kétszer ilyen messze, a Dél-Afrikai Köztársaságig repült, ami légvonalban is több mint 8000 km-es odautat jelent! Tovább »

Január 13-a és 15-e között rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront

2017. január 10., kedd · Hozzászólok

parlagi_sas_Kovacs_Andras_0001

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 13-15-e között. Tovább »

A mocsári béka 2017 év kétéltűje

2017. január 6., péntek · Hozzászólok

mocsari_beka_MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2017-ben a mocsári békát választotta az év kétéltűjének. A faj egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak. A kiválasztás hátterében azonban elsősorban nem ez, hanem a hazai állomány aggasztó mértékű megfogyatkozása áll. Tovább »

Az élelem mellett az ivóvíz pótlása is szükséges a madáretetőkben

2017. január 5., csütörtök · Hozzászólok

madaretetes_02

Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára, hiszen fagyban nehezebben jutnak vízhez az állatok – figyelmeztet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Tovább »

A várható kemény fagyokban itatással is segíthetjük az etetők madarait!

2017. január 5., csütörtök · Hozzászólok

fekete_rigo_tojo_befagyott_itaton_20160120_orban_zoltan

Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen gyakran sokkal nehezebb, mint élelemhez jutni. Az ivás különösen a mind gyakrabban csapadékmentes teleken okoz gondot a madaraknak, amikor fagyott havat vagy zúzmarát sem tudnak csipegetni. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítsük a madarakat. Tovább »

A tengelic a 2017-es év madara

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

tengelic_gyermeklancfumagot_eszik_Budapest_20140414_Orban_Zoltan_0002

A tengelic Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléje. A sík és dombvidékek mellett települési kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költ. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége. Tovább »

A szabályok betartásával denevér- és madárbarát módon lehet felújítani az épületeket

2016. szeptember 6., kedd · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését és a nyílászárók cseréjét, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett, vészesen fogyatkozó fecskéknek és denevéreknek az élőhelyeit is, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

A kánikula sok rigó életébe került Szegeden

2016. július 15., péntek · Egy hozzászólás

feketerigo_kfFutótűzként terjed a legnagyobb közösségi oldalon, hogy Szeged-szerte több elhullott madártetemre bukkantak járókelők, kutyasétáltatók. Azonnal elindult a tippelgetés: mérgezés vagy légpuskások végeztek-e a rigókkal. Az igazság ennél sokkal egyszerűbb, valójában a nyári forróság végzett a vétlen tollasokkal.
Tovább »

Gyűrűt kapnak a sándorfalvi webkamera-sztárok

2016. július 13., szerda · Hozzászólok

szalakotafioka_gyuruzese_mj-021 (1)A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében nyilvános szalakótagyűrűzést szervez Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta odújánál. A sándorfalvi látogatóközpont szalakótafiókáit eddig 40 ezren tekintették meg.
Tovább »

Óvatosan bolygassuk a rőzserakásokat, vigyázzunk a sünökre! + VIDEÓ

2016. június 22., szerda · Hozzászólok

keleti_sun_rozserakas_menedekbe_tart_reggel_Budapest_20160604_Orban_Zoltan_0001

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün (természetvédelmi értéke 25 ezer forint), 2014 év emlőse, előszeretettel választja nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja – hívja fel a figyelmet portálunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Tovább »

Madárfelismerő telefonos alkalmazást fejlesztett ki a Magyar Madártani Egyesület

2016. április 21., csütörtök · Hozzászólok

Magyarország 157 leggyakoribb madárfajának felismerését segíti az ország első, ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazása, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen készített. Az applikációt Orbán Zoltán, az MME szóvivője mutatta be az m1 aktuális csatornán csütörtökön.
Tovább »

Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeit 2016-ban is

2016. március 10., csütörtök · Hozzászólok

parlagi_sas_kelemen_mme

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, a HELICON LIFE+ projekt keretében ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet önkéntesek számára. A legveszélyeztetettebb parlagisas-fészkek őrzésére a Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Területen kerül sor 2016. április 15–július 22. között. Tovább »

A lakosság az énekesmadarak mellett a rágcsálópusztító baglyok költését is segítheti műfészkek, költőládák kihelyezésével

2016. március 7., hétfő · Hozzászólok

Magyarország bagolyállományának jelentős része lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó: terménydézsmáló, élelmiszert tönkre tevő, közműveket rongáló egereket és patkányokat. Tovább »

Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút! – országos kampány

2016. február 3., szerda · Hozzászólok

Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút címmel országos kampányt hirdet egyesületek és alapítványok mellett iskolák, intézmények és vállalkozások körében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szakmailag támogatott akció célja a hazai madárállomány segítése mesterséges fészkelőhelyek kihelyezésével. Tovább »

Március végéig lehetséges magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket

2016. február 1., hétfő · Hozzászólok

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütésveszély. A mintegy 5000 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.
Tovább »

Elkészült a 2016. évi XIII. Országos Sasleltár

2016. január 27., szerda · Hozzászólok

sas_ragadozo

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenharmadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Tovább »

Több mint 50 ragadozó madarat mérgeztek meg az év első napjaiban

2016. január 23., szombat · Hozzászólok

Az elmúlt években ismét egyre több ragadozó madarat mérgeznek meg Magyarországon, az idén az év első napjaiban különösen sok, több mint 50 állat esett áldozatul mérgeknek – közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa szombaton, az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

Lakossági felhívás a panelszigetelések, épületfelújítások madár- és denevérbarát megvalósításáért

2016. január 18., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, baglyoknak, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

A kockás sikló lett 2016-ban az év hüllője

2016. január 14., csütörtök · Hozzászólok

kockas_siklo

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2016 év hüllőjének a kockás siklót választotta. Kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisiklófaj él, melyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez. Legnépszerűbb üdülőhelyünkön, a Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisiklóval.
Tovább »

Az Év madara 2016-ban egy „láthatatlan tyúk”

2016. január 9., szombat · Egy hozzászólás

haris_Farago_AdamA sűrű növényzetben, kaszálókban megbújó apró haris talán rejtőzködő életmódjának és különleges hangjának köszönheti népszerűségét a madárbarátok körében, így nyerhette el 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület “Év madara” díját.
Tovább »

A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés + VIDEÓ

2015. november 5., csütörtök · Hozzászólok

madareto10_gs

A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait. A cinegék és verebek téli túlélési stratégiájának fontos részét képezi a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozottabb éjszakázóüregek akár közös használata is. Ezért az új odúk telepítésének legjobb időszaka a szeptember-november.
Tovább »

A költési időszak még nem zárult le, és igazság szerint soha nem is ér véget Magyarországon

2015. szeptember 9., szerda · Hozzászólok

fekete_rigo_arnyeka_D_odun_Budapest_20150903_Orban_Zotlan_0001

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaihoz minden ősszel érkeznek bejelentések megkésett madárköltésekről, illetve kérdések a madarak fészkelési időszakának záró időpontjáról. Utóbbira a válasz csak látszólag magától értetődően az, hogy ez nyár végére tehető, ugyanis néhány faj képviselői még mindig tojásokon ülhetnek vagy fiókákat nevelhetnek. Sőt, a költési időszak valójában soha nem is zárul le hazánkban!
Tovább »

A haris nyerte a “2016 év madara” lakossági szavazást

2015. július 27., hétfő · Hozzászólok

haris_Kokay_SzabolcsLezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2016 év madaráról. A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.
Tovább »

Első alkalommal láttak el műholdas jeladóval szalakótákat Magyarországon

2015. július 7., kedd · Hozzászólok

szalakota_PTT_Feher_to_Tokody_Bela_16

Első alkalommal láttak el műholdas jeladóval szalakótákat Magyarországon, egyelőre egy tucat madár kapott nyomkövetőt, de a tervek szerint összesen száz madarat szerelnek majd fel a készülékkel – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.
Tovább »

Mi legyen 2016 év madara? – lakossági szavazás a “láthatatlan tyúkok” közül

2015. június 25., csütörtök · Egy hozzászólás

picmonkey_collage_4

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2016-re három „láthatatlan tyúk”: a fürj, a haris és az ugartyúk közül választhatnak az emberek az egyesület www.mme.hu honlapján, július 27-e 12 óráig.
Tovább »

Hamarosan indul a fehér gólyák lakossági látványgyűrűzése

2015. június 8., hétfő · Hozzászólok

golya_road_show_Del-Pest_megye_2010_Orban_Zoltan_0022

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárgyűrűzői idén júniusban is több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szerveznek, amire szeretettel várják az érdeklődőket. Többek között ezeknek a jelöléseknek köszönhetően ismerhető meg a fehér gólya vonulási viselkedése, repülési útvonalai és afrikai telelőterületei.
Tovább »

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európában

2015. május 12., kedd · Hozzászólok

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európa-szerte több száz szervezet részvételével, amelyek szerint az Európai Bizottság (EB) tervezett reformjai a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatják a természetvédelem eddig elért eredményeit – hívja fel a figyelmet keddi sajtóközleményében három természetvédelmi szervezet. Tovább »

Következő oldal »