Bulvár

Új hullámban támadják a számítógépeket

Új hullámban támadják a számítógépeket

2015. január 15., csütörtök
Új hullámban támadják a számítógépeket

A technológia fejlődésével párhuzamosan a számítógépek elleni támadások száma és variáltsága is növekszik, az idén többek között a zsarolóprogramok, a célzott, valamint a fizetési rendszerekhez kapcsolódó támadások kerülhetnek előtérbe - hívja fel a figyelmet az ESET biztonságtechnológiai vállalat legfrissebb előrejelzése.

A társaság kutatói szerint a célzott támadásoknak már nem a végtelen pusztítás és vírusfertőzés a célja a számítógépes rendszerekben, hanem a megszerzett jelszavak, belépési kódok segítségével, vagy például egyszerű terheléses támadással hatolnak be a vállalatok szerveire azért, hogy onnan további jelszavakat vagy pénzt érő információt szerezzenek. A kifinomult, nehezen észlelhető és általában hosszú ideig, akár évekig tartó támadások egyre gyakoribbak, 2010-től 2014-ig összesen 53 ismert támadást azonosítottak, az utolsó egy évben pedig csaknem megduplázódott számuk - írták. A jelentés szerint jellemzően a pénzügyi és az üzleti szféra van kitéve a támadásoknak, de emellett folyamatosan növekszik az egészségügyi adatok elleni támadások száma is. A kutatók rámutatnak továbbá, hogy a rosszindulatú szoftver (malware) fejlesztők kiemelt eszközei lehetnek a zsarolóprogramok (ransomware), amelyek rendszerint a számítógép, illetve mobiltelefon használhatatlanná tételével, vagy erős titkosítással elérhetetlenné teszik az eszközön lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, ami visszaállítja a fájlok eredeti állapotát. A biztonságtechnikai vállalat védekezésül a naprakész vírusvédelem és operációs rendszer frissítések alkalmazása mellett a rendszeres külső mentéseket javasolja, mert erős titkosítás esetén kizárólag a megelőzéssel lehet az adatok épségét megőrizni. A kutatók úgy vélik, az interneten keringő, évről évre jelentősebb pénzösszegeknek köszönhetően az online fizetési rendszerek is mindinkább ki vannak téve a támadásoknak. Az előrejelzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyre népszerűbb dolgok internetével (az internet által összekötött okoseszközök - M2M) is ismerkednek a bűnözők, már tavaly támadásokat intéztek többek között okostévék és okostelefonok biometrikus rendszere ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.