Bulvár

Háromdimenziós nyomtatással készült ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten

Háromdimenziós nyomtatással készült ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten

2013. július 2., kedd
Háromdimenziós nyomtatással készült ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten
3d ruha

Háromdimenziós nyomtatással készült ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten: az Iris van Herpen holland tervező haute couture kollekcióját gazdagító darab a belga Materialise vállalat technológiájával jött létre.

Az egyedi, átlátszó, csontszerű szerkezetet úgynevezett mammut sztereolitográfia segítségével hozták létre – olvasható az Európai Bizottság Kutatás és Innováció Főigazgatósága által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A háromdimenziós nyomtatásnak köszönhetően a mérték után készült ruhákon nincs varrás és a technológia révén gyorsan, egyetlen darabból álló, komplex formákat lehet létrehozni. A Párizsi Divathéten debütált ruha tervét számítógépen alkották meg Isaie Bloch belga építész és számítógépes grafikus közreműködésével. A tervet végül mammut sztereolitográfia segítségével keltették életre: ez olyan additív gyártási technológia, amely rétegről rétegre alkotja meg a tárgyakat. A tervet az UV-lézer folyékony gyantába olvassa be, amely megkeményedik, ahogy a lézersugár hozzáér és így a háromdimenziós tárgy lassan megelevenedik. A Materialise úttörőnek számít az additív gyártás – additive manufacturing – keretében kifejlesztett szoftverek és megoldások, vagyis a háromdimenziós nyomtatás területén. A projekt egyetemi kísérletként indult, majd részben az Európai Unió kutatási támogatásának köszönhetően a vállalat multinacionális céggé nőtte ki magát. A folyamatos kutatásnak hála a technológia alkalmazási lehetőségei tovább fejlődtek, számtalan változatuk alakult ki, amelyek ma már az orvosi, az autóipari, a tervezési és a fogyasztói piaci szegmens számára is elérhetőek. Iris van Herpen munkáit

ITT

tekintheti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.