Bulvár

Idesüss, nyuszifül! Locsolóversek!

Idesüss, nyuszifül! Locsolóversek!

2013. március 30., szombat
Idesüss, nyuszifül! Locsolóversek!

Milyen is egy jó locsolóvers? Rövid és lényegretörő, vagy éppen tradicionális? Komoly vagy vicces? Szemezgettünk néhányat, készüljön velünk húsvét hétfőre!

Nos, a "Zöld erdőben jártam"-ot mindenki tudja, de mielőtt néhány nagy klasszikust idéznénk fel, lássuk a sumákolós versikéket, vagyis mikor mondunk is valamit, meg nem is:

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok.

Jani vagyok a hegyről, Meglocsollak egyből.

Pisti vagyok, szép és laza, Locsoljak, vagy menjek haza?

Rigmust mondok, Tojást várok, Ha nem adnak, Odébb állok.

Sivatagban él a teve. Locsolkodni jöttem. Hehe!

Akik szeretik rövidre zárni, nem minden hatásvadászat nélkül:

Piros tojás, fehér nyuszi, Locsolásért jár egy puszi.

Zöld a moha, zöld a páfrány, Meglocsollak házisárkány!

Egy tök - két tök - három tök - négy tök, Nem tökölök. Öntök.

Ja, és a nagyotmondó:

Zöld erdőben piros tojás, Ibolya meg minden, Fogadjunk, hogy ha ott megállsz, Eltalállak innen!

Néhány a beígért klasszikusokból:

Jó reggelt, jó reggelt, Kedves liliomszál, Megöntözlek rózsavízzel, Hogy ne hervadozzál. Kerek erdõn jártam, Piros tojást láttam, Bárány húzta rengõ kocsin, Mindjárt ideszálltam. Nesze hát rózsavíz, Gyöngyöm, gyöngyvirágom. Hol a tojás, piros tojás? Tarisznyámba várom!

***

Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág, Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ! Megöntözlek szépen az ég harmatával, Teljék a tarisznya szép piros tojással!

***

E háznak udvarában szép kis bimbó nő, Azt gondozza, azt öntözi a Jó Teremtő. Vizet öntök a fejére, Szálljon áldás a kezére Istenemtől én azt kérem, Piros tojás a bérem.

***

Ma van húsvét napja, második hajnala, Melyben szokott járni az ifjak tábora. Serkenj fel ágyadból, cifra nyoszolyádból Add ki hímesedet arany kosaradból. Add ki most szaporán, ne késsünk sokáig, Hogy a mi seregünk mehessen tovább is. Hogyha belőle bár kettőt-kettőt kapunk, Finom rózsavízzel szépen meglocsolunk!

***

Húsvét másodnapján az jutott eszembe, Locsolóüveget veszek a kezembe. Elindulok véle pirostojást szedni, Engedelmet kérek, szabad-e locsolni?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.