Bulvár

Piros bugyi és repülő hűtőszekrény - más népek szilveszteri szokásaiból

Piros bugyi és repülő hűtőszekrény - más népek szilveszteri szokásaiból

2012. december 31., hétfő
Piros bugyi és repülő hűtőszekrény - más népek szilveszteri szokásaiból

Minden ország tradícióiból és történelmi múltjából fakadóan másképpen ünnepli az újév köszöntését. A szilveszteri szokások közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Íme, néhány érdekesebb, számunkra talán szokatlanabb ünneplésmód.

Angliában például szilveszter éjszakáján az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, és kiengedni a véget érő évet, az óra 12. ütésére pedig beengedni az újat. Fontos hagyomány a szerelmesek számára, hogy éjfélkor csókolózniuk kell a fagyöngy alatt, amitől elválaszthatatlanok lesznek egész évben. Ennek értelmében az angolok az egész házat fel szokták díszíteni fagyöngyágakkal. Szép hagyomány újév napján, hogy a fiúgyermekek és a legények házról házra járva verses jókívánságokat mondanak a háziaknak, akik cserében megvendégelik őket. Egyes falvakban az újévköszöntők a portákon magvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen, majd ezeket a háziak a tyúkoknak adják, hogy a szárnyasok sokat tojjanak. A hajnali időjárásból az egész évre jósolnak, ha szép idő van, mezőgazdasági szempontból jó esztendő ígérkezik, ha csillagos az égbolt, rövid lesz a tél. Írországban mindmáig él az a hagyomány, hogy az ország politikai jövőjét az új év előtt fújó szél alapján jósolják meg. A nyugati szél az ország gazdagságát és jólétét jelenti az elkövetkező évben, a keleti pedig a brit befolyás erősödését. Itt is fontos hagyománya van a fagyöngynek, amellyel a rossz szellemeket ijesztik el a háztól, a lányok pedig fagyöngyöt raknak a párnájuk alá, hogy álmukban meglássák a jövendőbelijüket. Régen a ház ajtajára és ablakára kenyeret tettek, hogy jólétet biztosítsanak az új évben.

Piros bugyi szilveszterkor

Az olaszok a megunt, haszontalan tárgyaikat egyenesen az ablakon tessékelik ki otthonukból, ezzel helyet teremtve mindennek, ami pozitív hatással lehet életükre az új évben. Ezután, mint akik jól végezték dolgukat, asztalhoz ülnek, és elfogyasztják a hagyományos lencsét kolbásszal. A lencse a pénzt jelképezi, a zsíros, kiadós cotechino kolbászról pedig szintén a bőségre asszociálnak a taljánok. A nőknek szilveszter éjszakáján feltétlenül piros bugyit kell viselniük. Ezzel biztosítják, hogy az életük a következő évben is vérpezsdítő, mozgalmas, szerencsés és jó legyen. Spanyolországban december 28-án is van mit ünnepelni, ekkor tartják ugyanis a bolondok napja spanyol verzióját, a Dia de los Inocentes-t. Ilyenkor viccelődnek, például papírból kivágott figurákat ragasztanak egymás hátára, ugratják egymást a spanyolok, a tévében és rádióban is fals híreket mondanak, egyszóval bolondoznak még egy nagyot szilveszter napja előtt.

Repül a, repül a... hűtőszekrény!

Dél-Afrikában az olaszországi szokásokhoz hasonló tradíciók élnek, ott viszont nem ritkán nagyobb, veszélyes tárgyakat is kihajigálnak a lakásokból: például hűtőszekrényt és nehezebb bútordarabokat. A rendőrség küzdeni próbál e veszélyes szokás ellen, de ez idáig nem sok sikerrel.

Svédországban az új év kezdete előtt saját készítésű gyertyákat adnak egymásnak az emberek – helyi szokás szerint ez a fényt, az örömöt és vidámságot szimbolizálja. Bulgáriában érdekes szokás alakult ki az újév megünneplésére: az óraütések elhangzása után az összes házban 2-3 percre eloltják a villanyt, és lehetőség nyílik az újévi csókokra. Ezután a háziasszony felvágja az újévi tortát, amelyben meglepetések vannak elrejtve. Aki pénzérmét talál a maga szeletében, gazdagságban tölti majd az évet (hasonló szokás honosodott meg Romániában és Ausztriában is). Hollandiában sok más néphez hasonlóan azt vallják, a szerencsét, az örök körforgást a teljes évet jelképező kör vagy gyűrű formájú ételek fogyasztása hozza meg az új évben. Ilyen étel az Olie Bollen – azaz olajos labdák – nevű kerek fánkocskák, amelyeket gyakran almával, mazsolával töltenek meg.

Sárga fehérnemű a gazdagság jele

A kubaiak új év előtt minden kéznél lévő edényt vízzel töltenek meg, aztán az újév elérkeztével kiöntik az ablakon – így kívánnak sima, tiszta lefolyást az újévnek. Egy spanyol tradíció is meghonosodott itt: a helybeliek a 12 óraütés minden ütésére esznek egy-egy szőlőszemet. Ecuadorban az a hiedelem járja, hogy az ünnepi ruha egyik legfontosabb eleme a fehérnemű. Úgy tartják, ha az ember meg akar gazdagodni, akkor sárga fehérneműt húz, ha szerelmet óhajt, akkor vöröset. Kolumbiában az ünnepségek egyik legfontosabb szereplője nem is az új év, hanem a régi. Az elmúló esztendőt öregembernek ábrázolják, aki gólyalábakon a tömegben jár és vicceket kiabál.

A 6 japán főbűn

Japánban az új év egyik fontos kelléke a gereblye. Úgy tartják, a gereblye segít a házba gereblyézni a szerencsét. Ezenkívül élő hagyomány, hogy pontosan 108-szor kondítják meg a harangokat. Minden egyes harangütés egy-egy bűnnek felel meg. Összesen 6 bűn létezik a japánok szerint: mohóság, butaság, harag, könnyelműség, határozatlanság és irigység, ám minden egyes bűnnek 18 különböző árnyalata is van, így jön ki a 108 harangütés. Az új év ünneplése általában a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódik, a legtöbb más vallású országban általában máskor ünneplik az új év elérkezését, legtöbbször a Hold alapján. Ezek közé az országok közé tartoznak a délkelet-ázsiai államok: Kína, Thaiföld, Vietnam és a muzulmán országok közül több is. Kivételt képez Törökország, amelyben annak ellenére, hogy muzulmán ország, sokan európai szokások szerint ünnepelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.