Bulvár

ÁNTSZ: egészségre veszélyes készítmények kerültek forgalomba

ÁNTSZ: egészségre veszélyes készítmények kerültek forgalomba

2012. november 3., szombat
ÁNTSZ: egészségre veszélyes készítmények kerültek forgalomba

Magyarországon is forgalomba került néhány olyan, sportolóknak szánt étrend-kiegészítő, amelyek súlyosan veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az amerikai hatóságok ezekre riasztást adtak ki, és kiszűrésükre Magyarországon is ellenőrzési akciót indítottak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Mint írták: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az elmúlt hónapokban több alkalommal is az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az ÁNTSZ-t. E riasztások szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Ez az úgynevezett DMAA (1,3 dimethylamylamine) - amelyet egyébként az érintett készítmények címkéjén feltüntettek - az amfetaminhoz hasonló, és koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított. Az ÁNTSZ ezért felhívja a figyelmet, hogy mind a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, mind az úgynevezett étrend-kiegészítők vásárlásakor a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Az ÁNTSZ felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Csaknem 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel, s megállapították, hogy a riasztásokban megnevezett készítmények közül néhány Magyarországon is forgalomba került. Az érintett vállalkozások többsége önként kivonta azokat a piacról, s erről partnereit is értesítette. Az ÁNTSZ közlése szerint a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint az étrend-kiegészítő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. A riasztásban megnevezett termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az ÁNTSZ azt kéri, hogy aki DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkozik, jelezze az illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek. Az NSZSZ-ek folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket, gyanú esetén pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. Az ÁNTSZ ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott terméket vásároljanak. A riasztásokban megnevezett készítmények listája megtalálható az ÁNTSZ és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján, amelyen az étrend-kiegészítőkről is bővebb tájékoztatás olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.