Bulvár

Újabb pelikánfaj érkezett a Vadasparkba

Újabb pelikánfaj érkezett a Vadasparkba

2012. október 10., szerda
Újabb pelikánfaj érkezett a Vadasparkba

A nemzetközi fajmegmentési program keretében megérkezett az első három borzas gödény a Szegedi Vadasparkba. Így most már mindkét európai pelikánfaj megtalálható az állatkert gyűjteményében.

A vadaspark szeretne egy nagy, szaporodó csapatot kialakítani, amely majd a nagy méretű, halban gazdag Sancer-tavakon fog megtelepedni. Addig, amíg kevesebben vannak, a Pantanal-kifutót és annak tavait lakják. A három, nevüknek megfelelően borzas frizurájú pelikán Franciaországból érkezett, majd a karantén időszak lejárta után foglalta el ideiglenes kifutóját. Miután csak nagy csapatban szaporodik, az állatkertek is arra törekednek, hogy sokat tartsanak együtt belőle. A vadaspark ennek megfelelően kezdte el a madarak „összegyűjtését”. A jelenlegi három egyedet, a hazai behozatali és tartási engedélyek megszerzése után rövidesen újabb két pelikán követi a Prágai Állatkertből. Ahogy a csapat létszáma eléri a megfelelő létszámot, a jelenlegi helyükről átköltöztetik őket a Sancer-tavakra, amelyek nagysága, szigeteinek zavartalansága és gazdag halállománya miatt igazi pelikánparadicsomnak számít. A pelikánok két faja, a rózsás és a borzas gödény található meg Európában is. Magyarországon esetenként kóborló egyedeivel lehet találkozni a nagyobb folyók mentén, azonban hajdan, a XIX. század közepén a pelikánok még a Balatonon is költöttek. Hozzánk legközelebb a Dunadeltában élnek nagy telepekben. A borzas valamivel nagyobb a rózsás gödénynél, 9-15 kg súlyával az egyik legnehezebb repülő madár. A természetben naponta akár 1,5 kg halat is elfogyaszthat. Sokszor egymással összefogva halásznak, körbezárva és összeterelve a halakat, majd hatalmas csőrükkel kifogják azokat. Tágulékony torokzacskójukba nagyobb méretű halat is össze tudnak gyűjteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.