Bulvár

Tél, hó, fagy, szélvédő és jégmentesítés - de hogyan?

Tél, hó, fagy, szélvédő és jégmentesítés - de hogyan?

2010. december 26., vasárnap
Tél, hó, fagy, szélvédő és jégmentesítés - de hogyan?

Ha beköszönt a tél és a hőmérő higanyszála 0 Celsius fok alá süllyed, a szabad ég alatt tartott autók szélvédője szinte kivétel nélkül mind bejegesedik. Nézzünk néhány praktikát, ki hogyan, mivel jégtelenít.

Az autóvezetők számára a téli időszakban szinte a legtöbb bosszúságot a szélvédők bejegesedése okozza. A kereskedelmi forgalomban ennek megelőzésére több fajta jégmentesítő folyadékot is lehet találni. A gyártók között van, aki az előtte, és akad aki az utána beavatkozásra esküszik. Mindegy hogy ki melyiket választja, egy biztos: a reggeli „kapirgálást” senki sem kerülheti el. Lássunk néhány példát. A jegesedés előtti beavatkozás annyit tesz, hogy mikor leparkoltunk az autónkkal, a szélvédőre, egyenletes vastagságban kell felvinni a jegesedést gátló folyadékot. Összetételénél fogva kiválóan alkalmas a célra, viszont a gyakorlati alkalmazása során a szélvédő esetleges maszatolódásával kell számolnunk.

Egyszerű és jól működő megoldás, a szélvédőre terített ponyva, vagy kartonlap, melynek egyetlen hátránya annak használat utáni tárolása. Ugyanis ha azt az utastérben helyezzük el, akkor megnő a belső nedvesség tartalom és a szélvédőnkre kicsapódó belső pára teszi azt átláthatatlanná. Kartonlap helyett használhatunk újságpapírt is, amit használat után egyszerűen a kukába dobunk. De mit tegyünk ha már befagyott? A meleg vizes locsolás nem ajánlott, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt könnyen károsodhat, elpattanhat a szélvédő üvege. Ehelyett inkább indítsuk el autónk motorját, helyezzük üzembe a szélvédőkben található fűtőszálakat, az utastérfűtést tegyük maximális fokozatra és a levegőforgató motort nyílásait irányítsuk az első szélvédőre. Néhány perc elteltével a lefagyott réteg viszonylag könnyen eltávolítható, és a fagyos munka után kellemes "bemelegített" autóba ülhetünk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.