Bulvár

Szivárgások a gátak mentén a Közép-Tisza vidékén

Szivárgások a gátak mentén a Közép-Tisza vidékén

2010. január 12., kedd
Szivárgások a gátak mentén a Közép-Tisza vidékén

Fakadóvizek, szivárgások és elöntések keletkeztek a Közép-Tisza vidékének folyóit kísérő gátszakaszok mentén, főként azokon a részeken, amelyek már hetek óta ki vannak téve a víz nyomásának; ennek ellenére a védműveken eddig csak kisebb beavatkozásokra volt szükség - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője kedden az MTI-vel.

Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint az említett árvízi jelenségek közül fakadóvizet több mint 5 kilométer, talpszivárgást 1,1 kilométer hosszon, elöntést pedig 52 hektáron észleltek a Közép-Tisza, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó töltéseinél. A vízügyi szervezet jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültséget összesen 445 kilométeren tart fenn a Közép-Tiszán Kisköre és Csongrád, a Zagyván Jászberény és Újszász, a Tápión pedig Tápiógyörgye és Újszász között. Másodfokú, 24 órás őr- és figyelőszolgálattal járó védekezés 130 kilométeren van érvényben a Hármas-Körösön Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata, valamint a Hortobágy-Berettyón Karcag és Mezőtúr között. A védelemvezető jelezte: az előző napok enyhe, csapadékos időjárásának hatására kialakult kisebb árhullámok utolérték az előző, nagy árhullámot. A Tisza Záhonytól árad, ennek napi mértéke 2-13 centiméter. Kedd reggel Szolnoknál 696 centimétert mutatott a vízmérce. (Az eddigi rekord 1041 centiméter, ezt 2000 áprilisában mérték.) A Körösök árhulláma jelenleg a Hármas-Körös felső szakaszán Gyoma térségében tetőzik. A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán a vízállás kedden, az alsó szakaszon Mezőtúrnál szerda reggel éri el a harmadfokú árvízvédelmi szintet (350, illetve 700 centiméter). A vízfolyáson az elkövetkezendő napokban továbbra is 10-14 centiméter közötti áradási ütem várható. A vízügyi szakemberek elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn Cibakházánál, másodfokút Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Cegléd, Jászberény, Jászkisér, Kisköre, Kunhegyes és Tiszakécske térségében. Az elmúlt 24 órában minden eddiginél több, 35 stabil szivattyútelep 2,2 millió, míg 4 szállítható szivattyú 83 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A védekezés során eddig több mint 11 millió köbméter vizet szivattyúztak át. Az ár- és belvíz ellen hétfőn 366 ember védekezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.