Sport

Vereséggel tért vissza a bajnokságba a Szedeák

Vereséggel tért vissza a bajnokságba a Szedeák

2024. április 13., szombat
Vereséggel tért vissza a bajnokságba a Szedeák

A Magyar kupa négyesdöntője után folytatódott a szezon az SZTE-Szedeák számára. Miután az alapszakasz 11. helyén zárt a Szeged, a playoutban kénytelen folytatni, vagyis a legfőbb cél a kiesés elkerülése. A rájátszás első fordulójában a Paksot fogadta hazai környezetben a Szedeák.

Fotó: SZTE-Szedeák

 

A mérkőzés első támadását a vendégek vezethették, de Nicholson tripla kísérlete azonban kimaradt, és így a túloldalon a Szedeák támadhattak. Bognár Kristófot faultolták, majd mindkét büntetőjét értékesítette, és ezzel a találkozó első pontjait a hazai csapat szerezte meg. Az első két perc paksi gólcsendje után a vendégek is megszerezték első pontjaikat, de a szegedi csapat magasabb fordulatszámon pörgött, és négy percet követően egyértelműen dominálta a meccset. Ezt követően azonban felpörögtek a paksiak és egy 7-2-s futással visszavágtak és átvették a vezetést. Olyannyira bemelegedett a vendégcsapat, hogy a mérkőzés irányítását is átvették és mindent bedobtak, így 16-11-es Atomerőmű vezetésénél Simándi Árpádnak időt kellett kérnie, hogy felrázza játékosait. A Szedeák az időkérés után újra felpörgött és jó ritmusban kezdett el kosárlabdázni, így ki is egyenlített, de az utolsó percben a paksiak Eilingsfeld kosarával ismét vezetést szereztek, majd Locke egyenlített, így az első negyed után egyenlő volt az állás (20-20).

A második játékrészt is Bognár nyitotta, de most egy ziccerrel, amire Clarance rögtön válaszolt a túloldalon, majd Mucza nem hibázott, és Kucsora eladott labdája után úgy tűnt, hogy a Szedeák ismét magához ragadja a kezdeményezést. A szegedi kosarasok játszottak agresszívabban támadásban és védekezésben egyaránt, így tehát ők tudták irányítani a mérkőzést. Bognár vezetésével nagyon bekezdtek és négy perc után már 30-24-ra vezettek a hazaiak. A vendégek kapkodtak és rendre fennakadtak a kőkemény szegedi védekezésen és ebből az következett, hogy rengeteg labdát adtak el, és rossz dobásokat vállaltak, így annak ellenére is vezetett a szegedi csapat, hogy támadásban sokszor elhamarkodták a helyzeteiket, és Zsíros triplái sem estek igazán. Öt percet követően azonban ismét fordult a kocka is, az üzemmeleg vendégek rendre fel tudták törni a hazaiak védekezését, és Clarance kosarával már 32-32 volt az állás, majd Lake villant a túloldalon, de erre a kosárra Ihring válaszolt, így 34-34-nél ismét egyenlő volt az állás. A félidőhöz közeledve megint a szegediek tudtak egy fokozattal feljebb kapcsolni és a Locke-Woolridge duó vezetésével ismét elléptek ellenfelüktől. Védekezésben azonban nem tudott koncentrált maradni a hazai csapat, amit ki is használtak a vendégek, és egy perccel a félidő előtt egy pontra zárkóztak. A Szedeák mestere pedig egy időkéréssel próbálta meg helyre rakni a játékosait. Ezt követően azonban a hazaiak csak egy kihagyott hármast, egy eladott labdát, egy faultot tudtak produkálni és még egy támadópattanót is engedtek az ellenfélnek, amiből kosarat is szereztek a paksiak. Így végül az utolsó két percben teljesen leolvadt a szegedi csapat egy olyan negyedben, amelyben többnyire ő irányított, és 47-43-as Atomerőmű vezetéssel vonultak szünetre a csapatok.

Félidőben: SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE Paks 43-47.

 

A harmadik negyedet Eilingsfeld ziccere nyitotta, amire Woolridge válaszolt a túloldalon. Ezután Clarance kosarára Mucza válaszolt, de a következő paksi támadásból Nicholson talált be. A következő szegedi támadásból két tripla is kimaradt, és annak ellenére, hogy sikerült kétszer is támadó lepattanót szerezni a hazaiaknak nem tudtak betalálni, és Nicholson kosarával már hat pontosra hízott a paksi előny. Ebben a játékrészben már egyértelműen a paksiak irányítottak. Sokkal harcosabban jöttek ki a szünetről és a Szedeák csak futott az eredmény után, így 64-55-ös vendégvezetésnél a szegediek mestere időt kért. Ezt követően azonban gyors négy ponttal húzott el még jobban a Paks, és tíz pontos előnyt épített ki. A Szedeák támadójátéka átcsapott izzadtságszagú erőlködésbe és értelmetlen egyénieskedésbe. Woolridge nem tudott tényező lenni igazán, Locke árnyéka volt önmagának, és ekkor 7/1-el riogatott tripláról, (végül 9/2-vel zárt). Kicsit kevesebb, mint két perccel a vége előtt 73-59-re vezettek a vendégek, és ekkor tért csak vissza a pályára a második negyedben lecserélt Bognár is. Zárkózott valamelyest a Szedeák, de így is 73-63-as Paks vezetéssel fordultak az utolsó negyedre a csapatok.

A záró játékrészt Woolridge sikeres közelije nyitotta, majd Nicholson adta el a labdát a túloldalon, de Locke hármasa kimaradt, majd a támadólepattanót követően ismét eladták a labdát a hazaiak, amit Sövegjártó egy nagy triplával büntetett. A következő támadásból se tudott betalálni a Szedeák, és Nicholson egy lélekölő kettessel növelte tizenhárompontosra a paksi előnyt. Ekkor időt kért a Szedeák mestere, hogy felrázza a fiúkat, de itt már minden szegedi drukker tudta, hogy csak a csoda segíthet. Eilinsgefeld triplája után már tizenötpontos volt a vendégelőny. A paksi kosarasok a negyedik negyedbe ellentmondást nem tűrően letarolták a hazaiakat, akiknek semmi nem esett be, de támadásban és védekezésben is erőltetetten és elképzelés nélkül játszottak. Négy perccel a mérkőzés vége előtt még indítottak egy nagy hajrát a hazaiak, amire válaszul jött egy paksi időkérés, majd egy újabb vendég ritmusváltás, amit ismét nem tudtak lereagálni.

Az SZTE-SZEDEÁK ezzel 81-96-ra vereséget szenvedett első playout meccsén. Bár nagyon jól kezdte a mérkőzést a hazai csapat, de szép fokozatosan felkeményedett a vendégek védekezése és megfogták Locke-ot, valamint Woolridge sem tudott igazán hatással lenni a meccsre. Egyedül Lake hozta a tőle elvártat, és hiába hozott még szolid teljesítményt a Balogh-Bognár-Mucza magyar kontingens, így ez nem ért pontot.

Végeredmény: SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE Paks 81-96

 

Kosárlabda NB I/A playout 1. forduló, Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Ádám József, Lengyel Ádám József (Mocsai László)
SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE Paks 81-96 (20-20, 23-27, 20-26, 18-23)
SZTE-Szedeák: Woolridge 16, Locke 13/6, Cohill 3, Bognár 8, Lake 21. Csere: Mucza 6, Zsíros 3/3, Balogh 11.
Atomerőmű SE Paks: Ihring 13, Clarance 24/3, Géringer -, Nicholson 20/3, Knwoles 6. Csere: Dorogi 10, Kékesi 2, Pajor -, Kucsora -, Eilingsfeld 7/3, Sövegjártó 8/6, Wooten 6.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.