Sport

Mikler Roland: a selejtező és az Olimpia nekem a válogatottban az utolsó megméretésem lesz

Mikler Roland: a selejtező és az Olimpia nekem a válogatottban az utolsó megméretésem lesz

Klubkarrierjét Szegeden szeretné folytatni a kapuslegenda

2024. március 2., szombat
Mikler Roland: a selejtező és az Olimpia nekem a válogatottban az utolsó megméretésem lesz

Mikler Roland a maga 239 válogatott fellépésével a magyar kézilabdázás egyik meghatározó alakja. A 39 éves kapus az idei, németországi Európa-bajnokságot kihagyta, de a márciusi olimpiai selejtezőn ismét a nemzeti együttes és a szakmai stáb rendelkezésére áll, hogy a reményei szerint sikerrel megvívott viadalt követően a párizsi olimpiai részvétellel koronázza meg, ami egyben válogatott karrierjének lezárása is lenne – hangzott el az Indexnek adott exkluzív interjúban.

Számos nagy tornán védte a magyar kaput már.

 

Hosszú évek óta a válogatott szolgálatában

Egy ilyen hosszú és magas szintű karrier igazán megterhelő mentálisan és fizikailag is, de a kapus szerint előbbi sokkal több odafigyelést igényel.

Egy kapus azért is tudja hosszabb ideig csinálni, mert olyan mentális rutint szerez, hogy ebből folyamatosan tud kamatoztatni. A fizikai dolgokat nem tudod tartani harmincévesen, mert az óhatatlanul szépen lelassul. De helyezkedéssel, videóelemzéssel, a kapuban való tekintéllyel sokkal tovább fenn lehet maradni

- mondta Mikler Roland.

Hozzátette, hogy nem feltétlenül egy negyvenéves szervezet számára való ez az ütemű felkészülés. 15-20 év után viszont most adódott először lehetősége arra, hogy pihenjen. Főleg úgy, hogy ez az Európa-bajnokság nem egy olimpiai kvalifikációs torna volt, mert abban az esetben nem lett volna kérdéses a részvétele. A Pick Szeged hálóőre úgy érzi elképesztően jót is tett neki ez a pihenő.

Maximálisan jót tett nemcsak fizikailag, hanem fejben is. Nagyon ki tud égni az ember egy januári világverseny után a tavaszi szezonra. Ha arra gondolok, hogy mit adott nekem ez a szünet a fizikai felkészülésemhez és a mentális kipihentségemhez, akkor nem bántam meg. Látva azonban a csapat sikereit, viszont közben meg valahol bántam is, hogy igazolt hiányzást kértem. Nagyon nehéz volt végig a tévéből nézni a társakat. Nem tudom, hányszor kaptam szívbajt, és ugrottam ki a bőrömből, de az biztos, hogy elég szokatlan élmény volt.

A visszatérésével kapcsolatban kiemelte: nem tartott attól, hogy esetleg nem kerül vissza a válogatottkeretbe, hiszen a rutin rengeteget számít ilyen helyzetben.

Úgy érzem, mint csapatkapitány szükség van még rám, de természetesen gratulálok a kapusoknak, hiszen nagyon szépen teljesítettek. Szeretném, hogy az egész csapat jó formája megmaradjon, de ez egy hosszú felkészülési időszak utáni torna volt. Az olimpiai selejtező előtt viszont csak egy hét lesz a munkára és az összekovácsolódásra, így muszáj megtartani azt a jó hangulatot és azt az érzést, amit januárról hoztak magukkal a fiúk.

 

Jót tett neki a pihenő. (Fotó: AFP)

 

Számára teljesen más lesz ez az Olimpia

Kijelenthetem, hogy a selejtező és az olimpia nekem a válogatottban az utolsó megméretésem lesz. Nagyon szeretnék ott lenni Párizsban, ez nem is kérdés. Valamilyen szinten ezért is féltem attól, hogy esetleg az Európa-bajnokságon megsérülök, és aztán nem lehetek ott egyiken sem.

A klubcsapat esetében azonban még szeretne a legmagasabb szinten játszani, méghozzá a Szegedben.

Azt gondolom, hogy klubszinten még tudom folytatni, ha itt kapok lehetőséget, akkor Szegeden. Én mindenesetre szívesen maradnék, de ha nem, akkor már most kell gondolkodnom a hogyan és merre továbbon. Ha nem itt, és nem ezen a szinten, akkor az már egy másik kérdés, hogy szeretném-e csinálni, vagy sem. Érkezett megkeresés, de mindenkinek azt mondom, hogy az első és legfontosabb, hogy a Szegeddel meghosszabbítsam a szerződésem. Úgyhogy egyelőre nem szeretnék máshol tárgyalni

- hangsúlyozta Mikler Roland.

A teljes interjú itt olvasható el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.