Sport

Pick Szeged játékos volt a legjobb magyar a kézilabda Eb-n + videó

Pick Szeged játékos volt a legjobb magyar a kézilabda Eb-n + videó

Több rekordot is megdöntött nemzeti csapatunk

Kibédi Péter
2024. január 27., szombat
Fotó: Czeglédi Zsolt
Pick Szeged játékos volt a legjobb magyar a kézilabda Eb-n + videó

Két hét, nyolc meccs, öt magyar győzelem, és 228 magyar gól - itt a nagy magyar kézi Eb mérleg.

Volt miért örülni a szlovénok elleni meccs után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A magyar válogatott nyolc mérkőzést játszott az Európa bajnokságon. A három csoportmeccsen (Montenegró 26-24, Szerbia 28-27, Izland 33-25), három győzelmet szerzett, így a kontinenstornák 1994 óta íródó történetében először lépett túl az első körből maximális pontszámmal és veretlenül, csoportelsőként. A középdöntőben az újabb négy mérkőzésén (Ausztria 29-30, Horvátország 29-26, Németország 28-35, Franciaország 32-25) egy győzelemmel és három vereséggel a csoport harmadik helyén harcolta ki a jogot a helyosztós szerepléshez. Az utolsó összecsapásukon Szlovénia ellen nyertek 23-22-ra, amivel ötödik helyen zártak. Eddig 1998-ban egy hatodik hely volt a legjobb magyar Eb szereplés, ez tegnaptól már csak a második a rangsorban.

Bánhidi Bence, a magyar válogatott legjobba a szlovén meccset és az egész tornát értékelte lapunknak:

 

A magyar válogatott nyolc meccset játszott az Eb-n, öt győzelem mellett három vereséget szenvedett. A pozitív mérleg sem sűrű a csapat életében, mindössze másodszor fordult elő 2008 után. A gólkülönbsége is pozitív lett nemzeti csapatunknak, 228 gólt lőtt és 220 gólt kapott. A kaput 361 alkalommal vették célba a játékosok, 63,13 százalékos lövéshatékonyság nem rossz, a kapusok 304 lövésből 84-et fogtak meg - köztük nem egyet bravúrral, ami a komolyabb nemzetközi rutinnal nem rendelkező magyar kapushármas esetében szintén jónak mondható. Válogatottunk 29 hétméterest lőhetett, 18 alkalommal be is talált - itt a mutatón az utolsó meccsen elhibázott öt büntető sokat ront. Az ellenünk ítélt 25 hetesből 3 maradt ki. A bírók 32 alkalommal küldtek le kétperces kiállítással magyar játékost a pályáról, ezek közül Bánhidi Bence az Izland ellni meccsen azonnal piros lapot kapott, illetve Sipos Adrián az utolsó meccsen három kiállítása miatt kapott pirosat.

A magyar csapat vezetője, a Magyar kézilabda Szövetség elnökségi tagja, Nagy László értékelte a magyar csapat szereplését lapunknak:


A legtöbb időt, 313 percet Bóka Bendegúz töltötte a pályán. Szöllősi Szabolcsot háromszor nevezték a meccsekre, Krakovszki Bencét egyszer, de ők nem léptek pályára, azok közül, akik pályán voltak, a középdöntőben megsérült és emiatt korábban hazautazó Máthé Doiminik játszotta a legkevesebbet 52 perccel. A legtöbb gólt a Pick Szeged beállója, Bánhidi Bence szerezte a magyarok közül, 32 alkalommal talált a kapuba, lövéseinek 74,42 százalékából született gól. A legjobb lövéshatékonysága Rosta Miklósnak volt, az egykori szegedi, jelenleg a Dinamo Bucuresti játékos 23 gólt szerzett, és csak 4 alkalommal hibázott, ami egészen rendkívüli 85,19 százalékot jelent. A kapusok közül Bartucz László 137 lövés 29,93 százalékát, 41-et fogott meg.

(A részletes statisztikát ide kattinva böngészheti.)

A magyar válogatott játékosai értékelték az Eb-t:
 


 

A szegedi "különítmény"

Három OTP Bank-Pick Szeged játékos vette ki részét a történelmi magyar sikerből, az ő mutatóikat részletesen is megnéztük.

Bánhidi Bence egyértelműen a magyar válogatott vezére és legjobb játékosa volt, 43 lövésből 32 gólt szerzett, mint írtuk ezzel a legeredményesebb magyar volt, 74,42 százalékos lövéshatékonysága a második legjobb volt a csapatban. 256 percet töltött a pályán, háromszor küldték ki két percre és egyszer kapott piros lapot.

Bodó Richárd maga alatt volt az Eb előtt, Szegeden kevés lehetőséget kapott, ami elvette az önbizalmát. Ez meg is látszott az Eb elején, csak nehezen lendült játékba, ugyanakkor a torna második felében megmutatta, hogy klubcsapatában is érdemes lenne vele számolni. A horvátok és az osztrákok ellen már régi önmagát idézte. Végül 200 játékperc alatt 17 gólt szerzett 37 lövésből, ami 45,95 százalékost jelent, egy alkalommal volt kiállítva.

Szita Zoltánról az Eb előtt derült ki, amit sokan suttogtak, hogy visszatér Plockba. Tavaly úgy érkezett a válogatotthoz, hogy mellőzött volt Szegeden, idén többet játszott a klubban, formája is jobb volt. A csoportkör után megbetegedett, ez rányomta a bélyegét a középdöntőjére, a horvátok elleni meccset ki is hagyta. A 222 játékperc alatt 20 lövéséből 55 százalék talált utat a kapuba, azaz 11 gólt szerzett és egyszer kiállították 2 percre.

Az Eb legérdekesebb és egyik legszebb magyar találata Bodó Richárdé volt, aki a földön fekve talált a kapuba a horvátok ellen - ez a középdöntők legszebb találatai között is helyet kapott.


A FOLYTATÁS

A magyar válogatott legközelebb március harmadik hétvégéjén lép pályára, akkor a tavalyi világbajnokságon kiharcolt olimpiai selejtező meccseket játsszák le. A cikk megjelenésekor, szombaton délután, a lehetséges forgatókönyveket mérlegelve a portugál, norvég, zöld-foki válogatott tűnik a legesélyesebb ellenfeleknek. Ha így lesz, akkor a minitornán vagy a norvég, vagy a magyar csapat lesz a pályaválasztó. A csoport első két helye ér olimpia kvótát. Tavasszal még egy erőpróba vár nemzeti csapatunkra, a jövő évi világbajnokság selejtezőjén, májusban. Itt, az Eb szereplésnek köszönhetően az első kalapból várja a szombati sorsolást a magyar csapat, a legnehezebb ellenfél, a mostani tornán a csoportkörben legyőzött szerbek lehetnek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.