Sport

Mikler Roland: Elképesztő amit a válogatott és amit a kapusok mutatnak

Mikler Roland: Elképesztő amit a válogatott és amit a kapusok mutatnak

A kapus szerint nagyon szép eredményt érhet el a válogatott az Eb-n.

2024. január 18., csütörtök
Mikler Roland: Elképesztő amit a válogatott és amit a kapusok mutatnak

A férfi kézilabda-válogatott összeállítása több, mint egy évtizede elképzelhetetlen volt Mikler Roland nélkül. Kiemelkedő teljesítmény rendszeresen sokat tett hozzá a csapat eredményességéhez. Az idei Eb-t saját kérésére kihagyta, azonban úgy látja, hogy szerencsére van utánpótlás a kapuban is. A csapat teljesítményéről pedig azt mondta, hogy elképesztő.

Az idei Európa bajnokság kimaradt Mikler Rolandnak, de látjuk őt még címeres mezben védeni (Fotók: mksz.hu)



- Valahogy nincs előttem a kép, hogy az Izland elleni mérkőzés előtt a gyerekeket a feleségeddel lefektetitek aludni, felnyitsz egy sört, majd a lábadat felteszed a kanapéra és megnézed a meccset. Mi történt a valóságban?
- A gyerekeket leültettük mesét nézni, a feleségemmel pedig megnéztük az első félidőt. A múltkor már rám szóltak, hogy ne kiabáljak annyira, mert nem hallják a mesét, úgyhogy most próbáltam visszafogni magam. A második félidő előtt elvittük őket aludni, akkor már csöndben kellett néznem a meccset. Mondjuk nem volt ok az izgalomra, annyival vezettek a fiúk.

- Nem szokatlan és furcsa így megélni egy Eb-t, és egy magyar sikert?
- Hülyén hangzana, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem az. Nehéz ezt most így megélni. 

Így kívülállóként nagyon nehéz a saját csapatodnak szurkolni, mert nem tudsz segíteni nekik, nem rajtad múlik, hogy mi történik a pályán. A teljesítményük azonban mindent feledtet.

 Le a kalappal előttük.

- Bennfentes kívülállóként mit szólsz a válogatott csoportköréhez?

- Elképesztőek a srácok. Felszabadultak, ülnek a játékok, a fiatalok olyan energiát raknak a csapatba ami rendkívüli. Néztem a lövőszázalékunkat, alig akad hetven százalék alatt játékos, elképesztően tökéletes a játékunk. 

Nagyon kritikus szemmel nézem a kapusokat, de csak gratulálni tudtam Kristófnak és Lacinak is mert szenzációs teljesítményt nyújtottak, azt látom, hogy van a kapuban utánpótlás. 

Nagyon bízom benne, hogy ez így folytatódik és a lendületet nem töri meg semmi.

- Mindkét kapus elmondta, hogy nagyon komoly csapatmunka folyik, a kapusedző Porobic Haris vezetésével. Hogyan épül fel a remek a kapusteljesítmény?
- Azt már én is sokszor elmondtam, hogy a csapaton belül mi egy külön csapatot alkotunk. Az amit mi Haris irányításával elvégzünk fizikai munka, illetve az amikor összeülünk és aprólékosan videózzuk az ellenfelet, az az alapja a kapusteljesítménynek. A videózásnál mind négyen elmondják, hogy mit látnak, aki jobban ismeri az ellenfelet az például elmondja, hogy mire kell figyelni a kapuban. Ez egy nagyon jó és valódi csapatmunka. De ez mind nem érne semmi, ha nem lenne egy kőkemény, határozott, kiegyensúlyozott és a legpozitívabb értelemben brutális védekezésünk. Használtam már ezt a kifejezést, de ez is elképesztő. Bárki jön a pályára, mindenki hozzátesz valamit, szenzációs tényleg.

 

Palasics Kristóffal és Porobic Haris kapusedzővel is tartja a kpcsolatot


- Te segíted őket kívülről?

- Természetesen beszélünk, de egyelőre csak gratuláltam és buzdítottam őket. Kristóffal váltottam az Izland elleni meccs után pár üzenetet, megírtam, hogy tetszik, hogy hatvan percen keresztül fókuszban van. Most olyan csapatok jönnek, akikkel én is többet találkoztam jobban ismerem őket és mondtam neki, hogyha szükséges, és igényli, akkor keressen, és szívesen segítek. Ugyanakkor nem akarom őket zavarni, látszik rajtuk a pályán is, hogy jól dolgoznak.

- Neked most nem csak a következő, osztrákok elleni meccsre kell koncentrálnod. Meddig juthat el a válogatott az Eb-n?
- Megy az okfejtés, a gondolkodás nálam is, hogy kiket kell, kiket lehet, kiket nehéz elverni. Azzal, hogy két ponttal érkeztünk, teljesen reálisnak érzem, hogy bekerüljön a csapat a top háromba a középdöntős csoportban. Nem a spanyolok jöttek be, hanem az osztrákok. Nem lebecsülve őket, de a spanyolok azért sokkal veszélyesebbek lettek volna.

 Ausztriát közelebb érzem magunkhoz, ismerve a játékstílusukat azt gondolom, hogy őket meg tudjuk verni. 

De látva a játékunkat annyi meglepetés ért, hogy én már mernék nagyobbakat is álmodni.

- A játékostársaid is egytől, egyig azt mondják, hogy már nem a hivatalos célkitűzés, a legjobb tízbe kerülés a cél. Ez az optimizmus adhat plusz pozitív töltetet a csapatnak? Nem teherként éli meg ezt?
- Egészen biztos vagyok, hogy nem éli meg senki teherként és ez az ami kihozza a csapatból ezt a kristálytiszta önfeledt játékot, ami kulcsa annak, hogy ilyen jól teljesít csapat. Én sem azt a tizedik helyet érzem már reális célnak, mert igenis vannak olyan csapatok, akiket meg lehet fogni, pontokat lehet még szerezni. Azzal, hogy mi két ponttal érkeztünk, a franciák kivételével mindenkinek legalább egy meccset nyernie kell ahhoz, hogy beérjen vagy megelőzzön bennünket. 

Reális cél kitűzni a csoport első három helyét.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.