Sport

Húsz éve gyászba borult a magyar labdarúgás (videó)

Húsz éve gyászba borult a magyar labdarúgás (videó)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 25., csütörtök
Húsz éve gyászba borult a magyar labdarúgás (videó)

Napra pontosan 20 éve ezen a napon történt, hogy a Guimares - Benfica meccsen Fehér Miklós a pályán összeesett és később a kórházban életét vesztette.

Szívinfarktus vette el életét oly fiatalon.

 

A 21. század elején a magyar labdarúgás és a világ egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon.

Fehér Miklós, 1979. július 20.–2004. január 25.

Az NBI-ben az ETO-ban játszott. Portugáliában a Portóban, a Bragában és a Benficában is szerepelt. Nyert portugál bajnokságot, és két Szuperkupát is, Bragában házi gólkirály volt. A magyar válogatottban 25 meccsen 7 gólt szerzett, a litvánok elleni Eb-selejtezőn háromszor talált a kapuba.

A magyar csatár a korábbi 27 meccsén, amelyen a klub színeiben szerepelt, hét gólt szerzett.

A tragédia napján játszott mérkőzésen a magyar játékos kapott egy sárgát, mosolygott, hátra simította a haját, tett pár lépést, megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, a fejét előre hajtotta, a háta begörnyedt, kezét a térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. 

A társai és az ellenfél játékosai is azonnal rohantak hozzá, többször is újraélesztették az orvosok, de a kórházban elhunyt. Abban az évben lett volna 25 éves Fehér Miklós.

Mindenki a fejét fogta, zokogott, és próbált valahogy segíteni.

 

A portugál klubnál mai napig keserű szívvel emlékeznek vissza. A történtek után a Fehér Miklós által viselt 29-es mezszámot a Benfica visszavonultatta, a klub lisszaboni múzeumában pedig mindmáig vitrinben őrzik azt a mezt, amit a tragikus meccsen viselt a magyar focista.

Először szinte fel sem tudtuk fogni, mi történik. A játékosok is csak fáziskéséssel értették meg a gyepen, hogy nagy a baj. Ekkor többen egyik pillanatról a másikra összetörtek, zokogva borultak a fűre, az egész csapat, sőt azt kell mondanom, az egész guimaraesi stadion imádkozni kezdett. Hiába érkezett azonnal az orvosi segítség, a lelátókon az emberek tördelték a kezüket, és hozzám hasonlóan először nagyon mélyről érkező szorongást éreztek, ami aztán keserű fájdalommá változott, amikor bejelentették a halálát

- idézte fel Fernando Searam aki több mint három évtizede a Benfica vezetőségének tagja, jelenleg a klub közgyűlési bizottságának elnöke.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.