Elhunyt Jókai Anna

2017. június 5., hétfő · Hozzászólok

jokai_anna02_gs

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, számos könyv, novella és esszé szerzője. Műveiben megjelennek az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban és a keresztény értékek. Jókai Annát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Tovább »

Szijjártó: még nem tudni, van-e magyar érintett a robbantásban

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

Szijjártó Péter

Folyamatban van az áldozatok azonosítása, így még nem tudni, van-e magyar érintettje a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel történt robbantásos merényletnek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán kedden. Tovább »

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a szegedi gumigyár ügyvezetője

2016. június 1., szerda · Hozzászólok

katona_tamas

Május 29-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Katona Tamás, a ContiTech Rubber Industrial Kft. ügyvezetője. A szakember 2004 óta dolgozott a szegedi gumigyárban, ahol a tömlő divízió vezetését követően 2007 óta töltött be ügyvezető igazgatói pozíciót. A gyár vezetésével párhuzamosan tavaly év végéig az Olajipari és Tengeri kitermelés szegmens vezetője, majd 2015 óta az Olaj és Gáz részleg, ipari fluid rendszereinek termelési és gyártási irányítója volt. Tovább »

Az öngyilkosságot elkövetők családtagjait segítő könyv jelent meg

2015. szeptember 10., csütörtök · Hozzászólok

Megjelent Albert Y. Hsu Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után című kötetének magyar fordítása, amely az öngyilkosságot elkövetők családtagjait, hozzátartozóit igyekszik segíteni a gyászmunkában – tájékoztatta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt – szegedi kutató vizsgálta a halálhír és a traumafeldolgozás kapcsolatát

2015. augusztus 14., péntek · Hozzászólok

IMG_0321

A halálról és gyászról szakcikkeket és esszéket közlő Kharon Thanatológiai Szemle legfrissebb számában megjelent tanulmányról ismertetést közölt a Nyelv és Tudomány, illetve az index.hu is hivatkozott rá egy összefoglaló írásában. Ennek kapcsán beszélgettünk a halálhír közléséről, kutatásáról a tanulmány szerzőjével, Zelena Andrással. Tovább »

Elhunyt Koszta László az SZTE történész oktatója – a Bölcsészkar nekrológja

2015. július 22., szerda · Hozzászólok

SONY DSCÉletének 53. évében, 2015. július 18-án, súlyos betegség következtében örökre eltávozott közülünk Koszta László történészprofesszor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője. Tovább »

Négy nemzet tragédiája Veszprémben

2009. február 8., vasárnap · Hozzászólok

Persze, tudom én, hogy a tragédiát nem lehet mindig megállítani. De megelőzni? Mert akárhogy is vesszük, a rablások növekedése, a kegyetlen, olykor lincselésszerű gyilkosságok gyakorisága beszédes jelenség. Nagyon szomorú hangokkal üzen nekünk, magyaroknak. És most már, aki struccot játszik, hogy ez nem egy folyamat, és ne is keressünk összefüggéseket – uram atyám, netán vallási felekezet, szexuális hovatartozás vagy bőrszín alapján -, annak lehet, hogy át kell értékelni a ma magyar közéletet; a bűnelkövetések tekintetében mindenképp.

Tovább »