Sport

A szegedi Nagy Péter nem tart a riói vírusoktól

A szegedi Nagy Péter nem tart a riói vírusoktól

2016. július 13., szerda
A szegedi Nagy Péter nem tart a riói vírusoktól
nagy_peter_fb

Az augusztus elején rajtoló riói olimpia játékok kapcsán többször előkerült, hogy a sportolók egészségét veszélyeztetheti a Zika-vírus, és más, egészségügyi szempontból aggályos hírek is érkeztek a brazil fővárosból. Az esemény közeledtével érdeklődtünk a Szegedi Lelkesedés SK olimpikonjánál, Nagy Péternél az ötkarikás játékok egészségügyi szempontját megvizsgálva.

Csütörtökön

letették az olimpiai esküt

a magyar indulók: a riói olimpia mintegy három hét múlva kezdődik, az ötkarikás játékokon két szegedi sportoló lesz majd ott, a vízilabdázó

Manhercz Krisztián

mellett a súlyemelő

Nagy Péter

. A brazil olimpiával kapcsolatban többször is előkerültek az egészségügyi veszélyek, amelyek jelentős kockázatot is jelenthetnek az esemény résztvevői számára. Elsősorban a főképp szúnyogok által terjesztett Zika-vírus a fő veszély, amely bár leginkább a terhes nők magzatára veszélyes, mert kisfejűséget okozhat, azonban felnőtteknél neurológiai probléma, így Guillan-Barré-szindróma is előfordulhat. A vírus egy trópusi szúnyog csípésén keresztül terjed, de emellett szexuális úton is elkapható, sőt, akár nyállal is terjedhet. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ahol mintegy másfél millióra teszik a fertőzések számát. „A magyar olimpiai bizottság készült erre, a védőoltó központban lehet megkapni a védőoltásokat, éppen csütörtökön voltam én is ott. Kérdezték a központban is, hogy ki mit szeretne csinálni Rióban, mert aki például csak az olimpiai faluban tartózkodik, nem hagyja el Rio területét, annak csak a hepatitis A és B, valamint Zika-vírus elleni oltás kellett” - mondta el portálunknak Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelője, aki a 2012-es londoni játékokat követően lesz ott ismét az olimpián. Bár korábban harminc ország százötven tudósa azt kérte: halasszák el, vagy más városban rendezzék az olimpiát, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre reagálva

azt közölte

, “közegészségügyi szempontból nem indokolt” sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5-21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a Zika-járvány brazíliai terjedése miatt.„Azt mondják, most nem nagyon jellemző a vírus, mert az olimpia ideje alatt hidegnek számít az évszak, így nem nagyon lesznek szúnyogok, nem számítanak nagy invázióra. Tájékoztatást kapunk, felkészítenek az oltóközpontban is, minden szükséges információt elmondanak. Lehetett volna még sárgaláz és tífusz ellen is beadni védőoltást, de mivel mondtam, hogy én nem szeretnék sem dzsungelbe, sem máshova menni, így mondták, hogy felesleges, mert azon a környéken nem jellemző, ahol mi leszünk” - fogalmazott az ólomsúlyban induló súlyemelő.

nagy_peter_sajtobeszelgetes11_KF

Nagy Péter kifejtette, véleménye szerint csak felfújják az ügyet, és nem kell tartani világméretű járványtól, hiszen Rio egy turisztikai központ a világban, így ha ez egy világméretű járvány lenne, akkor elvileg már az egész világnak meg kellett volna fertőződnie. „Plusz, hogyha azt nézzük, hogy van egy riói karnevál, ahol sok millió ember vesz részt, az is el tud terjeszteni egy világméretű járványt, és erre sem volt példa. Ezt egy kicsit felfújtnak vélem, létezik a Zika-vírus, de hogy világméretű járvány legyen belőle, azt kétlem” - nyilatkozta a szegedi olimpikon. „Tanácsolták, hogy palackozott vizet igyunk, az olyan vizet, ami kint állt a napon sokáig, ne igyuk meg, a csapvíz nem iható, de Európában is akadnak olyan országok, ahol a csapvíz az emberi fogyasztásra nem alkalmas, szóval ez sem új keletű probléma. A versenyem szempontjából ez nem is annyira fontos, mint mondjuk a kajak-kenunál, ahol a versenyzők ott vannak a nyílt vízen, amiről elmondták, hogy szemetes, koszos, de az én sportágamat ez nem érinti” - tette hozzá Nagy Péter. A Szegedi Lelkesedés SK olimpikonja kifejtette, felkészítették őket arra is, hogy a közbiztonság sem olyan, mint Európában, nagyon felhívják a figyelmet, hogy egyedül senki ne menjen sehova, de lehetőleg csoportosan se, mert támadás érheti, mert Brazíliában nem európai szintű a közbiztonság. „Én nem voltam ideges emiatt, majd a védőoltást követően úgy vagyok vele, hogy nem fertőződhetek meg a betegséggel, nem izgulok ezen. Minden tájékoztatást igyekeznek megadni nekünk. A táplálkozást illetően legtöbbet az olimpiai faluban eszünk, ahol 99%, hogy bevizsgált ételek lesznek, attól sem félek, hogy valami olyat ennék, ami megártana. Nagyrészt az olimpiai faluban lesz az ember” - tért ki Nagy Péter a riói olimpián való étkezésre. Azt követően, hogy az olimpikonok megkapták a védőoltásokat, más, előzetes egészségügyi teendője már nem lesz az ötkarikás játékokon szereplő sportolóknak. Nagy Péter augusztus 16-án lép majd a súlyemelő dobogóra, így még egy bő hónapja van a felkészülésre, ahogyan pedig fogalmazott, még nem nagyon foglalkoztatja az olimpia közelsége, egyelőre az edzésekre koncentrál, és ott próbál a legjobban teljesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.