Sport

Kickbox: különleges módszer segíti a szegedi világbajnokot

Kickbox: különleges módszer segíti a szegedi világbajnokot

2014. július 10., csütörtök
Kickbox: különleges módszer segíti a szegedi világbajnokot
SZS20140624_konya_katalin_001

Kedves vendéget köszönthetett edzésén a Combat D SC: a jelenleg Dániában élő és dolgozó, full-kontakt kickbox világbajnok Kónya Katalin látogatott el a szegedi klub tréningjére. Az egyesület igazolt versenyzője egyúttal egy külföldön elsajátított mentális technikát is bemutatott csapattársainak.

„A módszer lényege, hogy az agy mindkét féltekéjét igyekszik bevonni egy adott cél elérésébe” – fogalmazott a

Goal Mapping

névre keresztelt fogásról

Kónya Katalin

. Kifejtette, mindez úgy érhető el, ha a logikus gondolkodásért felelős agyterületeket írott szöveggel, míg a kreatív oldalt vizuálisabb képekkel aktiválja az alkalmazó. Mindehhez adott egy sablon, amiben először az elérni kívánt célt kell megfogalmazni jelen időben. Ezt követően több egyéb tényező, mint például a miért, a hogyan, a kik segítségével kérdésekre adott válaszok, illetve alcélok megadásával készül el az ábra. Nagyon fontos a teljesítés kapcsán kitűzött határidő megfogalmazása. A kitöltést összesen két alkalommal kell elvégezni egy cél esetében – egyszer írott szöveggel, egyszer pedig rajzokkal. „Ha elkészülök, felteszem a kitöltött sablonokat a szobám falára, ahol minden egyes nap látom őket. Ez alapvetően a tudatalattira hat, aminek segítségével elérhetővé válnak az ember céljai. Nagyon fontos különbség, hogy a célmeghatározással haladni lehet valami felé, nem pedig valami ellen ágálni, amit nem szeretnénk” – mondta el Kónya Katalin. Hozzátette, Magyarországon egyelőre kevéssé ismert a módszer, ugyanakkor Angliában például rendkívül népszerű a vállalatok és az iskolák körében. A fiatal hölgy jelenleg a Goal Mapping egyetlen elismert magyar oktatója, de feltett szándéka, hogy idehaza is minél több emberrel megismertesse a technikát. Saját aktuális céljai közül kiemelte, szeretné egy nagy világversenyen képviselni a magyar nemzeti színeket. Kitért rá, éppen ennek okán lépett a küzdőtérre a szegedi világkupán, és bár akkor nem sikerült a dobogó tetejére állnia, a június 21-i ring országos bajnokság II. fordulójában már meg sem állt a végső győzelemig a -65 kilogrammos súlycsoportban. „Nehéz a helyzetem, hiszen Dániában élek, így nem sokat látnak az itthoni edzők. Azért is igyekszem elindulni hazai versenyeken, hogy legyen esélyem bekerülni a válogatottba. Mindehhez rengeteg segítséget kapok nevelőegyesületemtől, a Combat D SC-től, amiért nagyon hálás vagyok a klubnak” – tette hozzá Kónya Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.