Sport

Úszás: Hosszú Katinka háromszoros világbajnok! + FOTÓK (FRISSÜL!)

Úszás: Hosszú Katinka háromszoros világbajnok! + FOTÓK (FRISSÜL!)

2013. augusztus 4., vasárnap
Úszás: Hosszú Katinka háromszoros világbajnok! + FOTÓK (FRISSÜL!)
Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a magyar úszósport első háromszoros világbajnoka lett vasárnap a barcelonai vizes vb-n, amelynek éremtáblázatán a magyar küldöttség az 5. helyen végzett.

Magyarország ötödik az éremtáblázaton

Magyarország négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel az ötödik helyen végzett a vasárnap zárult barcelonai vizes világbajnokság éremtáblázatán. Az első helyet a 15 aranyat és összességében 34 érmet szerzett amerikai küldöttség szerezte meg, megelőzve a 14 elsőséggel záró Kínát. Az éremtáblázat 3. helyezettje Oroszország, míg a 4. helyen a magyar küldöttséget Franciaország előzte be, miután a 4x100-as férfi vegyes váltó döntőjében diszkvalifikált amerikaiak helyébe lépve szerezte meg negyedik elsőségét a vizes vb-n.

Hetedik a 4x100-as férfi vegyes váltó

A magyar staféta a hetedik helyen végzett a férfi 4x100 méteres vegyesváltók döntőjében a barcelonai vizes világbajnokság vasárnapi zárónapján. A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián összeállítású csapat délelőtti idején javított, ám 3:34.09 perccel a nyolcadik helyen csapott célba. A futamot nagy fölénnyel megnyerő amerikai együttest végül rossz váltás miatt kizárták, így a magyarok egy hellyel előrébb léptek. Az aranyérem a kizárás után a francia kvartetté lett, mely 13 századdal győzte le az ausztrálokat.

Hosszú Katinka aranyérmes 400 méter vegyesen

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen vasárnap, a barcelonai vizes világbajnokság zárónapján. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna a hatodik helyen végzett. A barcelonai vb-n 200 vegyesen szintén győztes, 200 pillangón pedig harmadik magyar versenyző elképesztő iramban úszta végig a távot, az első méterektől vezetett, s végül 4:30.41 perces idővel győzött, nyolc tizeddel megelőzve a második spanyol Mireia Belmonte Garciát. Hosszú ezzel pályafutása harmadik vb-győzelmét szerezte meg.

Hosszú Katinka

"A végére annyira elfáradtam, attól féltem, be sem érek a célba" - nyilatkozta Hosszú az MTI-nek. "Az tartotta bennem a lelket, hogy ha megérintem a falat, vége a világbajnokságnak, és boldogan megyek haza. A vb előtt simán kiegyeztem volna a két arany- és egy bronzéremmel is." Jakabos szintén kiválóan úszott, s 4:34.50 perces egyéni csúccsal csapott célba hatodikként.

Női 400 m vegyes, világbajnok:

HOSSZÚ KATINKA 4:30.41 perc 2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:31.21 3. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:31.69 ...6. JAKABOS ZSUZSANNA 4:34.50

Verrasztó Dávid hatodik 400 vegyesen

Verrasztó Dávid a hatodik helyen végzett 400 méter vegyesen a barcelonai vizes világbajnokság vasárnapi zárónapján.

Verrasztó Dávid

A délelőtti előfutamból az ötödik idővel fináléba jutott magyar úszó a táv első felében leszakadt vetélytársaitól, s a hát után a nyolcadik helyen fordult. A harmadik százon, mellúszásban megközelítette riválisait, gyorson ugyanakkor már nem tudott tovább zárkózni, s végül 4:13.68 perces idővel a hatodik helyen ért célba. "Jobbat mentem, mint reggel, nem lehet okom a panaszra - mondta az MTI-nek Verrasztó. - Nagyon erős volt a mezőny, amelyben legjobb európaiként lettem hatodik, akárcsak két éve, a sanghaji vb-n, de ott sokkal gyengébb idővel végeztem ugyanígy. Szóval nem rossz ez." A számot a japán Szeto Daja nyerte meg 4:08.69 perccel.

Férfi 400 m vegyes, világbajnok:

Szeto Daja (Japán) 4:08.69 perc 2. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:09.22 3. Thiago Perreira (Brazília) 4:09.48 ...6. VERRASZTÓ DÁVID 4:13.68

Korábban:

Mind a három magyar úszó, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid, s a férfi vegyesváltó is sikeresen jutott túl a délelőtti selejtezőkön a barcelonai vizes világbajnokság zárónapján.

Verrasztó Dávid

A délelőtt a Palau Sant Jordiban Verrasztó Dáviddal kezdődött, aki a vb utolsó napján versenyzett először a katalán fővárosban, és összesítésben az ötödik idővel (4:13.95 p) jutott be a legjobb nyolc közé 400 méter vegyesen. "A tavalyi londoni gyengélkedésem miatt izgultam, de szerencsére most jobban ment az úszás, mint az olimpián. Próbálom magam összeszedni estére is, és igyekszem megjavítani az egyéni csúcsomat a döntőben" - mondta Verrasztó.

Hosszú Katinka

Még biztosabban lett finalista a nők hasonló számában Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna. Előbbinek, aki az elmúlt napokban 200 m vegyesen világbajnoki aranyat, 200 m pillangón pedig bronzot nyert Barcelonában, a táv felénél a világcsúcson belül volt a részideje, utána azonban visszavett a fergeteges tempóból, ám így is a legjobb és a világranglistán első helyet érő időeredménnyel (4:32.72) került be az esti döntőbe. Jakabos eddigi egyéni rekordjánál úszott jelentősen jobbat (4:34.93), s a teljes rangsorban harmadikként végzett. "Nagyon örülök az időmnek, ez a szuperdressz utáni korszakban a legjobbam. Az elején nyomnom kellett, márcsak a többiek miatt is, hadd fáradjanak ők is, a végére azért visszavettem az iramomból" - összegzett az MTI-nek Hosszú Katinka.

Jakabos Zsuzsanna

"Nagyon nem jellemző rám, hogy reggel csúcsot úszok" - nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna. "Jól éreztem magam verseny közben, azt azonban nem tudom, mennyit vett ki belőlem, ez mégiscsak a négyszáz vegyes. Igyekszem kipihenni magam estére, s tovább javítani az egyéni rekordomat."

Takács Krisztián; Cseh László; Gyurta Dániel

A délelőtti műsor záróakkordjaként rendezték meg a férfi 4x100 méteres vegyesváltók viadalát, s a magyar kvartett - Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Takács Krisztián - a hetedik idővel (3:34.64) jutott tovább a 23 csapatot felvonultató selejtezőből. "Mindent megtettünk azért, hogy döntősök legyünk. Sikerült" - summázta a társak nevében is Gyurta, a 200 m mell péntek óta háromszoros világbajnoka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.