Sport

Olimpia: Hosszú 4., Kis 6., Gyurta döntős, Cseh kiesett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Hosszú 4., Kis 6., Gyurta döntős, Cseh kiesett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. július 28., szombat
Olimpia: Hosszú 4., Kis 6., Gyurta döntős, Cseh kiesett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cseh László meglepetésre lemaradt a döntőről 400 méter vegyesen, de Kis Gergő 400 gyorson 6., Hosszú Katinka 400 vegyesen 4., azaz mindketten olimpiai pontszerzők. Gyurta Dániel döntős 100 méteres mellúszásban.

Gyurta a hetedik idővel döntős 100 m mellen

Gyurta Dániel két századdal megdöntve délelőtt felállított friss országos csúcsát, 59.74 másodperces idővel a hetedik helyen bejutott a 100 méteres mellúszás vasárnapi fináléjába a londoni olimpián. A 200-on kétszeres világbajnok 23 éves magyar úszó az első elődöntőben volt érdekelt, itt az ötödik helyen végzett szombat este. Gyurtát a második futamban csak ketten előzték meg, így készülhet a magyar idő szerint vasárnap 21 óra után kezdődő fináléra. "Nem bántam volna, ha még egy nap pihenő jut, viszont nem baj, hogy így történt, a hetedik idő lett az enyém, újabb országos csúccsal" - mondta Gyurta Dániel. "Mindez ráadásul úgy jött össze, hogy a fordulómat elrontottam, de még így is javulni tudtam. Egy nap alatt kétszer kerültem egy percen belülre, elégedett vagyok."

Hosszú Katinka negyedik 400 m vegyesen

Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett 400 méteres vegyesúszásban a londoni olimpián. A számot világcsúccsal nyerte a mindössze 16 éves kínai Si-ven Je. A 23 éves magyar versenyző nagyszerűen kezdett, pillangón jelentős előnyre tett szert, amiből háton ugyan valamennyit elveszített, de a táv felénél így is elsőként fordult. Mellen ráúsztak riválisai, és vissza is csúszott a harmadik helyre, majd a gyorson látszott, hogy nem tudja megfogni az élen haladó kínai, amerikai duót, a végére pedig elfáradt, így másik kínai ellenfele is megelőzte őt. "Az első 200-on általában nagyon jó vagyok, de muszáj is volt jönni. Mindent beleadtam, alig bírtam kimászni a medencéből, most ez ennyire volt elég" - mondta az MTI-nek Hosszú Katinka. "Nem érzek csalódottságot, hiszen olimpiai döntőt eddig még soha nem úsztam, előzőleg tizenkettedik voltam, most meg negyedik, úgyhogy javuló a tendencia. Van még három számom, azokra összpontosítok most már, például a 200 pillangóra, mert a pillangó most a vegyesen is nagyon jól ment". Női 400 m vegyes: Olimpiai bajnok: Je Si-ven (Ye Shiwen, Kína) 4:28.43 perc - világcsúcs (régi: 4:29.45 perc, Stephanie Rice (ausztrál), 2008.08.10., Peking) 2. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:31.27 3. Li Hszüan-hszü (Li Xuanxu, Kína) 4:32.91 4. HOSSZÚ KATINKA 4:33.49

Kis Gergő hatodik 400 m gyorson

Kis Gergő a hatodik helyen végzett 400 méteres gyorsúszásban szombaton a londoni olimpián. A 24 éves magyar versenyző - aki végig a mezőny második felében tempózott - 3:47.03-as idővel ért célba, ezzel nem sikerült megjavítani a délelőtti előfutamban úszott 3:46.77 perces idejét. "A reggeli úszás jobban esett, de el is fáradtam tőle. Így is nagy élmény a hatodik hely, végtére is olimpiai pontszerző vagyok" - összegzett Kis Gergő. "Az alapvető célom az volt, hogy döntőbe jussak, ez sikerült, és azt is el akartam kerülni, hogy utolsó legyek, ez is összejött. Érem? Nem számoltam, számolhattam reálisan vele, úgy gondoltam előzetesen, hogy a 4-8. hely egyike lehet az enyém. Hatodik lettem." A számot a kínai Szun Jan nyerte a címvédő dél-koreai Park Te Hvan, és az amerikai Peter Vanderkaay előtt. Parkot az előfutam után rossz rajt miatt kizárták, majd a dél-koreai csapat fellebbezése után visszasorolták a döntőbe. Férfiak, 400 m gyors: Olimpia bajnok: Szun Jan (Sun Yan, Kína) 3:40.14 perc 2. Park Te Hvan (Koreai Köztársaság) 3:42.06 3. Peter Vanderkaay (Egyesült Államok) 3:44.69 ...6. KIS GERGŐ 3:47.03

Délelőtt: Kis és Hosszú döntős, Cseh nem

Magyar szempontból szomorú szenzációval indult az olimpia úszóprogramja: a szombat délelőtti selejtezőben 400 m vegyesen összesítésben csak kilencedik lett Cseh László, így az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok nem jutott be az esti nyolcas döntőbe. Ott van viszont a fináléban a nők hasonló számában Hosszú Katinka és 400 m gyorson Kis Gergő, Gyurta Dániel pedig országos csúccsal lépett tovább a legjobb 16 közé 100 m mellen. Cseh kiesése a londoni olimpia első meglepetése, hiszen éremesélyesként érkezett a brit fővárosba. Futamában jól kezdett, tartani tudta a tempót az olimpiák történetének legeredményesebb sportolójával, az amerikai Michael Phelpsszel. Afféle presztízspárbajt vívtak egymással, ami azonban a gyorsaság rovására ment, olyannyira, hogy a végül a célba valamivel előbb csapó Phelps nyolcadikként épphogy csak befért a döntőbe, ahonnan ugyanakkor Cseh kiszorult - 7 századdal. A folytatásban lesz módja javítani a rövidebbik vegyesszámban és 200 m pillangón egyaránt. Cseh mellett gyengén ment a 400 m vegyes másik magyar indulójának, Verrasztó Dávidnak, az idei debreceni Eb második helyezettjének is, aki 4:18.31 másodperc alatt ért célba, ezzel pedig csupán a 22. lett. A negatív sorozat a női 100 m pillangón is folytatódott, ahol a magyar csapat, egyúttal a női úszómezőny legfiatalabbja, a 15 éves Szilágyi Liliána - a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső unokája - egy percen kívüli idővel (1:00.34) ért célba, s jócskán elmaradt egyéni legjobbjától 34. lett. A pozitív fordulatot Kis Gergő hozta meg, aki futamát - a vele gyakorlatilag egyszerre célba érkező dél-koreai címvédő, Park Te Hvan kizárása nyomán - megnyerte, s összesítésben a negyedik eredmény (3:46.77 p) birtokosaként került az esti fináléba. A 2009-es világbajnok Hosszú Katinka 400 m vegyesen a harmadik legjobbnak bizonyult (4:33.77 p) biztató versenyzéssel, míg Jakabos Zsuzsanna (4:37.37) elmaradva a várakozástól csupán a kilencedik lett, és nem lehet ott a fináléban. Kiemelkedően teljesített ugyanakkor Gyurta Dániel "kiegészítő" számában, 100 m mellen: a 200 méteres táv olimpiai ezüstérmese, világ- és Európa-bajnoka futamát 59.76 másodperces nagyszerű országos csúccsal nyerte, s összesítésben negyedikként menetelt tovább az esti elődöntőbe. A korábbi, 1:00.23 perces magyar rekordot 2011. július 24-én érte el a sanghaji világbajnokságon. A nyitónap zárószámában a női 4x100 méteres gyorsváltók viaskodásába érdemben nem tudott beleszólni a magyar kvartett: a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva és Dara Eszter alkotta négyes 3:44.79 perces ideje csak a 15. pozícióhoz volt elegendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.