Rúzs

Március 8. – virágot minden nőnek!

Március 8. – virágot minden nőnek!

2010. március 8., hétfő
Március 8. – virágot minden nőnek!
A Nemzetközi Nőnapot az ENSZ 1977 óta a világnapok közt tartja számon, ekkor a férfi kollégák, ismerősök, rokonok felköszöntenek bennünket, nőket. Ki egy szál szépen díszített virággal, ki egy kertből elcsent növénykével lep meg, néhányan desszerttel, vagy csak egyszerű sms-üzenettel köszöntenek. De vajon tudjuk-e, hogy hogyan jutottunk el e nap csendes megünnepléséig?

A nőnap munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságáért folyó küzdelem során alakult ki. Legfőbb célkitűzés volt a nők érvényesülése a munkaerőpiacon. Ezt a napot egyszerű nők vívták ki, de mégis felülmúlhatatlan a szerepük: ha ők nem lettek volna, nem itt tartanánk, ahol. Joggal jelenthetjük ki, hogy történelmet alakító nőalakokról van szó. 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textiliparban dolgozó hölgy követelt magasabb fizetést és emellett jobb munkahelyi feltételeket. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot írtak alá a nők hivatásszerű munkavégzéséről. 1899-ben a II. Internacionálé keretén belül

Clara Zetkin

szólalt fel a nők jogaiért a munkavállaláshoz, az anyák és gyermekek védelmében, valamint az országos nemzetközi eseményeken való részvételért. 1909-ben USA tartott először Nemzetközi Nőnapot, de február 28-án történt mindez. Majd 1911. március 19-én Ausztria, Svájc, Németország és Dánia is csatlakozott az ünneptartók közé. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán döntenek a Nemzetközi Nőnap bevezetéséről, de a pontos dátumról nem születik határozat. A nap véglegesítése az orosz női mozgalmak apropóján történt, amikor is a gyengébbik nem kenyérért és békéért tüntetett. Ennek eredményeként polgári kormány alakult, amely a várva várt szavazójogot biztosította végül. Magyarországon 1914 óta rendeznek ünnepélyeket, eredetileg következetlenül ünnepelték meg a hölgyeket, majd a változás 1948-tól jött, szovjet mintára. Megkérdeztünk néhány fiatalt, hogy mit tudnak a Nemzetközi Nőnapról.

Anna: „Március 8-án tartjuk, és a női egyenjogúságot ünnepeljük. A nők azért harcoltak, hogy ők is dolgozhassanak, ne csak a háztartást vezethessék. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először. Szerintem divat még a köszöntés, és fontos dolog. A nők megérdemlik, hogy legyen egy nap az évben, amikor őket köszöntik a férfiak. Engem csak közeli családtagok szoktak köszönteni. Szerintem minden nőnek jólesik pár kedves szó, egy szál virág.” Péter: „Nem tudom honnan ered az ünnep, de tuti, hogy nem magyar szokás. Vagy angol, vagy amerikai gyökerekre nyúlhat vissza.” Betti: „Nem tudom, hogy alakult ki pontosan. Mindenképp divat a köszöntés, akik szeretnek, felköszöntenek. Család, barátok. Nőnapra apa, aktuális, illetve exbarát köszönt fel általában. Szerintem a nők igénylik, titkon úgyis reménykednek, hogy nem felejtik el a férfiak ezt a jeles napot.” Gábor: „Ha nem lennétek, / Bizony belőlünk a lélek / Elillan, majd ha itt hagytok, / Ezért köszönjük, hogy vagytok.”(Magna Cum Laude) Péter: „A nőnap nem jogos ünnep, mert ugyebár van anyák napja. A mostani világban már igaz, hogy kevesebb nő vállal gyereket, de szerintem körülbelül minden második tuti. Tehát nőből idővel anya lesz, ezért jár neki az anyák napja. Anyák napja, nőnap már sok, és mivel van apák napja is, csak nem elterjedt, ezért jogosabb azt ünnepelni. Viszont van, aki tényleg megérdemli a nőnapot, mert sokat tesz egész évben. Anyukámat mindenképp megköszöntöm.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.