Politika

Áll a bál a Dorozsmai Tájházban-baloldalról akadályozhatják a bejutást

Áll a bál a Dorozsmai Tájházban-baloldalról akadályozhatják a bejutást

Kincs ami nincs, vagy legalábbis meglétét valamiért titkolják

Márton Andrea
2024. március 21., csütörtök
Fotó: szegedtourism.hu
Áll a bál a Dorozsmai Tájházban-baloldalról akadályozhatják a bejutást

Nagymihály Gáspár, a kiskundorozsmai Kunsági szövőgyár egykor köztiszteletnek örvendő tulajdonosának rokonai egészen az Egyesült Államokból érkeztek március elején, hogy megnézzék a rokonuk emlékeit őrző helytörténeti gyűjteményt a Dorozsmai Tájházban.

Fotó: szegedtourism.hu. 

 

Nagy utat megtéve, az idelátogató Nagymihály család "Gazsi bácsi" lánya, két unokahúga és Nagymihály Irma szerette volna megnézni a gyűjteményt. Ezt az örömöt tagadta meg tőlük a Deli család, elfoglaltságra hivatkozva. Nagymihály Gáspár nevét és emlékét külön terem őrzi, ahol az egykori Kunsági Szövőgyárban használatos tárgyakat, munkaeszközöket, munkaruhákat és okmányokat állítottak ki.

2017. június 23-án avatták fel a tájházat Dorozsmán. A régiséggyűjtés 1991-ben kezdődött, amikor Deli Albin és felesége Kiskundorozsmára költözött. Deli Albin halála után felesége vette át a vezetését.

Mi történhetett valójában?

Nem vitás, a méltatlan viselkedés, emberi gyarlóság a vezetőség részéről. Feltételezhető az is, hogy az emléktárgyaknak nyoma veszett, kisajátították, hiszen többszöri megkeresés után sem voltak hajlandóak betekintést engedni a család részére. Az üggyel kapcsolatban a Dorozsmai Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője hallgat.

Fodor Antal és Komjáti Zoltán közös megemlékezése a Deli családdal március 15.-én 

 

Fodor Antal és Komjáti Zoltán a Deli családdal jó viszonyt ápolnak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Dorozsmai Angyalok Egyesület tagjaiként, állítólagos karitatív munkát végeznek, ráadásul folyamatos rendezvényhelyszínként tartják számon a Dorozsmai Tájházat. A két politikus folyamatosan hangoztatja, számukra mennyire fontos a dorozsmai emberek sorsa és érdeke. 

Nagymihály Gáspár rokonaira nem jutott ideje Deli Juliannáéknak, de arra van idejük és lehetőségük, hogy "Húsvéti készülődésnek" álcázott politikai eseményt szervezzenek a tájházban. A rendezvény fő támogatói a DK-s önkormányzati Dr. Fodor Antal és a korábban Ruzsa Rolanddal szemben óriásit bukó, botrányos kijelentéseiről is híres Komjáti Zoltán. Emberségüket kitűnően megmutatja, hogy még Irma nénire sem voltak tekintettel, aki kerekesszékbe kényszerülve tette meg ezt a hosszú utat. 

 

Szerkesztőségünket Dorozsmáról keresték meg, és elmondták, hogy a tájházba csak a csókosok léphetnek be. A bejutáshoz hatalmas előnyt jelent, ha a DK-s Fodor Antalhoz fordulnak.

Volt már hasonló eset

A magukat Dorozsmai Angyaloknak nevező egyesület egyik vezető tagjának tette, nem először kavar nagy port a helyi közösségben. Korábban a Ligeti Kápolna sérült Szűz Mária szobrát kérték el, azzal az indokkal, hogy szeretnék helyreállítani. A szobrot a kápolna felújítását követően a dorozsmai egyház közösség szerette volna visszakapni, de ők egyszerűen nem adták vissza.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.